Dispute europene pe marginea ridicării restricţiilor privind piaţa muncii din Marea Britanie

Europarlamentarul PNL Renate Weber apreciază că măsurile anunțate de guvernul britanic condus de David Cameron, privind reducerea „turismului pentru beneficii” trebuie să aibă în vedere, în mod nediscriminatoriu, toți cetățenii europeni care vin să muncească în Marea Britanie.
Weber avertizează că ridicarea restricțiilor pentru români nu reprezintă o favoare făcută de Marea Britanie, ci un drept dat de calitatea de membru al Uniunii Europene.

„Nu trebuie să lăsăm interesele politice și electorale să afecteze drepturile unor cetățeni europeni. Politica unui guvern responsabil nu poate fi dictată de tabloide sau de teme false, întreținute populist de criza economică și socială care ne afectează pe toți.
Modul în care guvernul britanic gestionează acest subiect poate duce la o creștere a atitudinii ostile la adresa cetățenilor români, bulgari și, în general a celor din sudul Europei, dar și a sentimentelor anti-europene, prezente deja într-un mod îngrijorător în Marea Britanie”.
Studiile Comisiei Europene demonstrează în mod evident că migrația forței de muncă în Marea Britanie, inclusiv prin prezența cetățenilor români, a avut și continuă să aibă un efect pozitiv asupra economiei acestui stat. În acest context, eurodeputata liberală face un apel la colegii britanici din Parlamentul European să explice cetățenilor, dar și politicienilor din țara lor faptul că aceste temeri, inclusiv cele privind un uriaș val de migrație dintre România spre Marea Britanie, sunt nejustificate și întreținute într-un mod artificial, din rațiuni strict electorale.

„Așa cum au arătat și oficialitățile române în mai multe rânduri, Marea Britanie nu are de ce să se teamă, deoarece cei mai mulți dintre românii care au dorit să plece la muncă în străinătate au făcut-o deja, nu au așteptat data de 1 ianuarie 2014.
Fac un apel la Guvernul britanic să respecte Tratatele, legislația europeană și principiile care stau la baza construcției Uniunii, inclusiv cel al libertății de mișcare a forței de muncă și al nediscriminării”.

Prezentăm şi declarația președintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso referitoare la editorialul publicat de cotidianul „Financial Times” și semnat de prim-ministrul britanic David Cameron:

Prim-ministrul David Cameron m-a informat telefonic ieri despre intențiile sale privind legislația în domeniul liberei circulații. Am subliniat faptul că libera circulație este un principiu fundamental al Tratatelor, principiu care trebuie respectat. În același timp am luat notă de faptul că Marea Britanie dorește să se asigure că măsurile propuse vor respecta legislația Uniunii Europene. Comisia va fi în măsură să comenteze doar după ce va primi propunerile legislative ale Marii Britanii.

Dreptul la liberă circulație este unul dintre cele mai prețuite drepturi de către cetățenii Uniunii Europene. Există dovezi clare despre beneficiile sale economice; suntem însă conștienți și de provocările pe care dreptul la liberă circulație le poate crea, în special pentru comunitățile și serviciile locale. Reglementările Uniunii Europene includ deja o serie de măsuri pentru prevenirea abuzurilor. Comisia Europeană a prezentat luni, 25 noiembrie, o comunicare și un plan în cinci puncte menit să le prevină.

La rândul ei, europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a semnat următoarea declaraţie de presă referitoare la libera circulaţie:

Prim-Ministrul Cameron a reiterat pentru Financial Times că este îngrijorat de posibilul impact al migrației forței de muncă din România și Bulgaria pe piața din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014.

Libera circulație este un drept fundamental al pieței unice, pe care Marea Britanie și toate celelalte state membre s-au angajat să-l respecte.

Libera circulație nu poate fi separată de piața unică. Nu poți avea liberă circulație a serviciilor și a capitalului în piața unică, fără libera circulație a persoanelor. Nu poți avea dreptul de a stabili companii la București sau Sofia, ca sa beneficiezi de costuri reduse de producție, fără să accepți forța de muncă din România și Bulgaria în țara ta. Și britanicii au dreptul de a se angaja în companiile din România și Bulgaria.

Companiile britanice beneficiază la nivel european de circulația bunurilor, serviciilor și a capitalului. Băncile britanice și companiile britanice de telecomunicații beneficiază de libertatea de a se stabili oriunde în cadrul pieței unice care cuprinde 28 de țări, inclusiv România și Bulgaria. Și turiștii britanici beneficiază de libertatea de a-și petrece vacanța în țările din Europa de Est.

Piața unică înseamnă libera circulație a capitalului, mărfurilor, serviciilor și a persoanelor. Acesta este spiritul Tratatului și Comisia trebuie să îl aplice în mod riguros pentru a preveni toate încercările de a restricționa o parte a liberei circulații.

Libera circulație nu este negociabilă – atâta timp cât ești membru al acestei Uniuni și al pieței unice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.