Egipt: Stare de urgență, instituită pentru trei luni

Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat duminică seara că va fi instituită „starea de urgență pentru trei luni”, după atentatele cu bombă contra a doua biserici copte, soldate cu cel puțin 44 de morți și peste o sută de răniți, transmit agențiile internaționale de presă citate de AGERPRES.

Șeful statului egiptean a făcut anunțul de la palatul prezidențial din Cairo, într-un discurs difuzat în direct de televiziunea națională.

Vor fi luate o serie de măsuri, cea mai importantă, anunțarea unei stări de urgență pentru trei luni, după ce pașii legali și constituționali vor fi parcurși”, a spus al-Sissi, citat de Reuters.

Conform Constituției egiptene, amintește AFP, șeful statului va trebui să ceară într-o săptămână acordul Parlamentului. Acesta este dominat de partizanii președintelui al-Sissi, care conduce țara cu o mână de fier după ce l-a destituit în 2013 pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi.

Starea de urgență sporește considerabil puterile poliției în materie de arestare, supraveghere și poate impune restricții libertății de mișcare.

Egiptul a fost timp de 30 de ani sub stare de urgență, care nu a fost anulată decât cu o lună înaintea sosirii la putere a președintelui Morsi, în 2012.

Abrogarea sa a fost una dintre cererile principale ale activiștilor care au condus revolta din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.

După destituirea lui Morsi în vara lui 2013, starea de urgență a fost decretată pentru o lună, timp în care forțele de securitate au reprimat în sânge partizanii islamiști ai fostului președinte și când bisericile și proprietățile creștine erau atacate.

O parte din nordul peninsulei Sinai, unde SI este foarte activ, se află deja sub stare de urgență.

CITEȘTE PE AGERPRES ȘI:

ONU: Consiliul de Securitate condamnă atentatele „lașe” comise în Egipt

Atentate în Egipt: Armata, mobilizată de al-Sissi; Israelul cere cetățenilor săi să părăsească „imediat” Sinaiul

Trump, întristat de cele două atentate teroriste din Egipt: SUA le condamnă cu putere

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.