SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă.

”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin” de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

 

Netanyahu: Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului

Rivlin consideră declarația lui Trump ‘cel mai frumos cadou’ la aniversarea a 70 ani de la înființarea Israelului

Secretarul general al ONU: Statutul Ierusalimului nu poate fi definit decât prin negocieri israeliano-palestiniene

Turcia și Iranul condamnă recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Hamas: Statutul Ierusalimului nu se schimbă după anunțul lui Trump; OEP anunță distrugerea procesului de pace

Mahmoud Abbas consideră Ierusalimul ‘capitala eternă a Palestinei’

Țări europene critică recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Tillerson: Departamentul de Stat va începe ‘imediat’ pregătirile pentru a muta ambasada SUA la Ierusalim

Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

Două importante organizații de lobby americano-evreiești au reacții opuse după anunțul lui Trump privind Ierusalimul

Proteste ale palestinienilor în Iordania, după anunțul lui Trump privind Ierusalimul

Iranul avertizează că decizia lui Trump va provoca o ‘nouă Intifada’

Palestinienii au stins luminile de Crăciun din Betleem într-un protest anti-Trump

Manifestații în Turcia după decizia lui Trump privind Ierusalimul

Statutul Ierusalimului: Opt țări cer o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Palestinienii cheamă la grevă generală și întruniri pentru a protesta față de decizia lui Trump privind Ierusalimul

 

ANTERIOR…

Donald Trump va recunoaște miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenței, scrie AFP.

Anunțul președintelui american  ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un „casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

„Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”, a indicat un oficial al administrației sub acoperirea anonimatului, evidențiind „recunoașterea unei realități” deopotrivă istorice și contemporane.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuși calendarul acestei mutări care ar urma să dureze „ani”, odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu.

„Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție”, a indicat acest oficial american.

În sprijinul raționamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală „nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”.

Dacă președintele septuagenar, care se laudă în mod regulat cu talentele sale de „negociator”, rămâne determinat să ajungă la „un acord de pace durabil” între israelieni și palestinieni, ecuația se anunță de acum înainte teribil de complicată, remarcă AFP.

În cursul unui dialog telefonic marți, președintele palestinian, Mahomoud Abbas, l-a avertizat pe Donald Trump asupra „consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume”.

Apelurile împotriva unei astfel de decizii cu consecințe imprevizibile au venit în cascadă în cursul ultimelor 24 de ore.

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace „mânia musulmanilor”. „Este un pas periculos”, a spus regele saudit, potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.

”Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”, a atenționat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat „în cinci sau zece zile” dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de „un demers cu consecințe grave” și față de riscurile de „escaladare” a situației.

În Europa, președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat „preocuparea”. „Tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment”, a apreciat și ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Întrebarea este aceeași la fiecare șase luni de peste două decenii: președintele SUA este de acord să relocheze Ambasada Statelor Unite în Israel la Ierusalim, așa cum prevede o lege adoptată în 1995 de Congres, sau să semneze o derogare pentru a o menține la Tel Aviv, ca restul comunității internaționale?

În mod concret, Trump va semna această derogare din nou, căci noua ambasadă nu va fi gata mai înainte de câțiva ani, a subliniat Casa Albă. Dar el va cere Departamentului de Stat să pregătească transferul.

Dovadă a tensiunii pe care așteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaților guvernului american orice deplasare personală în Orașul Vechi din Ierusalim.

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa ”eternă și reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.

Președintele american urmează să-și prezinte decizia, de la Casa Albă, la ora locală 13:00 (20:00, la București).

Sursa text: AGERPRES

Foto: AP Photo/LM Otero

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.