E oficial: USL nu mai există. PNL a ieşit de la guvernare VIDEO

Liderul liberal Crin Antonescu a cerut oficial, în şedinţa PNL, ieşirea de la guvernare. Antonescu a declarat că, începând din această seară, protocolul USL nu mai este valabil, anunţă antena3.ro şi pesurse.ro.

Potrivit România TV, toţi miniştrii şi secretarii de stat din partea PNL vor demisiona. PNL va avea liber la alianţe cu PMP. Liberalii discută de asemenea excluderea Marianei Câmpeanu precum şi o rezoluţie anti-USL. Rezoluția PNL cere demisia lui Victor Ponta.

Principalele declarații ale lui Crin Antonescu

– Este o decizie care s-a luat cu un vot covârșitor, care nu s-a luat ușor, prin căutarea tuturor șanselor de a spera că în formula USL, împreună cu partenerii cu care ne-am angajat în fața alegătorilor se poate continua pe calea angajamentelor pe care le-am făcut.

-Toată alianța pe care am dus-o 3 ani a avut sens atât timp cât obiectivele au fost urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranțe și ca atare ni s-a părut onest să nu prelungim un festin al ipocriziei, o nesfârșită aruncare de la unii la ceilalți, ci să avem noi curajul.

– USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream obiectivele angajate

– Prin încălcarea repetată şi flagrantă a unor elemente a înţelegerii politice de către Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite de Ponta, să nu accepte o prelungire de 45 de zile, să decidă retragerea miniştrilor săi din acest Cabinet

– A doua decizie e de a cere demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier. Ponta a primit mandatul în fruntea unui guvern USL, în urma unui vot copleşitor al cetăţenilor României, pe un program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră

– PNL va rămâţne în opoziţie

– Nu am dezertat de la obligatia de a guverna sau de a participa la guvernare. Suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, suntem gata de a guverna. Nu fugim de această responsabilitate

– Constatăm încetarea de fapt a existenţei USL. Această rezolutie a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri
Mă adresez alegătorilor care ne-au dat votul. Le cer iertare pentru faptul că nu s-a putut, că nu am putut să ducem la capăt un proict politic pentru care am pledat, în care am investit foarte mult, în care am crezut foarte mult

– Nu regret că un guvern se rupe.

– Este păcat pentru că o asemenea construcţie politică, dacă partenerii noştri, PSD şi Victor Ponta, şi-ar fi respectat angajamentele de fond luate, România ar fi avut şansa unei construcţii stabile şi durabile pentru cel puţin 4 ani de zile

Declarația președintelui PNL VIDEO:

Primul care a ieșit cu o declarație în fața presei după ședința de aproape trei ore a Delegației Permanente a PNL a fost Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al PNL și adversar al poziției lui Crin Antonescu:„ Nu am votat pentru ieșirea de la guvernare. A fost o atitudine pripită. Eu cred că fiecare avem dreptul la o opțiune. Nu vreau să-i jignesc pe colegii mei care au avut un alt punct de vedere”, a mai spus Tăriceanu.

Anterior…

Înainte de începerea Delegației Permanente a PNL, Crin Antonescu a răspuns insistențelor ziariștilor pe scurt, urmând ca la finalul întrunirii liberale să răspundă în detaliu. El a spus că l-a sunat pe Victor Ponta și l-a întrebat dacă pot merge mâine în Parlament cu propunerile liberalilor.

Răspunsul, conform lui Crin Antonsecu, a fost negativ. Antonescu a calificat apelul premierului la unitatea USL drept teatral și puțin a lipsit să nu plângă, pe rețeta Băsescu. Antonescu a lăsat să se înțeleagă că lucrurile sunt tranșate și e greu de crezut că se mai poate schimba ceva.

La  rândul său, liderul liberal Klaus Iohannis a declarat  că apelul premierului Victor Ponta nu aduce nimic nou, că doreşte să-i pună pe liberali pe funcţiile discutate, dar nu spune nimic despre funcţia de vicepremier.

“Am constatat că nu aduce nimic nou, mai ales în ultima parte, când a afirmat că este de acord să-i pună pe liberali pe funcţiile. Acesta a fost pretextul, că doreşte să pună persoanele pe funcţiile discutate anterior. Nu aduce nimic nou apelul său”, a declarat Iohannis, potrivit rtv.net.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, totodată, că liberalii s-au reunit pentru a-și susține „angajamentul și onoarea”.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, că regretă „sincer şi mult de tot” faptul că USL pare a se destrăma, el arătând că PNL a decis să voteze în Senat ca un partid de opoziţie în condiţiile în care a considerat că USD are o altă alianţă politică cu UDMR „Cu o oră înainte de votul final – şi până în acea oră PNL a votat ca membru al USL – domnul senator Ilie Sârbu a făcut declaraţii prin care a spus că USD are deja o majortate şi că oricum se discută ca UDMR să vină la guvernare. În acel moment, am considerat că s-a creat o altă majoritate, o altă alianţă şi am votat în consecinţă, adică am votat ca un partid de opoziţie. Lucrul acesta nu trebuie să surprindă”, a spus Haşotti,citat de pesurse.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.