Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Dobânzile la creditele de consum din România sunt mai mici decât cele din Polonia şi Ungaria

Publicat: duminică, 12 mai 2013

Datele băncilor centrale din cele trei state, consultate de Bancherul.ro., indică faptul că dobânzile anuale efective la creditele de consum din România (15,79%) sunt cu mult mai mici decât în Polonia (21,4%) şi Ungaria (27,84%), cu toate că rata dobânzii la depozitele populaţiei este mai ridicată la noi (5,53%) decît în Polonia (3,3%) şi Ungaria (4,65%).

De altfel, si guvernatorul Mugur Isarescu declara, la inceputul anului trecut, ca dobanzile la creditele de consum din Romania nu sunt cu mult diferite de cele din Polonia, confirmand astfel o analiza publicata anterior de Bancherul.ro.

Iata ce spunea atunci Mugur Isarescu: „Am facut o analiza a creditelor noi, nu a celor din stoc, acordate populatiei. Aici avem o divergenta cu bancile la creditele pentru consum, pentru ca fiecare banca are propria politica, isi modifica strategia. Noi am venit cu dobanda in jos, pe cand dobanda la creditele de consum pentru populatie a avut o tendinta de crestere. Trebuie sa ne uitam insa si la tipul de credit. Daca este vorba de credite pe card, acestea nu sunt ieftine in toata lumea. BNR a facut un prim raport care va fi prezentat public, ce va arata ca inclusiv la creditele de consum pentru populatie, nivelul actual al dobanzilor din Romania nu e mult mai sus decat in Polonia.”

Este surprinzatoare, asadar, declaratia de ieri a guvernatorului, care cerea bancilor sa scada dobanzile la creditele de consum, intrucat la un nivel de 15% nu sunt atractive, si sa le mentina pe cele la depozite, in contextul in care BNR pregateste ciclul de reducere a ratei de referinta prin diminuarea mai intai a ratei Lombard de facilitate de creditare permanenta si de majorare a ratei facilitatii de depozit.

Daca ne uitam insa la comparatia dintre cele 3 banci centrale, observam ca diferenta dintre dobanda de referinta si facilitatile permanente de creditare si depozit este de doar 1% in Ungaria si de 1,5% in Polonia, fata de 3% in Romania, o diferenta si mai mare pana ieri, cand BNR a decis sa ajusteze, pana la urma, ratele celor doua facilitati.

Se pune, asadar, intrebarea, cum ar putea bancile romanesti sa mai scada dobanzile la credite, in conditiile in care acestea sunt sub nivelor celor practicate de bancile din Polonia si Ungaria, banci care se pot imprumuta mult mai ieftin de la bancile lor centrale?

Pe de alta parte, asa cum si guvernatorul mentiona, creditarea nu este determinata, in aceste momente, doar de nivelul dobanzilor, cat mai ales de gradul ridicat de indatorare a populatiei afectata de criza si nivelul redus al disponibilitatii acestora pentru consum, un fenomen firesc in noile realitati economice.
In concluzie, declaratia afectata a guvernatorului in care cerea bancilor sa reduca dobanzile poate fi catalogata ata ca o demagogie cat si o inconsistenta de discurs, daca ne gandim ca pana acum guvernatorul a indemnat de mai multe ori bancile sa-si ia gandul de la creditele de consum si sa se orienteze spre finantarea afacerilor.

 Sursă: http://www.bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6151

Publicat de la data mai 12 2013. Categorii FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2018, 8:22
 

N
Soare
20°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:40 si 01:00 In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Comana, Călugăreni, Vărăști, Băneasa, Frătești, Izvoarele, Hotarele, Prundu, Oinacu, Colibași, Valea Dragului, Vedea, Stănești, Daia, Putineiu, Greaca, Găujani, Malu, Toporu, Gostinari, Slobozia, Mihai Bravu, Gostinu, Schitu, Gogoșari, Herăști, Isvoarele;Județul Teleorman: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.739 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team