DNA: S-au deschis 21 de dosare de la învestirea Cabinetului Ponta I

Direcția Națională Anticorupție i-a dat replica premierului Victor Ponta, după ce acesta a declarat că nu știe în ce stadiu se află sesizările depuse spre soluționarea procurorilor anticorupție. DNA anunțat că, pe baza sesizărilor Corpului de Control al primului ministru și ale unităților subordonate, s-au constituit 21 de cauze penale, începând din luna mai 2012, când a fost învestit Cabinetul Ponta I.

„Pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 – martie 2013 de către Corpul de Control al Primului – ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, „durata de soluţionare a acestor dosare este dată de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe precum constatările tehnico – ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale”.

„Termenul de soluţionare a acestor dosare se încadrează în durata medie de finalizare a cauzelor penale aflate pe rolul DNA”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit raportului pe anul trecut al DNA, aproximativ jumătate din cauze sunt soluționate în termen de peste doi ani de la prima sesizare.

„Operativitatea soluționării cauzelor a fost bună, din cele 2.436 cauze soluționate pe fond, în 689 a fost depășit termenul de 1 an de la prima sesizare (28,28%), iar în 702 cel de 2 ani de la prima sesizare (28,81%). În total, acestea reprezintă 57,10% din numărul dosarelor soluționate, ceea ce relevă continua preocupare pentru soluționarea cauzelor vechi, în condițiile în care cauzele nou intrate reprezintă 55,41% din totalul cauzelor de soluționat”, arată raportul DNA.

„De asemenea, din cele 3.828 cauze nesoluționate un număr de 2.075 cauze sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare, ceea ce reprezintă 54,20% din cauzele rămase în lucru (55,23% în anul 2011), iar 404 cauze sunt mai vechi de 6 luni de la data începerii urmăririi penale, ceea ce reprezintă 10,55% din cauzele rămase în lucru (9,75% în anul 2011)”, arată DNA.

Precizările DNA vin în contextul în care, acum două zile, premierul a arătat, înaintea ședinței de Guvern, un dosar pe care Corpul de Control al Guvernului urma să îi trimită către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Esta vorba de un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunţat atunci premierul Victor Ponta. Primul ministru a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu şi PDL” şi trebuie recuperaţi.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.