Elena Băsescu: Guvernul Ponta şi-a îndeplinit numai pe jumătate angajamentele asumate

Raportul de evaluare al Comisiei Europene privind integrarea romilor în societate arată că Guvernul României şi-a îndeplinit numai pe jumătate angajamentele asumate, spune eurodeputatul PDL Elena Băsescu, ea acuzând faptul că nu sunt alocate fondurile necesare acestei comunităţi.

„Guvernul Ponta, altfel degrabă cheltuitor de bani pe te miri ce prostii, nu alocă nici pe departe fondurile necesare comunităţii rome. Aşa se face că Raportul de evaluare pe 2013 al Comisiei Europene privind integrarea romilor în societate arată că Guvernul de la Bucureşti abia dacă şi-a îndeplinit jumătate din angajamentele asumate”, a afirmat Elena Băsescu, joi, cu privire la raportul publicat miercuri la Bruxelles.

De asemenea, ea arată că mai sunt încă 11 acţiuni pe care Guvernul trebuie să le ducă la îndeplinire cu privire la integrarea romilor. „Mai sunt încă 11 paşi care trebuie făcuţi: dialog cu societatea civilă pe acest subiect atât la nivel local, cât şi la nivel central, dar şi finanţarea unor ONG-uri care să sprijine integrarea romilor; alocarea de resurse către programe care să încurajeze creşterea nivelului de instrucţie, a gradului de ocupare în rândul forţei de muncă rome şi a condiţiilor de viaţă; nu s-a făcut monitorizarea impactului strategiei naţionale, la fel cum nu au fost implicate asociaţiile care reprezintă comunităţile de romi; nu s-au făcut demersurile necesare pentru oprirea legilor antidiscriminare de la nivel local (a se vedea situaţia de la Baia Mare) şi nici campanii de informare a etnicilor romi privind drepturile pe care le au; nu în ultimul rând, nu s-au accesat fonduri europene pentru integrarea socială a acestor comunităţi”, susţine Elena Băsescu.

Eurodeputatul PDL a afirmat că USL „asistă pasiv la demonizarea unei întregi etnii”, făcând referire la amendamentul privind proiectul de revizuire a Constituţiei depus de deputaţii PNL Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha. „Ştiu că toate aceste programe necesită deopotrivă muncă şi dăruire, dar şi resurse financiare importante. Ştiu că nu este o perioadă economică foarte bună, la fel cum ştiu că problemele de integrare a romilor, o comunitate foarte consistentă numeric, nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să faci ceva pentru a-i ajuta sau că trebuie să asişti pasiv la demonizarea unei întregi etnii, aşa cum face astăzi USL, şi apoi să mai ai şi pretenţia să nu mai spună că sunt români şi nici măcar că sunt romi”, a argumentat Elena Băsescu.

Ea adaugă că respingerea la vot în unanimitate în Comisia parlamentară a amendamentului celor doi deputaţi PNL reprezintă „o mică victorie” a societăţii civile. „Respingerea amendamentului care interzicea etnicilor romi să se mai numească astfel este o reuşită care aparţine în cea mai mare măsură societăţii civile. Atât presei, care a semnalat acest derapaj grav, cât şi celor peste 20 de ONG-uri care au protestat faţă de o idee profund retrogradă, care risca să arunce România cu 150 de ani în trecut”, mai spune eurodeputatul PDL.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.