Doru Dinu Glăvan, la Gold FM: „Opinia publică europeană se întreabă în ce măsură certificatele de vaccinare discriminează și favorizează amplificarea supravegherii în masă”

Invitat în emisiunea „Lumea-i cum este”, de la Gold FM, jurnalistul și realizatorul de emisiuni de radio Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), a făcut câteva referiri la felul în care evoluează părerile și deciziile la vârful Uniunii Europene în legătură cu instituirea unui așa-numit „pașaport de vaccinare”.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu era de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. În recomandările formulate pentru organizaţia cu sediul la Geneva, comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată”, anunța organizația.

În februarie, însă, se declarau de acord cu acest așa-zis pașaport majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, precum Spania, Italia, alături de amintita Grecia, care depind de turism. De asemenea, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante. Pe de altă parte, sunt țări din UE nu se grăbesc să aprobe ideea. Franța, de exemplu, avea rezerve. «Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea», spunea atunci ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, care adăuga că «dezbaterea pe această temă trebuie să înceapă peste câteva luni»”, a spus președintele UZPR.

Referindu-se la controversele legate de pericolul apariției disciminării și al accentuării supravegherii în masă, președintele UZPR a accentuat câteva aspect care sunt de luat în considerare în spatele viitoarei relaxări a mobilității europenilor.

Şi Germania s-a opus acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu excludea, însă, impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat. Datele de imunizare confirmau poziția Franței și Germaniei: în întreaga Uniune Europeană se vaccinaseră complet cu două doze, până pe 10 februarie, circa 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populaţie, conform datelor oficiale.

În martie, Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19!”, a declarat Doru Dinu Glăvan.

În perspectiva dezbaterilor care vor începe în Parlamentul European pe această temă, „opinia publică se întreabă în ce măsură acest nou document discriminează, cum afectează reluarea unei anumite libertăți de mișcare amplificarea supravegherii în masă a cetățenilor și cum se va adapta legislația europeană la vaccinarea anumitor cetățeni europeni cu seruri rusești și cinezești, neaprobate de Agenția Europeană în domeniu”, a adăugat Doru Dinu Glăvan, la Gold FM.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.