Drepturile șoferilor sub semnul întrebării

Recenta ordonanță de urgență OUG 84, dată de Guvernul Ciolacu a stârnit o revoltă justificată în rândul șoferilor din România.

Conform acesteia, permisele de conducere se suspendă automat dacă un șofer solicită testarea antidrog la Institutul de Medicină Legală (IML) în loc de testarea rapidă cu aparatele deținute de poliție.

Problema gravă a acestei măsuri este că aparatele de testare rapidă folosite de polițiști sunt notoriu imprecise, producând rezultate fals pozitive în aproximativ jumătate din cazuri.

Acest lucru înseamnă că numeroși șoferi riscă să fie acuzați pe nedrept de consum de droguri, să li se suspende permisul de conducere și să se aleagă cu dosare penale, toate acestea fără a fi vinovați de vreo infracțiune.

Principalele modificări aduse de OUG 84/2024 cu referire la testarea pentru substanțe interzise sunt:

  • Polițiștii pot efectua teste rapide pentru depistarea consumului de substanțe interzise la toți participanții la trafic, nu doar la conducătorii auto.
  • Dacă un participant la trafic refuză testul rapid, acesta poate fi amendat cu minim 990 de lei.
  • Testele pot fi efectuate nu doar la Institutul de Medicină Legală, ci și în laboratoarele Poliției Române.

Ordonanța 84/2024 este un exemplu clar de măsură administrativă gândită în grabă, fără a lua în considerare impactul real asupra cetățenilor. Suspendarea permisului de conducere pe baza unor teste rapide și imprecise înseamnă o povară uriașă pentru șoferi, în special pentru cei care depind de acest tip de document pentru a-și câștiga existența, cum ar fi taximetriștii, curierii, șoferii de camion și alte categorii profesionale. Hotărârea afectează, de asemenea, bicicliștii și pe cei care folosesc trotinete sau scutere electrice.

Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație. El a explicat că șoferii care refuză testele rapide și optează pentru analize de sânge rămân automat fără permis, chiar dacă sunt nevinovați. Testele rapide utilizate de poliție au o rată de eroare foarte mare, ceea ce înseamnă că foarte mulți șoferi se vor afla în situația de a li se suspenda permisul pe nedrept. În contextul în care testele de sânge sunt sigure și precise, este inexplicabil de ce guvernul nu a înlocuit testele de proastă calitate, ci a ales să aplice o măsură drastică și inechitabilă.

Consiliul Superior de Medicină Legală a subliniat că Poliția Română nu are în prezent laboratoare și personal calificat pentru a efectua aceste teste. Pentru a garanta calitatea și acuratețea testării, trebuie rezolvată această problemă cu celeritate.

Această decizie are consecințe devastatoare pentru șoferii nevinovați. Suspendarea permisului nu doar că le afectează libertatea de mișcare, dar le poate distruge și cariera, riscând să-și piardă locul de muncă dacă rămân fără permis. De asemenea, stigmatizarea și stresul asociate cu un dosar penal nedrept pot avea efecte grave asupra sănătății mintale și bunăstării generale a persoanelor afectate.

Membrii guvernului nu s-au gândit niciun moment la impactul acestei măsuri asupra cetățenilor obișnuiți. Domniile lor nu dau un ban pe cei care fac naveta la serviciu sau de cei care depind de permisul de conducere pentru a-și susține familiile și care vor se vor confrunta cu aceste probleme. Este clar că această ordonanță a fost dată din rațiuni financiare, pentru a evita costurile analizelor la IML, însă efectele acesteia sunt profund nedrepte și discriminatorii.

Chemare la acțiune: Semnează Petiția!

Nu putem accepta această nedreptate. Este timpul să ne mobilizăm și să cerem abrogarea prevederilor OUG 84.

Declic a lansat o petiție care a strâns deja peste 175.000 de semnături, dar este nevoie de și mai mult sprijin. Obiectivul este să se strângă cel puțin 500.000 de semnături pentru a pune presiune reală pe autorități și a le forța să elimine aceste prevederi injuste.

Ce poți face tu?

Semnează petiția – Este cea mai directă și eficientă metodă de a-ți exprima dezacordul față de această măsură.

Distribuie informația – Informează-ți familia, prietenii și colegii despre această problemă și încurajează-i să semneze și ei petiția.

Contactează autoritățile – Scrie-le e-mail-uri sau scrisori oficiale reprezentanților locali și guvernamentali pentru a le cere abrogarea ordonanței.

Ordonanța 84/2024 nu doar că nu rezolvă problema conducerii sub influența drogurilor, dar pedepsește pe nedrept mii de șoferi nevinovați. Este o măsură inechitabilă care trebuie urgent abrogată. Să ne alăturăm cu toți inițiativei Declic semnând petiția pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor și pentru a asigura un tratament corect și echitabil pentru toți șoferii din România.

Semnează petiția – https://shorturl.at/C65CW

Președinte fondator OADO – ECOSOC – ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Comments

comments

One thought on “Drepturile șoferilor sub semnul întrebării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.