Egipt, lege care permite supervizarea strânsă a reţelelor de socializare

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promulgat o lege privind reglementarea mass-media, care va permite inclusiv supravegherea strânsă a anumitor conturi ale utilizatorilor de reţele de socializare, a relatat sâmbătă jurnalul oficial, potrivit AFP.

Conform acestei legi, votată de parlament în iulie, orice persoană care are peste 5.000 de abonaţi online – pe un site personal, pe un blog sau pe reţelele de socializare – ar putea fi supravegheată de către autorităţi.

Consiliul superior de reglementare a mass-media, cunoscut pentru diatribele sale împotriva instituţiilor de presă străine şi a programelor de televiziune despre care consideră că ar avea un conţinut cu conotaţii prea sexuale, va putea să suspende sau să blocheze aceste site-uri dacă este de părere că ele „publică sau difuzează ştiri false” sau „incită la încălcarea legii, la violenţă sau la ură”.

La mijlocul lunii august, preşedintele a promulgat o lege controversată privind „lupta împotriva criminalităţii cibernetice”.

În virtutea acestei lei, autorităţile pot să blocheze, prin intermediul unui judecător, orice site al cărui conţinut constituie „o ameninţare pentru securitatea naţională” sau pentru „economia naţională”.

Peste 500 de site-uri de informare sau ale unor ONG-uri sunt în prezent blocate în Egipt, conform Asociaţiei pentru libertatea de gândire şi de expresie (AFTE), cu sediul la Cairo.

Noua lege prevede de asemenea o pedeapsă de un an de închisoare şi o amendă de 50.000 până la 100.000 de lire egiptene (circa 2.440 – 4.885 de euro) pentru „orice persoană care accesează deliberat sau din greşeală, şi fără un motiv valabil, un site, un cont privat sau un sistem informatic la care accesul este interzis”.

Cel puţin doi ani de închisoare şi 100.000 de lire egiptene amendă (4.885 de euro) sunt de asemenea prevăzute pentru „toţi cei care creează, conduc sau folosesc un site sau un cont privat cu scopul de a comite sau de a facilita comiterea de fapte pedepsite de lege”.

Mai mulţi internauţi şi bloggeri, critici ai guvernului sau cunoscuţi pentru comentariile sau desenele lor satirice, au fost recent arestaţi şi plasaţi în detenţie. Autorităţile îi acuză că aparţin unor „grupuri interzise” şi că difuzează „ştiri false”.

În iulie, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a atras atenţia că aceste legi, care erau atunci în stadiu de proiect, ar încălca libertatea de expresie.

Într-un context de securitate şi economic tensionat, autorităţile afirmă că vor să lupte astfel împotriva „terorismului” şi a tuturor celor care, în opinia lor, afectează „interesele ţării”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.