”Doar au experiență în așa ceva: OUG ”pe furiș” – pentru presiune pe companii de-a crește salariile
Guvernul a publicat pe neașteptate o ordonanță de urgență prin care încearcă să oblige toate companiile private să crească salariile brute, astfel încât salariile nete să nu fie afectate de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
În Monitorul Oficial a apărut Ordonanța de Urgență nr 82 / 2017 care obligă toate companiile, indiferent de numărul salariaților, să negocieze cu salariații „un contract / acord de muncă colectiv”, pentru „punerea în aplicare a OUG 79”, care prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Ordonanța nu impune, formal, decât ca negocierile să aibă loc și la companiile cu mai puțin de 21 de angajați, dar este un mod de a forța companiile să dea salarii mai mari, contând pe presiunea angajaţilor, potrivit liderilor mediului de afaceri.
„Este o încercare de a obliga companiile private de a crește salariile brute, în contextul în care am văzut că legile apar și sunt retrase peste noapte. Ce ne vom face dacă, după vom fi crescut salariile, această OUG va dispărea și apoi va apărea un alt nou impozit”, a declarat Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), pentru cursdeguvernare.ro.
„Este încă o dovadă a lipsei de transparenţă a Guvernului, care lucrează cu derogări de la legile existente, derogări de la leges dialogului social, de la Codul Muncii şi altele. Economia nu mai este reglementată de legi ci numai de ordonanţe de urgenţă”, spune şi Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.
OUG 82 / 2017, publicată în MO 902 din 16 noiembrie spune la Articolul VII că:
- „(1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
- (2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare”.
Aplicarea ordonanţei va întâmpina mari dificultăţi de aplicare în realitate, în majoritatea companiilor mici nu sunt funcţionale sindicatele şi, teoretic, negocierea contractului de muncă nu poate avea ca efect obligatoriu şi creşterea salariilor, dar va înrăutăţi şi mai mult condiţiile mediul de afaceri, potrivit unor manageri consultaţi de Cursdeguvernare.ro.
Sursa: cursdeguvernare.ro