Dosarul "Valiza": Becali, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Judecătorii de la ICCJ l-au condamnat, marţi, pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită, în Dosarul „Valiza”.

Pentru prima infracţiune, Becali a primit trei ani de închisoare cu executare, în timp ce pentru a doua s-a ales cu un an de închisoare. Pedepsele au fost însă contopite, astfel că finanţatorul grupării din Bulevardul Ghencea rămâne cu trei ani de închisoare. Iar banii – 1,7 milioane de euro – vor fi confiscati.

 Această pedeapsă nu se va adauga celei din „Dosarul Terenurilor”. În acest conditii, Becali, deja inchis la Penitenciarul Rahova, rămâne trei ani după gratii.

 Tot în cazul Valiza au mai fost condamnati:

Teia Sponte a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Victor Piţurcă a primit 1 an cu suspendare.

Condamnarea lui Gigi Becali ar putea determina UEFA să excludă Steaua din Liga Campionilor, considerându-se că a încercat prin corupţie să-şi îmbunătăţească performanţa din ediţia de campionat 2007-2008.

Procesul în dosarul „Valiza” a început în decembrie 2008, Gigi Becali fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua Bucureşti” la câştigarea titlului de campioană, preciza DNA.

În 23 mai 2008, într-o conferinţă de presă, Gigi Becali declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj – CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul „tricolorilor”, Victor Piţurcă.

Bogdan Vlad, avocatul lui Gigi Becali: Vom urma procedurile la CEDO

Bogdan Vlad, unul dintre avocaţii omului de afaceri Gigi Becali, a declarat, marţi, după condamnarea acestuia la trei ani de închisoare în dosarul „Valiza”, că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul finanţatorului Stelei.

„Vom urma procedurile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avem o grămadă de motive, avem motive de ordin juridic, de ordin tehnic, nu are niciun sens să le explic la televizor”, a afirmat apărătorul omului de afaceri.

Acesta nu a dorit să comenteze evntualele sancţiuni pe care le-ar putea primi FC Steaua în acest caz, spunând că sportul nu este domeniul său.

„Fapta pe care a săvârşit-o domnul Becali, aceea de a promite o sumă de bani unor jucători, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu, potrivit reglementărilor internaţionale în materie de corupţie, reglementări ratificate şi de România, nu constituie infracţiune de dare de mită. Numai în ipoteza în care fapta era comisă cu scopul ca jucătorul să nesocotescă obligaţiile ar fi fost infracţiune. Este un comentariu valabil strict în domeniul penal. Ce e în domeniul sportiv nu e resortul meu şi nu vreau să discut”, a spus el la România TV.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.