Directorul serviciilor americane de informaţii a criticat presa pentru "dezvăluiri iresponsabile"

Directorul serviciilor americane de informaţii (DNI), James Clapper, a criticat sâmbătă presa pentru „dezvăluiri iresponsabile”, în opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de administraţie, evocând instumente eficiente în lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

„În această săptămână am asistat la dezvăluiri iresponsabile ale măsurilor întreprinse de comunitatea de informaţii cu scopul de a asigura securitatea americanilor”, a scris James Clapper într-un comunicat, al doilea pe care îl publică săptămâna aceasta şi cel mai complet din partea administraţiei americane pe acest subiect.

Dezvăluiri de presă au făcut lumină, succesiv, asupra a două programe secrete ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

Unul dintre programe priveşte „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite prin intermediul operatorului Verizon şi, se pare, şi altor operatori. Celălalt, cunoscut sub numele de PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.

„În graba lor de a publica, organele de presă nu au prezentat întregul context (în care aceste programe sunt aplicate) – inclusiv gradul de control exercitat de cele trei ramuri ale Guvernului”, scrie Clapper, evocând caracterul lor „vital” pentru asigurarea securităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor.

Programul PRISM este „legal”, a dat el asigurări, subliniind că a fost dezbătut în Congres şi reautorizat recent.

James Clapper a declarat, de asemenea, că PRISM nu este un program secret, ci mai degrabă „un sistem informatic intern Guvernului utilizat pentru facilitarea colectării autorizate de informaţii în străinătate la furnizori de servicii de comunicaţii electronice, sub supervizarea justiţiei”.

Acest program, autorizat în cadrul Foreign Intelligence Surveillance Act (legea privind supravegherea şi activităţile de informaţii în străinătate), „era larg cunoscut şi a fost evocat în mod public de la implementarea sa în 2008”, continuă el.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.