Domnul Ionuţ Mişa minte: legea nu permite angajatorilor să scadă salarii după bunul plac
Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a declarat joi, în cadrul unei emisiuni televizate, că în urma “revoluţiei fiscale” a Guvernului că niciun salariu nu va scădea. Totodată, acesta a adăugat că “dacă un angajator privat doreşte să reducă salariul unui angajat, poate să o facă şi astăzi” (min 17:41).
PACT consideră că declaraţia domnului Ionuţ Mişa reprezintă o minciună, întrucât scăderea salariilor angajaţilor după bunul plac al angajatorilor nu este permisă de lege.
“Tot aud că debitează iluștrii noștri <<lideri>> ideea că <<angajatorii oricum pot scădea salariile angajaților”. Asta e o minciună şi o prostie periculoasă și iresponsabilă>>. Codul Muncii spune clar că nu se poate diminua salariul angajatului decât cu acordul angajatului. Singurele excepții sunt legate de abateri disciplinare grave sau restructurarea activității economice (doar temporar, prin reducerea programului de lucru). Eu sunt un om de dreapta, dar mi se pare culmea ironiei că oameni care pretind a fi social-democrați induc ideea că angajații nu trebuie să ridice pretenții, pentru că oricum li se poate tăia din salariu după bunul plac al patronului. Nimic mai fals. Guvernanți, citiți legea, dacă știți să citiți. Și încetați dezinformările astea de doi lei… aia doi lei pe care, chipurile, îi vom lua în plus la salariu după marea voastră revoluție fiscală”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT.
Potrivit art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, angajatorul poate să diminueze salariul angajatului doar cu acordul acestuia, fiind necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă.
Singurele excepţii prevăzute de lege sunt următoarele:
- potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz;
- potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii, printre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară se numără şi:
– reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;
– reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%.
Biroul de presă PACT