Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Dobânzile la creditele de consum din România sunt mai mici decât cele din Polonia şi Ungaria

Publicat: duminică, 12 mai 2013

Datele băncilor centrale din cele trei state, consultate de Bancherul.ro., indică faptul că dobânzile anuale efective la creditele de consum din România (15,79%) sunt cu mult mai mici decât în Polonia (21,4%) şi Ungaria (27,84%), cu toate că rata dobânzii la depozitele populaţiei este mai ridicată la noi (5,53%) decît în Polonia (3,3%) şi Ungaria (4,65%).

De altfel, si guvernatorul Mugur Isarescu declara, la inceputul anului trecut, ca dobanzile la creditele de consum din Romania nu sunt cu mult diferite de cele din Polonia, confirmand astfel o analiza publicata anterior de Bancherul.ro.

Iata ce spunea atunci Mugur Isarescu: „Am facut o analiza a creditelor noi, nu a celor din stoc, acordate populatiei. Aici avem o divergenta cu bancile la creditele pentru consum, pentru ca fiecare banca are propria politica, isi modifica strategia. Noi am venit cu dobanda in jos, pe cand dobanda la creditele de consum pentru populatie a avut o tendinta de crestere. Trebuie sa ne uitam insa si la tipul de credit. Daca este vorba de credite pe card, acestea nu sunt ieftine in toata lumea. BNR a facut un prim raport care va fi prezentat public, ce va arata ca inclusiv la creditele de consum pentru populatie, nivelul actual al dobanzilor din Romania nu e mult mai sus decat in Polonia.”

Este surprinzatoare, asadar, declaratia de ieri a guvernatorului, care cerea bancilor sa scada dobanzile la creditele de consum, intrucat la un nivel de 15% nu sunt atractive, si sa le mentina pe cele la depozite, in contextul in care BNR pregateste ciclul de reducere a ratei de referinta prin diminuarea mai intai a ratei Lombard de facilitate de creditare permanenta si de majorare a ratei facilitatii de depozit.

Daca ne uitam insa la comparatia dintre cele 3 banci centrale, observam ca diferenta dintre dobanda de referinta si facilitatile permanente de creditare si depozit este de doar 1% in Ungaria si de 1,5% in Polonia, fata de 3% in Romania, o diferenta si mai mare pana ieri, cand BNR a decis sa ajusteze, pana la urma, ratele celor doua facilitati.

Se pune, asadar, intrebarea, cum ar putea bancile romanesti sa mai scada dobanzile la credite, in conditiile in care acestea sunt sub nivelor celor practicate de bancile din Polonia si Ungaria, banci care se pot imprumuta mult mai ieftin de la bancile lor centrale?

Pe de alta parte, asa cum si guvernatorul mentiona, creditarea nu este determinata, in aceste momente, doar de nivelul dobanzilor, cat mai ales de gradul ridicat de indatorare a populatiei afectata de criza si nivelul redus al disponibilitatii acestora pentru consum, un fenomen firesc in noile realitati economice.
In concluzie, declaratia afectata a guvernatorului in care cerea bancilor sa reduca dobanzile poate fi catalogata ata ca o demagogie cat si o inconsistenta de discurs, daca ne gandim ca pana acum guvernatorul a indemnat de mai multe ori bancile sa-si ia gandul de la creditele de consum si sa se orienteze spre finantarea afacerilor.

 Sursă: http://www.bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6151

Publicat de la data mai 12 2013. Categorii FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 noiembrie 2018, 17:54
 

E
Noros
9°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:12
Apus: 16:48
Prognoza 16 noiembrie 2018
Zi
 

ENE
Precipitaţii
5°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
-1°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:50 si 11:00 In zona : Județul Mehedinţi: Dârvari;Județul Olt: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Brastavățu, Osica de Sus, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Mărunței, Fălcoiu, Izvoarele, Găneasa, Valea Mare, Movileni, Crâmpoia, Vădăstrița, Dăneasa, Corbu, Dobrosloveni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:50 si 10:00 In zona : Județul Timiş: Lugoj, Coșteiu, Racovița, Gavojdia, Topolovățu Mare, Belinț, Darova, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Criciova, Bârna, Ghizela; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:20 si 10:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Bozovici, Pojejena, Sichevița, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș, Ciuchici; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 07:00 si 09:00 In zona : Județul Argeş: Pitești, Mioveni, Costești, Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Bascov, Poiana Lacului, Buzoești, Băiculești, Leordeni, Coșești, Bogați, Stâlpeni, Slobozia, Vedea, Bradu, Bălilești, Ungheni, Mălureni, Țițești, Mărăcineni, Stolnici, Merișani, Moșoaia, Lunca Corbului, Priboieni, Suseni, Albota, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 06:50 si 09:00 In zona : Județul Mureş: Târgu Mureș, Sighișoara, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Miercurea Nirajului, Cristești, Fântânele, Bălăușeri, Acățari, Crăciunești, Sânpaul, Sântana de Mureș, Gălești, Chețani, Gheorghe Doja, Ogra, Nadeș, Cuci, […]

Loto

Horoscop

 • 149.533 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team