Doi romantici

Anul 2019 a fost unul deosebit de rodnic pentru Marian Nistor, din toate punctele de vedere. În plan concertistic a constatat cu bucurie că tinerii n-au uitat şlagărele sale, marca Savoy, mai mult, le cunosc pe dinafară şi le cântă cu frenezie.

Aşa a fost cazul concertelor susţinute în clubul bucureştean Fabrica sau la manifestarea “Bărbaţi pe Mătăsari”, la ambele evenimente media de vârstă fiind de circa 25 de ani!

Alături de soţia sa Dorina Paraschiv Nistor, artistul a înregistrat un succes fulminant cu hit-uri fără vârstă, cum ar fi “Mulţumesc, iubită mamă!” sau “Frunza mea albastră”.

Recent, el a debutat în plan editorial ca poet, cu un volum de poezii (între care versuri proprii la unele compoziţii), volum însoţit de două CD-uri conţinând creaţii din cele cinci decenii de activitate muzicală. Cartea are un tiraj limitat şi a fost dăruită colaboratorilor apropiaţi, prietenilor şi sponsorilor.

În fine, cele mai mari satisfacţii i le-a oferit muzicianului colaborarea cu producătorul Paul Stîngă şi cu casa de discuri Eurostar. După ce aceasta i-a editat în vară două albume din seria “Best of” Savoy (Cele mai cunoscute melodii), iată că ultima lună a anului 2019 i-a adus lui Marian Nistor bucuria lansării altor două albume, unul din aceeaşi colecţie, “Best of nr. 9”, şi altul de colinde.

 

Niciodată parcă sala de la etaj a magazinului Muzica de pe Calea Victoriei n-a fost atât de plină, chiar dacă de această data media de vârstă a fost… ceva mai ridicată, în special datorită prezenţei admirabile a seniorilor din Asociaţia “Credinţă şi demnitate” condusă de Valentina Spânu. Şi cum să nu fie aşa, când între spectatori am remarcat o admiratoare fidelă, care n-a ratat nici un cântec, emisiune sau concert Savoy de la vârsta de 15 ani, acum având 47?

N-au lipsit vechi colaboratori, cum ar fi muzicianul Vali Stoian, dar şi prieteni apropiaţi, între care câţiva, în frunte cu Doru Chiriacescu, au susţinut proiectele artistice ale lui Marian Nistor.

Au ţinut să fie prezenţi şi la acest eveniment, aşa cum fac mai mereu când este vorba de colegii de breaslă, interpreţii Natalia Guberna (însoţită de o realizatoare TV din Braşov) şi Aurel Moga.

Reputaţii realizatori Lucia Popescu Moraru şi Titus Andrei (acestuia i-a fost oferită cu mult timp în urmă, de către Marian Nistor, melodia “Alina”, dedicată unei persoane dragi…) au depănat amintiri din perioada când la Radio România se mai difuza şi muzică… românească, nu ca acum, insistând asupra popularităţii uriaşe a grupului Savoy, cu solicitări intense în emisiunile de specialitate.

Compozitorul Viorel Covaci a mărturisit a fi fost influenţat, la începuturile sale componistice, de creaţiile lui Marian Nistor, în timp ce un alt membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Mircea Drăgan, a avut cea mai consistentă intervenţie, fiindcă melodiile Savoy sunt înregistrate în studioul său, Drăgan Music.

De mai bine de patru decenii toate piesele lui Marian Nistor au trecut prin mâna “naşului” (Mircea Drăgan l-a cununat pe Marian, cu care a fost până de curând şi vecin de cartier), aşa încât amintirile comune au fost suculente şi consistente.

Practic, intervenţiile vorbitorilor au fost doar intermezzo-uri între cele 11 melodii compuse de Marian Nistor pe versurile poeţilor Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Zaharia Stancu, Alexandru Macedonski, Corneliu Vadim Tudor sau Ion Lotreanu şi interpretate alături de Dorina Paraschiv Nistor.

A fost un recital compact şi extrem de aplaudat, cu extrase de pe cele două albume, “Doi colindători romantici” şi “Nimeni nu ne desparte” (Savoy-Best 9).

N-au lipsit şlagărele reluate în cor de toţi cei prezenţi, între care “Lacrimă şi cânt (Domnişoară)”, piesă cu succes internaţional la vremea respectivă, “Noapte de mai (Veniţi, privighetoarea cântă!)”, “În limba ta”, “Apa trece, pietrele rămân”, “Fata mea cu ochelari”.

 

În finalul serii au venit  şi marile surprize: Venera şi Paul Stîngă de la casa de discuri Eurostar au urcat pe scena cu două superbe torturi marca “Doux Art”, cunoscuta cofetărie “on line”, iar pictorul Traian Nica Ţuckman, după ce a rememorat câteva amuzante întâlniri cu Marian Nistor, a scos din “tolbă” un excepţional tablou înfăţişându-i pe protagonişti, tablou pe care l-a intitulat “Doi romantici”. Aşadar, în locuinţa Nistor, alături de zecile de discuri, unele de aur, se află acum la loc de cinste, pe perete, acest frumos tablou…

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.