Drept de vot automat pentru cetățenii europeni care trăiesc într-un alt stat membru

Inițiativa Civică Europeană numită Voters Without Borders – Votanți fără frontiere – a fost lansată cu câteva luni în urmă și propune ceva cel puțin interesant, mai ales din perspective temei pe care am abordat-o într-o emisiune anterioară, relocarea și migrația.

Așadar, mișcarea cere pentru cetățenii Uniunii Europene care sunt rezidenți în alt stat membru – peste 17 milioane de oameni – să poată vota la alegeri locale și regionale în statul unde locuiesc și muncesc, să-și poată exprima opțiunea la referendumuri și, de asemenea, să aibă dreptul de a candida și de a fi aleși în statele respective.

Care este argumentul? Principiul liberei circulații, atât de drag Uniunii Europene și unul dintre reperele fundamentale ale blocului comunitar, are imperfecțiuni.

În condițiile în care birocrația, complicațiile administrative și alte obstacole puse în fața acestor persoane le poate pune în situația de a fi silite să aleagă între libertatea de mișcare și drepturile lor civile.

Organizația exemplifică prin mărturisirea unui olandez care a trăit în Spania timp de aproape 20 de ani, a plătit acolo taxe, are o casă și o afacere în regatul iberic, dar susține că nu poae decide asupra cheltuirii banilor publici pentru că nu are drept de vot.

Practic, cetățenii mobili din Uniune plătesc aceleași taxe cu nativii, își trimit copiii la aceleași școli, folosesc aceleași sisteme din societatea în care trăiesc alături de autohtoni, dar nu au acest drept fundamental.

Ce s-ar fi întâmplat cu Brexit, care a  ieșit cu un milion de voturi în plus, dacă ar fi putut vota în statele europene în care trăiesc cei aproape 1,5 milioane de britanici.

Mai mult, ce alcătuire ar avea conducerea politică din România dacă milioanele de români care trăiesc și muncesc de ani în statele europene și-ar întoarce privirea, electoral vorbind, spre satele în care sunt rezidenți?…

Ce cere organizația care are la dispoziție un an pentru a strânge cele un million de semnături necesare transformării inițiativei în propunere legislativă?

Printre altele, recunoașterea automată ca votanți a cetățenilor europeni în locul în care trăiesc, indiferent de unde provin.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.