Dreptul cetățenilor de a se apăra cu arme, în Constituția Cehiei

Parlamentarii cehi au aprobat un amendament care va consacra dreptul de a utiliza o armă în scop de autoapărare în Constituția țării – iată așadar un nou drept care va fi inclus în Legea fundamentală.

Amendamentul a fost aprobat ca reacție la Directiva UE privind armele de foc, revizuită și aplicabilă din 2018, care stabilește reguli mai stricte privind deținerea și achiziționarea de arme de foc și interzicerea anumitor tipuri de arme semiautomate, ca urmare a atentatelor teroriste din 2015, din Paris.

Cehia s-a opus propunerii și a contestat directiva în fața Curții de Justiție a Uniunii, din Luxemburg, dar fără succes.

Posesia armelor de foc a fost considerată un atribut al libertății după ce a fost interzisă în timpul ocupației naziste și apoi permisă numai celor loiali regimului comunist.

Amendamentul constituțional este derivat dintr-o petiție scrisă de proprietarii de arme, de trăgătorii sportivi și de vânători și a fost semnată de peste 100.000 de persoane – iată că devine drept introdus în Constituție.

În prezent, există mai mult de 300.000 de proprietari de arme în Cehia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.