DNA, anchetă la Ministerul Agriculturii

Vincențiu Relu Lucian Cuc, șef al Direcției strategie, managementul datelor și activităților din cadrul ADS, și Ștefan Niculae, președintele AGROSTAR, au fost puși sub învinuire de procurorii DNA.

Iată comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – au dispus începerea urmăririi penală faţă de:

CUC VINCENŢIU RELU LUCIAN director – Direcţia strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,

NICULAE ŞTEFAN preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj,

SANDU ILIE CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj,

GHEORGHIU ŞTEFĂNIŢĂ DRAGOŞ, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj;

TODEA IOAN FLORIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj ;

BOLLA ALEXANDRU, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj;

RĂDULESCU BOGDAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj.
şi faţă de o altă persoană cu funcţie de conducere din cadrul ADS.

Celor 7 învinuţi nominalizaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

În cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe percheziţii. În acest moment nu se pot comunica alte date pentru a nu periclita desfăşurarea anchetei.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penală reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Daniel Constantin: Este vizată activitatea conducerii Agenției Domeniilor Statului

Ministrul Agricjulturii, Daniel Constantin, a declarat că perchezițiile au fost făcute într-un dosar care vizează activitatea conducerii ADS, precizând că niciun director din Ministerul Agriculturii nu a fost chemat la audieri.

„Polițiști de la Direcția Generală Anticorupție au făcut percheziții într-o cauză a DNA, fiind vizate câteva birouri de la Directia de control și antifraudă din cadrul ministerul Agriculturii cu privire la activitatea conducerii din ADS. Se vizează anumite persoane din acea instituție. Niciun director din aparatul central nu a fost chemat la audieri, este posibil din instituțiile subordonate, nu am fost încă informat”, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că DNA vizează două note de control pe care corpul de control al ministerului Agriculturii le-a realizat după o verificare la ADS, în urma unei sesizări.

„Și biroul directorului general a fost percheziționat și încă vreo două. Sunt vizate 2 note de control în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Sesiza conducerea ministerului că s-au făcut abuzuri care vizau achiziția de servicii de mentenanță pentru xerox, faptul că s-au folosit două cartele de motorină de la două mașini care nu mai sunt în uz, chestiuni de genul acesta. Corpul de control a desfășurat o acțiune de control a emis anumite soluții, s-au depistat nereguli și s-a încercat corectarea lor prin note de control.. Aceste note au fost vizate de DNA”, a mai spus Daniel Constantin.

„Astăzi a fost demis președintele ADS. Era o măsură pe care am adus-o la cunoștință din luna septembrie. Am simțit nevoia de îmbunătățire a managementului”, a mai spus ministrul.

Procurorii DNA au ridicat vineri dimineață mai multe documente de la Ministerul Agriculturii și de la Agenția Domeniilor Statului, de anchetă fiind vizate 20 de persoane, între care și un consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, transmite Digi 24. Potrivit surselor citate, este vorba despre un caz în care există suspiciuni de fapte de corupție ce ar fi fost săvârșite în cadrul celor două instituții. Procurorii DNA urmează să verifice și să decidă dacă există probe pentru a susține indiciile de fapte de corupție pe care le au în acest dosar deschis recent. Ei au ridicat mai multe documente și de la Federaţia Sindicală Agrostar și au descins și la alte nouă adrese. De la Ministerul Agriculturii au fost ridicate documente contabile și acte ce vizeză schimburi de terenuri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.