Echipamentele radio fara marcaj CE sunt ilegale si pot bloca ori intrerupe apelurile la numarul de urgenta 112!

Echipamentele radio fara marcajul CE (Conformitate Europeana) trebuie scoase imediat din functiune intrucat prin interferentele produse cauzeaza disfunctionalitati serviciilor de radiocomunicatii autorizate, inclusiv celor destinate pentru salvarea de vieti omenesti. Echipamentele radio fara marcaj CE, care provin, de regula, din afara Uniunii Europene, nu respecta standardele de alocare a frecventelor radio la nivel european, provoaca interferente prejudiciabile serviciilor de radiocomunicatii autorizate, iar utilizarea poate fi sanctionata conform legii. De aceea, Autoritatea deruleaza o campanie de monitorizare a frecventelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora si de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

Echipamente radio care pot provoca interferente prejudiciabile

Printre cel mai des intalnite echipamente care provoaca interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii mobile sunt telefoanele fara fir, de tip DECT 6.0 fara marcaj CE.

Alte echipamente radio raspandite si care trebuie sa aiba marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucarii teleghidate prin radio, drone, console si controllere pentru jocuri video etc.

Importanta marcajului CE

Marcajul CE este un indicator al conformitatii unui produs cu legislatia Uniunii Europene si permite libera circulatie a acestuia in spatiul tarilor membre si al celor partenere. Marcajul certifica faptul ca un produs indeplineste cerintele esentiale privind siguranta si sanatatea utilizatorilor si a oricarei alte persoane si poate fi comercializat si pus in functiune pe piata Uniunii Europene.

In cazul echipamentelor care functioneaza prin emisii in spectrul de frecvente, lipsa conformitatii poate determina interferente prejudiciabile care afecteaza functionarea serviciilor de telefonie mobila ori a altor servicii de radiocomunicatii din cauza neconcordantei in alocarea benzilor de frecvente dintre Uniunea Europeana si restul statelor care nu au armonizata legislatia cu cea europeana.

De ce produc interferente

Unele echipamente radio, aduse, de regula, din America de Nord sau Asia, functioneaza in benzile de frecvente care in Romania sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobila. In momentul in care un astfel de aparat este pus in functiune pe teritoriul Romaniei, el produce interferente prejudiciabile care afecteaza in mod grav functionarea serviciilor de telefonie mobila.

Interferentele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicatii pe o raza de la zeci de metri (in cazul jucariilor teleghidate, spre exemplu) pana la peste 500 de metri (in cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). In imediata apropiere a echipamentelor fara marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultati in continuarea sau initierea apelurilor sau a navigarii pe internet, in unele cazuri fiind imposibilila apelarea numarului de urgenta 112.

Obligatiile utilizatorilor

Atunci cand achizitioneaza sau primesc, din afara spatiului UE, un echipament ce functioneaza prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie sa verifice existenta marcajului CE pentru a se asigura ca produsul este compatibil cu piata romaneasca.

In cazul in care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din functiune! Spre exemplu, in cazul telefoanelor fara fir de tip DECT 6.0, chiar si conectarea la o sursa de alimentare de la reteaua electrica poate produce interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii electronice.

Mai multe informatii despre riscurile asociate utilizarii echipamentelor neconforme sunt disponibile aici.

Sanctiuni aplicabile

Persoanele care detin astfel de echipamente radio si le folosesc incalca prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio si pot fi sanctionate cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 5.000 lei. Mai multe informatii privind echipamentele electronice si electrocasnice neconforme, marcajul CE si obligatiile care le revin producatorilor, distribuitorilor si consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autoritatii.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.