Efectul Snowden: Obama a anulat întâlnirea cu Putin

Preşedintele american, Barack Obama, a contramandat întâlnirea cu omologul rus, Vladimir Putin, care trebuia să aibă loc luna viitoare, la Moscova, informează AP.

Decizia Casei Albe vine după ce Rusia a hotărât recent să acorde azil temporar fostului colaborator NSA, Edward Snowden.

„Vom colabora cu Federaţia Rusă pe marginea problemelor unde avem fundamente şi obiective comune, dar există o părere unanimă, a preşedintelui şi a echipei sale de consilieri privind siguranţa naţională, care spune că o întâlnire nu are niciun rost, în condiţiile actuale”, a declarat Ben Rhodes, unul dintre consilierii lui Obama.

Snowden, al cărui paşaport american a fost revocat, a obţinut o viză de şedere în Rusia pe o perioadă de un an. Noul său statut îi va permite acestuia să muncească şi să locuiască oriunde, pe teritoriul Rusiei.

După ce a venit din Hong Kong, Snowden a fost mai mult de o lună practic blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Washingtonul a cerut de mai multe ori extrădarea informaticianului în SUA, acolo unde este inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri uluitoare despre supravegherea electronică efectuată de serviciile americane la nivel mondial.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.