Dobanzi mai mici la creditele in lei

Odata cu scaderea indicilor Robor, pana la noi minime istorice, dobanda la creditele in lei a inregistrat o scadere de aproape 2 procente in acest an.

La inceputul acestei luni, indicii Robor au atins valori minime istorice, si pentru prima data, Robor la 3 luni a coborat sub pragul de 4 procente.

Aceasta reducere a indicilor Robor vine sa ii ajute pe romanii care sau imprumutat in lei, pentru a nu fi afectati de riscul de curs valutar. Dobanda si rata lunara la creditele in lei a scazut sau urmeaza sa scada odata cu actualizarea dobanzilor la credite de catre banci.

De aceasta scadere beneficiaza si cei care doresc sa acceseze un credit imobiliar sau de nevoi personale in lei, mai ales ca unele banci au renuntat sa mai acorde credite in valuta, singura optiune fiind imprumutul in lei.

Credite Prima Casa in lei cu dobanzi de la 7%

Cel mai popular credit imobiliar din portofoliul bancilor, imprumutul Prima Casa, are acum dobanzi DAE care pleaca de la 7 procente la lei, in scadere cu aproape 2 procente fata de inceputul anului.

Pentru un credit Prima Casa in lei in valoare de 200.000 lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara pleaca acum de la 1265 lei.

Nu toate bancile au actualizat dobanzile cu noile valori ale indicelui Robor, o parte dintre ele efectueaza aceasta operatiune odata la fiecare 3 luni, astfel ca incepand cu luna iulie toate ofertele de credite Prima Casa in lei vor avea dobanza actualizata.

Chiar daca Robor la 3 luni a inregistrat o apreciere de aproximativ 2 procente in ultimele luni, iar marja de dobanda este de maxim 2.5% la creditele Prima Casa in lei, dobanda anuala efectiva continua sa fie mai mica la creditele in euro.

La creditele Prima Casa in euro dobanda DAE pleaca de la 4.47%, cu 2.5% mai putin fata de cea mai buna oferta in lei. In schimb, clientii care iau un credit in lei nu trebuie sa isi mai faca griji in privinta cursului de schimb valutar.

Credite imobiliare in lei mai ieftine decat Prima Casa

Bancherii au redus marja de dobanda la creditele imobiliare, mai ales la cele in lei, astfel ca in prezent, cei care doresc sa isi cumpere o locuinta si nu pot accesa un credit Prima Casa, pot sa apeleze la un credit imobiliar in lei, cu dobanda anuala efectiva DAE mai mica decat la Prima Casa.

Daca dobanda DAE la creditele Prima Casa in lei pleaca de la 7 procente, creditul Casa Mea de la BCR are o dobanda de 6.52%, in timp ce creditul cu asigurare de la ING Bank pentru cumparare locuinta, are o dobanda de 6.59%.

Odata cu scaderea indicilor Robor, pana la noi minime istorice, dobanda la creditele in lei a inregistrat o scadere de aproape 2 procente in acest an.

Cele doua banci se afla printre bancile care au decis sa renunte la oferta de credite in euro, clientii care isi incaseaza veniturile in lei pot doar sa apeleze la un credit in moneda nationala.

Dezavantajul acestor credite il reprezinta avansul minim solicitat de banca, care este de 35% in cazul creditului de la BCR, si de 15% la ING Bank.

Dobanda la creditele de nevoi personale in lei se apropie de 10 procente

Chiar daca mai sunt unele banci care solicita dobanzi de peste 20% la creditele de nevoi personale fara ipoteca in lei, dobanda pentru aceste credite se afla in scadere, si se afla la acelasi nivel cu cea practicata pentru imprumuturile in euro.

Cea mai buna oferta pentru un credit de nevoi personale in lei are o dobanda DAE de 10.68%. Rata lunara pentru un credit de consum fara garantii este de 213 lei, pentru un credit de 10.000 lei, acordat pe perioada maxima de 5 ani.

Cei care doresc sa nu fie afectati modificarea indicilor Robor, pot sa apeleze la un credit de nevoi personale cu dobanda fixa pe intreaga perioada a imprumutului, dobanda in acest caz pleaca de la 12% pe an.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.