Dragnea a învins. Ce este de făcut?

  • A învins, nu pentru că PSD este un partid puternic ci pentru că PNL este un partid slab. Au trecut 2 (doi) ani de la alegeri iar PNL a reuşit performanţa să nu producă nicio o idee care să facă un elector să îşi schimbe comportamentul şi să îi dea votul pe care i l-a refuzat în precedentele alegeri. Claie peste grămadă, Orban reușește să devină principalul subiect legat de PNL, autopropunându-se pentru diferite funcții. Este meritul presei ostile PNL și al său în aceeași masură, incapabil fiind să prevadă căderea în astfel de capcane.
  • USR a adoptat o tactică de luptă de gherilă. Deşi atitudinea lor este mult mai vizibilă şi activă decât a partenerilor de opoziţie, ceea ce le lipseşte sunt iniţiativele politice, care să contribuie la semnificativ la schimbarea actualei stari de lucruri. “Fara penali” este o initiativa laudabila insa insuficienta. Nicolicea, Iordache, Nicolae, Toader, Tăriceanu sunt tot atâtea exemple de juriști care fac rău în accepțiunea multora, pentru ca pot. Și nu sunt penali! Dar de președintele Dăncila ce ziceți?!
  • PMP este (a fost) un partid de lider. Fără Băsescu şansele de a mai intra în Parlament sunt nule iar bătrânul lup de mare ştie că popularitatea sa nu mai este suficient de mare pentru a ţine barcuța deasupra apei. Drept urmare şi-a anunţat retragerea lăsând întreg eşecul pe umerii prozeliţilor săi, aflaţi acum în căutarea afilierii la alt partid.
  • Dragnea a învins şi pentru că în anul centenarului Marii Uniri a mitigat orice formă de sărbătorire, de stimulare a patriotismului. Astfel, şi-a garantat voturile UDMR şi culmea, nimeni nu a avut nimic să-i reproşeze.
  • Deţinătorul ultimei speranţe a multora dintre alegători este Preşedintele Iohanis. Din motive greu de aflat, înţeles sau explicat a renunţat la singurul instrument care i-ar fi permis să aducă în bătălia politică un factor determinant, opinia populară, un referendum pe tema justiţiei.

Şi totuşi cum s-a ajuns aici.

Un murphism spune că “Dacă ceva rău se poate întâmpla, se va întâmpla!”
Constituţia României a lăsat poarta deschisă pentru că o formaţiune politică să preia întrega putere şi acest lucru se întâmplă acum, sub ochii noştrii.
Profitând de o anumită conjunctura politică se obţin voturile majoritare din Parlament, adoptarea de legi fiind o formalitate.
Curtea Constituţională este, de asemenea, dominată de aceiaşi forţa politică împiedicând nesancţionarea legilor neconstituţionale sau mai rău ajungând să adauge la Constituţie sau să legifereze indirect prin indicaţii “obligatorii” date Parlamentului.
Puterea Judecătorească, nici ea fără simpatii politice, ajunge să fie îngenunchiată. Guvernul, oricum numit de Parlament, devine doar un instrument utilizat pentru a pune în practică spolierea banului public sau emiterea de OUG-uri care îşi fac efect fără a putea fi verificate de neconstituţionalitate anterior publicării.

Cheia acestei alinieri nefaste a astrelor este însă majoritatea parlamentară. Riscul de a pierde însăşi principalul instrument al puterii ar mitiga orice tendinţa autocrată sau încălcare vădită a moralităţii. Legile justiţiei nu ar fi sub un permanent pericol de a transforma țara întro republica a penalilor scoşi artificial de sub urmărire, averea ţării nu ar fi grupată într-un fond de investiţii al cărui unic scop este îmbogăţirea liderilor puterii şi a intermediarilor acestora, măsurile pro inflaţioniste precum creşterile salariale fără suport economic nu ar mai fi adoptate fără noimă etc. De ce este posibilă o astfel de stare de lucruri? Pentru că PSD-ALDE se bazează pe faptul că măsurile populiste sau imorale, toxice pe termen lung, pot fi contrabalansate printr-o aparenta bunastare obținută prin credite. Coruperea electoratului în anul electoral poate fi făcută cu bani împrumutaţi pe care generaţii viitoare vor trebui să îi returneze cu preţul sărăcirii ţării.

Ce este de făcut?

Nu cred că România mai poate trece printr-o dictatura de durată, chiar dacă azi se văd cu ochiul liber astfel de reflexe. Este o chestie de timp până când un alt lider politic PSD va dori să îi ia locul actualului lider. Este în logica fenomenului politic. Un partid politic se luptă pentru a ajunge la putere iar cei mai vajnici din membrii săi fac acelaşi lucru! Înlocuirea lui Dragnea cu PSDescu nu va schimba foarte mult viaţa politică. Prima opţiune a unui nou manager este să nu schimbi nimic dacă nu există un factor puternic care să impună această schimbare. Iar PSD, indiferent dacă ne place sau nu, are dreptul la propria sa ofertă politică, singurul în măsură să o valideze fiind poporul român.

Eu unul îmi doresc însă o schimbare constituţionala de esenţă care să poată fi înţeleasă însă de populaţie. Îmi doresc ca în mod obligatoriu, impus prin legea fundamentală, populaţia să fie chemată la vot la doi ani pentru a alege jumătate din numărul parlamentarilor. Aceştia vor avea un mandat tot de 4 ani însă alegerea lor se va face decalat. Cu acelaşi prilej populaţia poate fi consultată cu privire la măsuri care necesită sprijin popular. Populaţia va avea posibilitatea de a modifica direct echilibrul de forţe din Parlament. Astfel, suveranitatea va căpăta alt contur. În patru ani, cât este azi intervalul dintre alegeri, prea multe aberaţii pot fi promovate de Putere fără a putea fi sancţionata. Acest sistem funcţionează în SUA şi s-a dovedit a fi un element esenţial al menţinerii unui echilibru între puterile statului. Trebuie ca un partid parlamentar sa inainteze o astfel de propunere de modificare a Constitutiei. Apoi vom vedea care sunt partidele care nu doresc o astfel de modificare.

Mai îmi doresc ca un partid parlamentar să materializeze o propunere legislativă de modificare punctuală a legii electorale prin care să se opereze reducerea numărului de parlamentari, decisă de popor. Abia atunci vom vedea care este partidul care se opune voinţei populare delimitând vina colectivă pusă azi pe umerii întregului Parlament.

Poate că astfel de măsuri vizează schimbări care se întind pe termen lung. De undeva trebuie să se înceapă reconstrucţia sistemului politic.

Sorin PAVELIU,

Sursa: România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.