Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

După FânFest 2013, Roșia Montană primește 6000 de mii de noi cetățeni

Publicat: miercuri, 21 august 2013

FânFest, cel mai mare important festival activist din România, s-a încheiat după patru zile pline de evenimente speciale, concerte, spectacole de teatru, ateliere, proiecții de film și expoziții care au atras mii de participanți. Început ca un festival de protest în 2004, FânFest a devenit un spațiul cultural aparte, în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale și pentru dezvoltarea sustenabilă a Roșiei Montană – devenită emblema mișcărilor sociale și de mediu din România ultimului deceniu. Experiențele valoroase ale activiștilor din toată lumea, împărtășite în cadrul atelierelor, momentele de teatru civic și concertele de muzică cu mesaj activist s-au îmbinat perfect cu eforturile de salvare a caselor de patrimoniu prin programul “Adoptă o casă”, cu atelierele demonstrative pentru revigorarea meșteșugurilor tradiționale și cu promovarea peisajului cultural unic al Roșiei Montane prin intermediul tururilor ghidate.

“Exista un loc în România în care toate cauzele lumii, de la cele de mediu până la cele legate de drepturile omului, se întâlnesc în lupta de a nu lăsa să fie distruse locuri și oameni. Propria cauză nu mai poate fii susținută decât dacă le integrezi și pe toate celelalte. Multumesc FânFest Roșia Montană, pentru că treziți conștiința noastră de a deveni responsabili nu numai pentru viața noastră, dar și pentru viețile celorlalți,” ne-a mărturisit Mihaela Drăgan, unul dintre invitații festivalului.

“Mi-a plăcut FânFest pentru că este un festival complet, cu cele mai diverse activități culturale și artistice, dar totodată reprezintă o luptă pentru o cauză dreaptă. Cele câteva zile petrecute aici m-au convins că Roșia Montană trebuie să rămână așa cum este, că este necesară valorificarea patromoniului, iar așa cum multe alte zone din țară s-au dezvoltat durabil și sănătos, și Roșia Montană trebuie să urmeze exemplul. Acum îmi este foarte clar că proiectul cu cianuri reprezintă un drum înfundat ce ar trebui cât mai curând abandonat”, ne-a împărtășit unul dintre participanți.

A VIII-a ediție a FânFest s-a încheiat cu un marș de protest împotriva preconizatului proiect minier și în special a intenției Guvernului Ponta de a propune o lege specială pentru a facilita avizarea unui proiect distructiv care se suprapune peste proprietățile private ale oamenilor din Roșia Montană și peste zone care fac parte din patrimoniul național. Participanții veniți din țară și străinătate au transmis mesaje de solidaritate, asigurându-i pe localnici că nu sunt singuri în lupta pentru salvarea Roșiei Montane. “Vom veni cu toții la Roșia Montană dacă va fi cazul, vom veni cu copiii noștri și îi vom pune pe cuva escavatorului pentru a opri acest proiect”, a declarat Willy Schuster, un fermier activist din Moșna, județul Sibiu. Protestatarii și-au anunțat intenția de a stabili o întrevedere cu parlamentarul ce îi reprezintă pentru a-l informa despre realitățile Roșiei Montane și despre pericolul reprezentat de avizarea printr-o lege specială a proiectului minier.

“Mulțumesc tuturor celor ce au venit la FânFest, este o onoare pentru noi să vedem că nu suntem singuri în lupta noastră pentru libertate și drepturile noastre fundamentale. Roșia Montană este acum acasă atât pentru noi cât și pentru toți cei ce luptă pentru salvarea ei. Roșia Montană are acum 6000 de noi cetățeni care nu vor ezita să o apere de interesele corporatiste și de un guvern corupt“, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Teatru Civic este un proiect cultural finațat de Administrația Națională a Fondului Cultural.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12474

Publicat de la data aug. 21 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 iulie 2020, 19:17
 

NNE
Furtună
20°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:39
Apus: 21:02
Prognoza 8 iulie 2020
Zi
 

NV
Înnourat
26°C
Vânt: 7 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NV
Senin
16°C
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 07-07-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:45 si 19:00 In zona : Județul Giurgiu: Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Ulmi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Grădinari, Joița, Săbăreni;Județul Ilfov: Domnești, Ciorogârla, Dragomirești-Vale; Se vor semnala : averse torențiale ce vor cumula 35...50 l/mp, intensificări […]
  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 07-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 07 iulie, ora 12:00 – 07 iulie, ora 22:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică Zone afectate: conform […]

Loto

Horoscop

  • 309.144 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team