Elixirul Nemuririi, descoperit într-un vas chinezesc

 

 

Arheologii au descoperit un vas vechi de aproximativ 2.000 de ani, care conține o substanță despre care textele chinezești scriu că ar fi „Elixirul Nemuririi”.

 

Mii de ani, chinezii au căutat o rețetă magică, pentru a prepara un elixir care să le extindă cât mai mult durata de viață.

 

Desigur, nu au putut descoperi așa ceva, dar au testat diferite băuturi, precum cel descoperit acum în acest vas.

 

Vasul din bronz a fost găsit în mormântul unui nobil din Dinastia Han și conține 3,5 litri de elixir. Băutura miroase puternic a alcool, spun arheologii, dar descoperirea este foarte importantă, fiind pentru prima dată când este găsită o rețetă a legendarului elixir.

 

Testele de laborator au arătat că elixirul din acest vas conține în special nitrat de potasiu și alunit. Acești compuși sunt periculoși, fiind folosiți acum în pesticide, fertilizatori și chiar la combustibilul pentru rachete.

 

Din păcate, nobilii din China antică au consumat frecvent băuturi toxice, pentru că nu știau cât de periculoase sunt.

 

Primul împărat al Chinei, Qing Shihuang, credea că elixirul nemuririi este de fapt mercur și chiar a băut această substanță. Evident, s-a îmbolnăvit și a murit intoxicat cu mercur, la fel ca și alte figuri celebre din istorie.

 

Elixirul Nemuririi este o veche legendă chineză, care apare în multe documente. Multe rețete ale acestui elixir conțin însă substanțe otrăvitoare, cum este arsenicul sau mercurul.

 

De altfel, mormântul împăratului Qing conține o mare cantitate de mercur, spun arheologii. Împăratul nu doar că a băut frecvent mercur, dar a cerut ca în mormântul său să fie făcute adevărate lacuri uriașe de mercur.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.