Dragnea și Iohannis, farsori sau dobitoci?

Sunt, amândoi, în doze mai mari sau mai mici, farsori? Acțiunile domnului Dragnea, de la Ordonanța obsesivă 13, numirea doamnei Shhaideh, premier, ”evaluarea” guvernului doar pentru a-și da afară propriul prim ministru prin moțiune de cenzură PSD contra PSD, de râsul curcilor și acum, ieșirea la înaintare cu o propunere vulnerabilă din multe puncte de vedere, indică un căruțaș care dă repetat și sinucigaș cu oiștea-n gard. Toate acestea arată mai degrabă o consistentă doză de dobitocie. Cum e, de fapt, domnul Dragnea ? Citesc diverse întrebări de acest gest și nu știu să răspund. Poate însuma toate calitățile enumerate și la fel de bine poate fi doar un politician român uns cu toate alifiile, dar care greșește des proporțiile, ca atunci când faci magiun și nu ești doctor în fiert prune cu zahăr. El a reușit oricum, pe fondul absenței din peisaj a liberalilor la alegeri, figurând doar ca ghiveci și amestecătură, performanța de a fi votat de mai toată lumea care și-a învins greața de a pune ștampila pe cineva. De ce-și face varză acel pseudosucces, Dragnea? L-a adus acum pe Tudose, criticat văd ”pentru mecla de drojdier” și pentru că-i agent! Peisajul politic e plin de drojdieri și grade sub acoperire, dar aici Dragnea a jucat pentru ca Tudose să fie respins. Motive erau din belșug. Numai furtul recunoscut de lucrare de doctorat și era cu îndestulare spre a fi respins. Dragnea avea, cică, planul unei sonore gargare anti-Iohannis (la care convoca duetul de largă sonoritate Olguța – Firea!), care ”distruge țărișoara, lungește criza” (făcută de Dragnea!) și venea cu soluția Carmen Dan, perfectă din destule puncte de vedere. Iohannis, amenințat cu suspendarea, spunea rezon.
Iată însă că Iohannis n-a mușcat momeala și l-a acceptat rapid pe Tudose, trecând peste toate cusururile lui, de mimică sau de conținut. L-a fericit pe Dragnea sau i-a tras o bâtă în cap? Eu zic că nu l-a fericit, iar ponoasele ar putea veni curând. Dar am putea trăi și  o altă ciudățenie! Tudose, respins de Parlament! Cum, fiindcă este un angajament confortabil de vot : PSD, ALDE, UDMR, minoritățile, altele decât cea maghiară? Cum să cadă, cu așa căpiță de voturi? Uite așa, cu votul secret al parlamentarilor, inclusiv al celor ținuți în zbilț de Dragnea. Dar aici discutăm de abilitățile lui Iohannis, care e și el farsor. Desemnarea rapidă a pesedistului Tudose e operată pentru ca Dragnea să se facă și mai tare de bâlci și pentru a micșora bățoșenia PSD, devenit un partid de olguțe . O face pentru sine, cu gândul la al doilea mandat, ceea ce îi acordă o anume îndreptățire. Dar aici fentează România. De ce să se bată Iohannis pentru a împiedica dușmanul Dragnea să se facă de rahat? Doar e președintele tuturor. Un diftong de avertizare să fi scos! N-a scos. E farsor Iohannis sau dobitoc, cum scriu unii? E un politician care se iubește pe sine și lucrează la portretul lui electoral. Nimic mai mult. Imbecilitatea gesturilor orchestrate de Dragnea nu trebuie împiedicată. Dragnea este singurul președinte al PSD care n-a priceput nimic din manevra abilă a lui Năstase de a îndesa fostul PDSR al lui Iliescu în haina PSD-ului istoric, al lui Titel Petrescu și acționează consolidând o genetică bolșevică. Numai că, și aici îl citez pe autorul acestei mișcări, ”cerneala iscăliturilor n-a intrat înăuntru”, gardul rămânând vopsit pe deasupra. PSD e, a rămas, FSN, PDSR și chiar mai rău decât atât sub stalinistul Dragnea.
Sunt farsori Dragnea și Iohannis? Sunt, cum îmi scrie cineva, dobitoci amândoi? Nu, nu sunt. Sunt doar politicieni români. Necazul e că faultările reciproce, jocul pervers la vârf desenează strâmb, din ce în ce mai strâmb, biata Românie. Tudose, premier? Am mai avut actori care au fost simultan Agamiță Dandanache și Cetățeanul Turmentat. Un alt turmentat, care se amuză la televizor pe post de Adonis, de moaca noului desemnat, e un drojdier notoriu care a fost două mandate președinte și arată cum îl vedem!

Lucian AVRAMESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.