Egalitate,dar nu pentru “catei” – Orania VLASIN

M-am tot gândit ce subiect poate fi zilele astea mai tare decât caracatita Chevron, care este de departe cel mai fierbinte cartof, pe care poporul nu vrea sa-l inghita. Oamenii nu se mai bucura sa-si vânda bucatica de mostenire si sa scape de saracie. Unii dintre noi ii considera prosti, ca au venit americanii, si-a dat norocul peste ei, si uite cum nu stiu sa vada binele ce li se face… Taranul de azi este mai instruit decât lasa sa se vada dupa casa lui care sta sa cada si dupa hainele parca adunate cu furca.
Da, exista un subiect care se coace de ceva vreme si caruia ii lipseste doar expunerea: emigratia valorilor.
Englezii, daca ar fi sinceri pâna la capat, ar spune exact contrariul: sa vina românii si bulgarii ca voi i-ati scolit si noi o sa-i exploatam! Cine sa mai plece acum din România? Tiganii au ajuns din primele luni ale lui ´90 in Vest. Cei impinsi de soarta, si-au facut deja alt drum, cum le-a surâs norocul in acesti 24 de ani. Cine a mai ramas sa plece? Tinerii, care desi au terminat diferite cursuri, nu-si gasesc locul si norocul in propria lor tara.
Asadar, cei pentru care statul a platit, parintii au saracit sustinându-i, si de care este nevoie oriunde, numai in tara lor, nu!
România investeste intr-un tânar cam 8.000 de Euro ca sa-l treaca prin scoala, liceu si facultate. Mare parte din acesti bani merg in salariile profesorilor, restul in costurile materiale. Portugalia cheltuieste cam 20.000 de Euro doar in formarea ca infirmier a unui tânar, in afara de scoala si liceu. Si-aici, ca si-acolo cei care au reusit sa faca cursuri din acestea cautate pe piata muncii din tarile care platesc cu adevarat valoarea, pleaca!
Acum zece ani, când am dat piept cu realitatea din afara României, am trait pe lânga confuziile de tot felul… un popor diferit, o limba ce parea ca nu se lipeste de mine, tensiunea de a munci sub nivelul educatiei pe care cu greu am construit-o… si entuziasmul de a ma putea bucura de beneficiile lor. Doar ca momentul meu de emigratie venea in urma unui larg proces de dezamagire al populatiei in capacitatea guvernelor de a mentine Portugalia intr-o pozitie demna.
O data cu intrarea in Uniunea Europeana, Portugalia a devenit ceea ce si România experimenteaza: o tara care executa ordine, care nu face agricultura pe cât ar avea nevoie, care si-a pierdut dreptul la pescuit, care-si pierde permanent populatia si in special valorile care cauta recunoasterea muncii in alte tari.
Un infirmier de 22 de ani, din pragul emigrarii a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Portugaliei cerându-i sa nu ajunga pâna acolo de-a pune impozit pe lacrimi si pe dorul de acasa. “Dati-mi voie sa plâng, sa urasc aceasta tara chiar si pentru câteva momente, pentru ca nu-mi este permis sa traiesc in tara mea, sa muncesc in tara mea, sa imbatrânesc in tara mea. Ma simt expulzat.”
Orice asemanare cu România este intentionata !
„Britanicii sa-si gaseasca locuri de munca si sa nu se mai planga de faptul ca romanii si bulgarii vin sa munceasca in tara lor”, a declarat fostul director al Marks & Spencer, Sir Stuart Rose. Sa fie amprentati, striga de la o tribuna un europarlamentar !
Mai ramâne sa ne puna „cip” ca la câini si pe urma poate ca ne vor lasa in pace. Se vede clar, cu ochiul liber ca nu vor sa le fim egali. Suntem buni atâta vreme cât le consumam produsele, ca sa le mearga bine economia, cât le ingrijim batrânii, bolnavii si proprietatile, cât acceptam salarii de refuzat de localnici si facem muncile pe care ei le considera rusinoase,sub nivelul lor.
Politic suntem cetateni europeni cu drepturi egale, doar ca egalitatea nu e si pentru „catei” !

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.