Dumitru Costin, BNS: Lista noastră de nemulțumiri este lungă

Lista de nemulțumiri a sindicaliștilor este lungă, iar cei aflați la guvernare ar trebui să se aplece serios și responsabil asupra ei, începând de la modificările privind Codul fiscal și continuând cu Legea salarizării în sistemul bugetar, a declarat duminică seara, pentru AGERPRES, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, prezent la protestele din Piața Victoriei.

„Așa cum ne-am stabilit în program, împreună cu partenerii noștri din societatea civilă, suntem în seara asta în stradă pentru a le reaminti celor care ne guvernează că lista nemulțumirilor noastre este una lungă, consistentă și că ar trebui să se aplece în mod serios și responsabil asupra ei, începând de la modificările de Cod fiscal, continuând cu legea 153, legea salarizării în sectorul bugetar. Sunt o mulțime de fericiți care visează la niște efecte minunate ale acestei legi. De bună ce e, săptămâna aceasta a fost a doua reuniune pentru modificarea ei”, a spus Costin.

Acesta și-a exprimat nemulțumirea că niciunul dintre amendamentele propuse de BNS nu a fost luat în seamă, dar reprezentanții Guvernului „știu să iasă și să clameze” cât de bine merge dialogul social.

„Ceea ce este trist este că nu se ține cont de niciun amendament, niciun fel de propunere cu care ne prezentăm, așa cum nu s-a ținut cont nici în momentul în care, acum câteva săptămâni, în clădirea Guvernului, se discută modificarea de Cod fiscal și am cerut premierului, care era președintele de ședință, să supună la vot, conform regulamentului de funcționare a CNT (Consiliul Național Tripartit n.r). Domnia sa a evitat cu dibăcie până la vot, pentru că probabil ar fi fost într-o situație mai puțin plăcută în urma votului. Partenerii sociali, patronate, sindicate, majoritatea lor au fost împotriva intenției Guvernului. Pe un mecanism evident, domnia sa ar fi trebuit să dea niște răspunsuri publice. Așa a preferat să dribleze regulamentul de funcționare și nu e singura speță, pentru că legile sunt încălcate cu seninătate, cu zâmbetul pe buze, dar în schimb știu să iasă și să clameze în fața opiniei publice sau în fața structurilor europene, cu care chiar în săptămâna aceasta am avut dialog, am avut discuții, cât de minunate sunt lucrurile în România, cât de bine merge dialogul social, cât respect există între Guvern și partenerii sociali, sindicate și patronate”, a mai subliniat Costin.

Nu în ultimul rând, președintele BNS a precizat că în cadrul Consiliului Național Tripartit el a susținut 6 puncte pe agenda de lucru, unul dintre acestea fiind modificările legii justiției.

„Aș vrea să mai fac o precizare, la afirmația:”cum, ăștia de la sindicate s-au dat cu ăia din societatea civilă, dosarele justiției?”. Vreau să vă spun că pe data de 27 iulie, la o întâlnire pe care am avut-o aici, în Palatul Victoria, tot în cadrul întâlnirii naționale tripartite, m-am dus și am susținut șase puncte ca fiind puncte prioritare pe agenda de lucru, cu noul Guvern care fusese învestit de circa 30 de zile. Unul dintre subiectele pe care le-am susținut era și cel privitor la modificările legii justiției și de reformă din justiție. Chiar am cerut primului ministru și ministrului Justiției, domnul Toader (Tudorel Toader, Ministrul Justiției n.r) care era prezent acolo, să organizeze o întâlnire de lucru cu partenerii sociali. Avem mai multe pagini de amendamente, pe care doream să le susținem și doream să îi convingem. Am constatat că nici la o astfel de propunere, decentă, pe care am avansat-o, pentru a găsi niște soluții la masa dialogului, nici la o astfel de propunere nu au vrut să îi dea curs. Iată, suntem la sfârșitul lunii noiembrie, au pasat discret proiectul de lege, proiectul de modificare, l-au adus la Parlament, să mergem să stăm pe acolo, așa cum am stat și cu legea 153, când știți bine, am avut de a face cu o mașinărie de vot. Una peste alta, vorbim despre acest dispreț suveran care îi caracterizează, lucru care nu este în regulă pentru o societate democratică, de aceea suntem în seara aceasta aici, cu toate că unii pot spune, așa cum am auzit, de mai multe ori zilele acestea, „De ce Dumnezeu mergeți să protestați în fața unei clădiri goale”, a precizat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Replica PSD

De cealaltă parte a baricadei, Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a spus că poate ar trebui ca Partidul Social Democrat să organizeze, cât mai repede, un miting.

„Ar trebui să organizăm, mult mai repede, un miting la care să vină toți cei care ne susțin, un miting contra, contra statului paralel, contra noii Securități, contra abuzurilor, contra mizeriilor care s-au petrecut, contra ascultării telefianelor. (…) Nu se va auzi la Bruxelles, se va auzi pe Marte”, a zis Codrin Ștefănescu în emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

Mii de oameni s-au adunat duminică în Piața Victoriei, începând cu ora 18:00, pentru a protesta Piața Victoriei față de modificările la Legea Justiției și Codul Fiscal. În jurul orei 20:00 aceștia au pornit în marș pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Palatul Parlamentului.

El a ironizat apoi manifestatia din Bucuresti, sustinand ca participa doar 6.000 de oameni, desi numarul protestatarilor a depasit 35.000.

„PNL, USR si Hossu dupa ce au dat 250 de mii de mesaje au ajuns sa scoata in strada 6000 de oameni. Asta face noua securitate, statul Paralel. Astia 6000 de oameni vin ca la circ. Multi de aici sunt antamati de organizatii. Sunt foarte activi, radicali si aroganti”, a mai spus Stefanescu.

Sursa: AGERPRESAntena3

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.