Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Donald Trump va declara URGENȚĂ NAȚIONALĂ în SUA

Publicat: vineri, 15 februarie 2019

Donald Trump va declara URGENȚĂ NAȚIONALĂ în SUA

 

Preşedintele american Donald Trump urmează să declare ”urgenţă naţională” pentru a obţine finanţarea zidului pe care vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, în lupta împotriva imigraţiei clandestine, a anunţat joi liderul majorităţii republicane în Senat.

 

Potrivit lui Mitch McConnell, preşedintele ”a anunţat că este pregătit să semneze” compromisul bugetar la care au ajuns parlamentari democraţi şi republicani pentru a evita un nou „shutdown”.

 

”El va declara în acelaşi moment o situaţie de urgenţă naţională”, a precizat liderul majorităţii republicane în camera superioară a Congresului.

 

Mitch McConnell a anunţat că el va susţine acastă procedură rară, care îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să ocolească Congresul pentru a mobiliza fonduri.

 

Casa Albă a confirmat pe Twitter intenţia lui Donald Trump de a declara ”urgenţa naţională” cu scopul de a finanţa infrastructura promisă în campanie.

 

”Va fi foarte rău”, a reacţionat în hemiciclu liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

 

Acest anunţ- surpriză pune la îndoială acordul la care au ajuns parlamentarii, care păreau pregătiţi să-l aprobe într-un Congres împărţit.

 

Într-o conferinţă de presă, imediat după aceea, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat un vot ”maitârziu astăzi” asupra acordului bugetar, fără să reacţioneze imediat faţă de anunţul declarării iminente a unei ”urgenţe naţionale”.

 

Pelosi a declarat însă că ar putea declanşa proceduri judiciare în cazul în care Trump declară această ”urgenţă naţională”.

 

Washingtonul are termen până vineri, la miezul nopţii, să evite un nou impas care ar putea conduce la ”secarea” bruscă a bugetelor – „shutdown” – a 25% din administraţiile federale.

 

O lege adoptată în 1976 – „National Emergencies Act” – îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să invoce o ”urgenţă” naţională, pentru a activa puteri extraordinare, care i-ar permite lui Donald Trump să ocolească Congresul şi să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul reclamat.

 

Ultimii preşedinţi ai Statelor Unite au făcut uz de aceste dispoziţii – însă în circumstanţe diferite.

 

George W. Bush a decretat urgenţa naţională după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar Barack Obama a făcut la fel în timpul epidemiei de gripă H1N1.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=108371

Publicat de la data feb. 15 2019. Categorii ACTUALITATE, Breaking News, EXTERN, POLITICĂ EXTERNĂ, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

28 mai 2020, 8:22
 

VSV
Soare
13°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:36
Apus: 20:50
Prognoza 29 mai 2020
Zi
 

NV
Parţial însorit cu furtună
22°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat cu precipitaţii
11°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

  • 298.908 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team