Echipa RePatriot, la finalul Summit-ului “Investim în România”: Solicităm Guvernului vot electronic pentru românii din Diaspora și susținerea repatrierii prin antreprenoriat
Echipa RePatriot, proiect al Fundației Romanian Business Leaders, a prezentat Guvernului, într-o întrevedere cu premierul Mihai Tudose, rezultatele studiului privind românii din Diaspora și a solicitat introducerea votului electronic, alături de programe și politici publice care să stimuleze reîntoarcerea românilor în țară prin antreprenoriat și investiții.
“Am prezentat Primului Ministru ce cred românii din Diaspora și barierele care stau în calea întoarcerii lor acasă. Credem că Diaspora este Prioritate Națională și românii merită să fie chemați și doriți acasă. Românii din Diaspora trebuie să participe la viața cetății, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, ar trebui să voteze prin vot electronic oriunde s-ar afla. Toți românii merită să voteze oriunde s-ar afla. Ar trebui să rezolvăm această problemă veșnică”, a declarat antreprenorul Felix Pătrășcanu, CEO FAN Courier și liderul proiectului RePatriot.
Întâlnirea echipei și ambasadorilor RePatriot cu premierul Mihai Tudose a avut loc în contextul RePatriot Summit – Investim în România 2017, care s-a încheiat duminică, 8 octombrie, după patru zile de dezbateri și workshop-uri ce au avut loc la București la Palatul Bragadiru și în Poiana Brașov.
În cadrul întâlnirii, echipa RePatriot a cerut politici publice și un cadru legislativ favorabil pentru antreprenorii români din străinătate, arătând că, 57% dintre românii din Diaspora doresc să se întoarcă în țară, conform unui studiu realizat de RePatriot, cu sprijinul Open-I Research, în Diaspora.
Pe lângă propunerea de introducere a votului electronic, echipa RePatriot a solicitat extinderea programului Diaspora Start Up, o inițiativă construită de Executiv în anul 2016 care oferă viitorilor antreprenori aproximativ 76 milioane de euro, și a pus la dispoziție Guvernului expertiza platformei RePatriot disponibilă în România și în străinătate.
Membrii Echipei RePatriot și întreprinzătorii românii din Diaspora care au participat la întâlnirea cu premierul Mihai Tudose și-au anunțat disponibilitatea să se implice și mai mult în inițiativele private care pot atrage investiții și proiecte de antreprenoriat ale românilor de peste hotare care să creeze plus valoare în România și în alte proiecte care să ajute România în plan diplomatic internațional. Astfel, ei își pun la dispoziție resursele și cunoștințele pentru a susține proiecte pentru România.
RePatriot, proiect al Fundației Romanian Business Leaders, este o platformă de consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.
Cel mai recent proiect de consiliere și informație organizat de RePatiot este cea de-a II-a ediție a Summit-ului de business RePatriot, mai puțin formală decât la lansare, în 2016, marcată de pragmatism, vizând investiții concrete care pot fi realizate în ecosistemul economic românesc. Dincolo de investiții financiare, România are nevoie de expertiza dobândită de românii de succes din afara granițelor și de mentalitatea deschisă a acestora pentru a transforma întreg mediul de business autohton. În 2018, Summit-ul RePatriot va avea loc la Alba Iulia și va cunoaște cea mai mare amploare a sa de pană acum, în contextul sărbătoririi Centenarului României moderne.
Peste 300 de antreprenori români din Diaspora și din țară au interacționat timp de 4 zile, facilitați de liderii proiectului RePatriot, inițiat de Fundația Romanian Business Leaders. În vreme ce accentul a fost pus pe oportunitățile de investiții oferite de România, participanții din străinătate (în majoritatea lor din Europa, dar și din Statele Unite ale Americii și Canada) au vorbit deschis despre principalele temeri pe care le au în legătură cu revenirea în țară alături de întreaga familie.
Echipa RePatriot a explicat la Summit-ul “Investim in Romania” care sunt lucrurile pe care ţara noastră este datoare să le facă pentru Diaspora pentru ca repatrierea să fie una simplă. Între aspectele sesizate, s-au numărat: simplificarea şi reducerea birocraţiei, continuarea luptei împotriva corupţiei, acordarea de stimulente pentru relocare, de finanţări pentru start-up-uri (pe modele deja de succes şi testate în ţări precum Irlanda de Nord sau India), acces facil la vot prin vot electronic, promovarea ofertei de job-uri din ţară (proiect asumat de RePatriot Jobs), precum şi oferirea de oportunităţi de afaceri.
Din delegația reprezentanților proiectului RePatriot au făcut parte Felix Pătrășcanu, lider proiect RePatriot, Managing Partner FAN Courier; Alexandra Bădicioiu, Project Manager RePatriot; Simina Cristea Bossennec – Head of Financial Crime Compliance Operations la HSBC Private Bank Monaco; Cristian Anastasiu, Managing Director, Chapman Mergers&Acquisitions; Mircea Divricean, Consul Onorific al României în SUA, Utah și Președinte și Director Executiv Kostopulos Dream Foundation și Michael Divricean, Chief Operation Officer Kostopulos Dream Foundation, Președinte Asociația Românilor din Utah.
Proiectele anunţate la RePatriot Business Summit- Investim în România 2017 şi care vor fi dezvoltate în următorul an:
» Organizarea RePatriot Business Summit 2018 la Alba Iulia, în prima săptămână a lunii octombrie
» Organizarea de conferinţe și misiuni economice RePatriot în comunităţile importante de români din Diaspora, precum şi în ţară
» Continuare parteneriatelor cu autoritățile locale și organizarea Zilelor Diasporei în cel puțin 100 de comunităţi din România în luna august 2018
» RePatriot Turism
» RePatriot Jobs Marketplace (platformă destinată românilor din Diaspora în căutarea unui loc de muncă în România)
» Top 100 români din Diaspora
» Dezvoltarea aplicaţiei RePatriot, lansată la Summit-ul de anul acesta ca aplicaţie de networking
» Capitalizarea și operaţionalizarea proiectului Heritage Houses
Prezentările speakerilor Summit-ului și studiul diaspora se pot vedea aici.
Summit-ul de la București a fost transmis live. Puteți vedea înregistrările aici și pozele în pagina de Facebook Repatriot, aici.