Elogiul Frontierelor (Praise of Borders) by Remus CERNAT (86)

Exclusivitate

O să vă spun o poveste suprarealistă cu caracter fragmentar de tip pur subiectiv ( obiectiv nici nu există, decât doar la nivel teoretic) între narativ și argumentativ, atemporal, aspațial, mă rog, poate un pic spațial, deși tema e universală personajele mele sălășluiesc pe plaiurile carpato danubiano pontico traco geto dacice! Adică acoleașa unde a început civilizația lumii și unde niște domni serioși (știm prea bine ce fac domnii serioși) și-au pus în cap (dacă și ăla mai poate fi numit cap) să o sfârșească numaidecât! Sau să o schimonosească! Sau să creeze o altă civilizație, mult mai spectaculoasă într-o cu totul altă ordine…noua civilizație mondială…

De ce este totuși este o poveste “deasuprarealistă” și nu e realistă?… pentru că personajele există în realitate dar discuțiile nu s-au purtat chiar așa, nu chiar întocmai, unele interpretări sunt ușor trunchiate ca să-mi folosească moralei/ideii mele și pentru că e aproape utopică! Știți ce înseamnă o idee aproape utopică? Căci cu mila Domnului ar putea fi înfăptuibilă!!!

Cică se făcea că era o familie de intelectuali așezați, din sistem, care încercau să-și educe odrasla ajunsă la vârsta majoratului într-un mod corect. Nu politically correct, ci Historically correct! Mai exact, ambele fațete ale corectitudinii… ca mai târziu , la vârsta maturității lui spirituale/sociale să decidă singur dacă e pro, contra sau se abține! Prin abținere înțelegându-se acel slalom diplomat printre sensuri în care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, nici n-a fost de acord, nici n-a deranjat, nici n-a trădat și e călduț! Adică ce fac 99% din academicienii români de trei decenii, primesc sinecure pe viață ca să tacă frumos, artistic, subtil… ditamai academicienii și să nu știe ei ce a făcut Iisus cu ăștia căldicei, mai mare rușinea.  Apocalipsa 3;16. Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea.

Și au făcut așa un parcurs istoric/literar/filozofic frugal, pe alocuri scolastic, comparativ. Menționez că tatăl era român, mama din contră…deci era musai comparativ! Așa că au pornit cu Începuturile, cele  impuse, ca politică de stat, pe care trebuia doar să le treacă în revistă fără să creadă, cu firul de praf interstelar care s-a unit cu un alt fir de praf, care împreună s-au unit cu un alt fir de praf și tot așa de vreun trillion de ori până s-au format gigantice cocoloașe de praf care la un moment dat s-au stricat la burtă c-au început să dea gaze! Că atâta era în univers la vremea aia praf și gaze! Și la un mare Pârț (mă rog ei spun Big Bang) au explodat cocoloașele acelea și au apărut planetele … toate sferice și nelocuibile numai a noastră , Pământul, perfectă, cu munți, văi, păduri, râuri, lacuri, mări, oceane, stratosferă, aer respirabil, vegetație și fauna luxuriantă…așa din întâmplare…

Fiul zâmbind îl întreabă pe tată ce să le spună colegilor care cred în așa ceva? Fiule propune-le experimentul ăsta: Să taie literele din vreo 50 de ziare, să le amestece într-un sac mare de plastic, apoi să-l deșerte din vârful unui munte în bătaia vântului. Care ar fi probabilitatea ca jos în vale acestea să cadă într-o ordine perfectă ca într-o carte cu aliniamente, fonturi, fotografii profesionale, cum e o Enciclopedie Britanică legată în piele cu litere aurite!…așa din întamplare…Exact! Cam aceeași probabilitate e ca dintr-o explozie întâmplătoare să apară așa brusc, fără nici un Creator, Pământul cu toate minunățiile lui într-o armonie perfectă!

Și toate cărțile mamei despre erele geologice mezozoic, paleolitic, precambrian, neolitic de milioane și milioane de ani sunt plăsmuire? Da, fiule, cum plăsmuire sunt și toate animăluțele alea de ți le cumpăra mama: brontozauri, tiranozauri, dinozauri etc., care n-au existat niciodată. Cum n-au existat nici neandertalieni, nici cromagnoni, nici heliocentrism, nici pământ sferic, nici legea gravitației, nici teoria relativității (aia specială), nici fantasmagoriile NASA, nici extratereștri, nici reîncarnare! Ereticii fac orice ca să ne îndepărteze de Dumnezeu Cel Adevărat și Atotputernic! Domnul nostru Iisus Hristos s-a născut în anul 5508 de la Facere, cine citește Biblia Ortodoxă află: dacă mai adăugăm 2022 de ani aflăm că Lumea are 7530 de ani !

Și tot ce-am învățat la școală despre mișcarea de revolutie a Pământului în jurul Soarelui, Copernic, Newton, Galileo, Einstein nimic adevarat? Aproape nimic fiule, după sistemul divide et impera, dă-le pâine și circ și ține-i în întuneric! Adevărul era rezervat numai elitelor illuminati, ceea ce se încearcă și azi numai că mijloacele de informare actuale sunt infinit mai diverse! Eclesiastul cap 1 versetul 5 Soarele răsare, soarele apune şi zoreşte către locul lui ca să răsară iarăşi. Deci Pământul stă pe loc nemișcat, Soarele se învârte în jurul Pământului! Despre gravitație și geocentrism  trebuie studiați  Albert Michelson în 1881 și mai apoi în 1887 Edward Morley, Georges Sagnac 1913, Maurice Allais în 1954 s-au jucat toți cu un interferometru și au încercat să determine mișcarea de revoluție a Pământului care, ce să vezi, nu se mișca! S-a descoperit că există un  ETER în univers care apasă dinspre margini spre centru, care centru? Centrul universului – Pământul!

Deci gravitația este o forță de apăsare, nu de atracție. Păi s-ar fi întrupat Dumnezeu Cuvântul într-o planetă oarecare? NU! S-a întrupat în Centrul universului, pe Tărâmul creat de EL. Evident că toate wikipediile le descrie ca pe niște experimente eșuate. La un website onest sunt 200 site-uri cu specialiști de carton ud care combat  foarte emphatic, deși n-au nici cea mai vagă idee despre ce vorbesc, doar citesc de pe hârtie! Așa au făcut și când a apărut pe internet Minunatul film Ortodox Îngerul Digital făcut de niste sârbo-croați! Au făcut repede vreo 10 filme păgâne sataniste de tip Zeitgeist. Când a apărut Erik Dubai cu 200  de dovezi că pământul nu e o sferă care se învârte au răsărit ca muștele alea verzi de jeleu vreo 2000 de angajați NASA care se jurau pe mamele lor c-au fost pe lună…

 https://www.youtube.com/watch?v=ez1Ym_y432o

Vrei istoria universului, lumina ca undă și particulă  citește Adrian Lemeni, Sorin Mihalache care sunt și oameni de știință și fețe bisericești! Acolo unde e ortodoxie e și adevăr! Sunt obligați să spună/scrie NUMAI adevărul, căci n-au cum să-L păcălească pe Dumnezeu! Istoricii de-a lungul vremii, scribii, erau ca și bufonii de curte scriau numai când și ce voiau stăpânii lor altfel li se tăia capul! Istorici care trebuie parcurși  Maior, Micu, Șincai, Deleanu, Hașdeu, Odobescu, Xenopol, Bălcesu, Iorga dar nu trebuie luați în serios, trebuie doar cunoscuți ca să poți lua parte la orice discuție fără să te poată păcăli nimeni. Au fost pionieri dar au scris ce li s-a permis! Școala Ardeleană (adica primii patru, toți greco-catolici) s-a născut numai cu acordul Vaticanului și numai cu condiția implementării teoriei latinității poporului român. Și toți s-au conformat…până în zilele noastre! Nicolae Iorga trebuie totuși luat în serios – a avut curajul de a dezvălui în plenul senatului originile evreiesti ale Hohenzolernilor (printre multe altele). Noi azi știm deja că tot sângele albastru de pe glob are aceeași sorginte kazară.

Vrei o istorie laică mai aproape de adevăr citește-l pe Nicolae Densușianu (Nu Ovid care e un nepot bicisnic, Latinist) Dacia Preistorică, sau în zilele noastre un alt scriitor curajos  Daniel Roxin – Spiritul Dacic Renaște https://identitatea.ro/istoria-adevarata-romaniei-dacii/

Citește Ion Coja și Constantin Barbu orice, Certitudinea lui Miron Manega, singurul ziar  cu adevărat nașionalist ortodox din România din ultima sută de ani…

Citește Eminescu, Creangă, Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, Tolstoy, Dostoievski, Shakespeare că au mult Dumnezeu!…mă rog nu știu exact cum/de unde are Shakespeare Dumnezeu că nici măcar nu era ortodox iar mai mult de jumate din Sonetele de dragoste sunt adresate unui El…Trecem la încurcate sunt căile Domnului, oricum e mult Duh Sfânt acolo. Restul e literatura balast … evident că o parte din ea ar putea fi citită, ori dezvoltă spontaneitatea și bogăția de limbaj, ori dezvoltă întrucâtva imaginația! Dar nimic nu se compara cu scrierea (de orice tip) care are morală ortodoxă!

Acum despre filozofi! Sunt omuleții ăia ciudați care se scarpină la urechea dreaptă cu piciorul stâng prin ciorap, numai așa ca să-ți arate că au mobilitate și că își cumpără ciorapi de la Victoria Secret! Păi Victoria Secret nu face lenjerie de damă? Ba da, fiule  dar aștia 99% au valențe pederaste…din antichitate până în epoca Păltiniș…Acum plaga e chiar  și mai extinsă…Această netrebuincioasă tagmă produce o mare cantitate de politicieni și jurnaliști! Cine sunt cei mai mari mincinoși, manipulatori de pe planetă? Politicienii și jurnaliștii? Bravo fiule. Cine a dus economia, țara, lumea de râpă? Tot ei! Bravo fiule, te maturizezi văzând cu ochii!

Dacă totuși trebuie să rămâi cu ceva în minte rămâi cu filosofia Sfântului Augustin sec.4 după Hristos – Dumnezeu este Adevărul absolut, Calea și Viața (Ioan 14:6) Credința în EL ne dă discernământ, EL ne-a făcut după chipul și asemănarea Lui de aceea avem calități dumnezeiești- înțelepciune, cumpătare, dorința de a face dreptate, speranță,curaj, fidelitate, umilință toate îmbrăcate cu iubirea de aproapele. Asta e o filozofie după care merită să-ți construiești toată viața.Restul filosofiilor sunt filozofii! Trece-le doar în revistă! Păi care e diferența? Filosophia=iubitor de înțelepciune, Filozophia= iubitor de întuneric, Zophos= întuneric  în grecește! Subliniere făcută de Alexandru Graur!

Dar pentru că doar Dumnezeu este perfect până și fericitul Augustin are câteva carențe în gândire care, la vremea aia, au generat câteva erezii (vezi Filioque, păcat originar, predestinare și voință liberă…izvor de erezii pentru sectele occidentale).

Vrei cea mai zguduitoare filozofie de viață care te-ar maturiza instantaneu dacă te-ai apleca serios asupra operei lor! Citește Sfinții Închisorilor – Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Părintele Gheorghe Calciu, Nicolae Steinhardt, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu și alții la fel de importanți! După ce afli prin ce au trecut oamenii ăștia probabil o să vinzi tot, pe noi ne trimiți la un azil și tu te retragi în munți! Nu tată, n-aș face asta, în primul rând că nu-s pregătit încă!

Dar dintre artiști tată la cine ar trebui să fiu atent? În nici un  caz la ăștia cu mersul legănat de la TV după care salivează mămicuța ta. Sunt doar 3 actori grei care merită toată atenția și respectul – Dan Puric, Florin Zamfirescu, Dorel Vișan, care au avut curajul să-și exprime dezgustul public și răspicat pentru Jaful Național pe care îl trăiesc românii de 32 de ani, în rest așa mai sunt artiști talentați dar aștia NU DERANJEAZĂ, stau cu capul la cutie și fac frumos ca să le meargă jobul! Mai există un Dan Bittman, un evreu talentat cu suflet de român care vorbește foarte articulat, la un nivel mult mai pașnic, există un Dan Negru, Moraru și Buzdugan care au toți mult Dumnezeu. În rest televiziunile sunt pline de circuri nerușinate!…Mai puțin Nașul TV, ăștia au spus adevărul de la început! (Moraru și Calițescu români valoroși) În mediu online există un Lazarus, un Aurelian.ro ,un Cosmin Gușă, patrioți adevărați cu un discurs foarte consistent! Iar pe scena politică avem un singur bărbat demn de toată prețuirea care luptă pentru români, Cel mai puternic personaj pozitiv pe care l-a dat România în ultima sută de ani,   mai tare ca Ecaterina Teodoroiu (a cărei strălucire a fost scurtă), mai tare ca Ceaușescu (care a fost susținut la greu de o grămadă de instituții), se numește Diana Iovanovici Șoșoacă! Bine tată da-i femeie! Ei altu n-am! Ea e cel mai tare bărbat! Se luptă cu sistemul singură de peste 3 ani cu un curaj inimaginabil (marginalizată de televiziuni și batjocorită în lipsă, hiperamendată și intimidată de serviciile secrete naționale și internaționale, soțul și copiii amenințați cu moartea și ea rămâne implacabilă!) Face zilnic Live-uri pe internet, ia cuvântul în parlament, îi dă în judecată pe trădători, a îmbrăcat deja haina muceniciei și poporul o iubește! Mama o urăște că urlă! Măta-i proastă! Uite-te la conținut, nu la ambalaj! E tobă de carte femeia! Și e și frumușică, dacă ar mai slăbi un pic, trebuie alergată mai mult…

Fiul întreabă: Tată cum ai rezistat cu mama atâta vreme, sunteți atât de diferiți? Fiule sunt dependent de frumusețea ei, și acum e frumoasă dar când era tânără era o bestie! Cum se îmbrăca, cum mergea, cum privea, dacă zâmbea se creeau ambuteiaje! Când mergeam cu ea în cluburi de noapte bărbații se întorceau cu spatele la fetele care dansau pe scenă sau la bară ca s-o privească pe a mea…Sentimentele erau foarte amestecate, mândrie, măgulire, jenă, frică… ce gagică mișto am, cum m-o fi ales tocmai pe mine, wow ce mișcări de bagaboantă are, după ce se adunau bombardierii în jurul nostru mă rugam Doamne ajută-ne să scăpăm neviolați! N-am mers în cluburi decât de două ori, a treia oară n-am mai avut curajul. Am tras-o discret către teatru, concerte de pian și vioară în aer liber, terase prin parcuri, biblioteci, și foarte, foarte greu duminica la Biserică! I-am dat și ultimatum, dacă nu devii o ortodoxă practicantă exemplară mă-nsor cu cea mai bună prietenă a ta și îi fac tripleți (că aia avea tripleți în familie) și ea mi-a spus nici o problemă mă-nsor cu taică-tu că tot îmi zâmbește el cu subînțeles și tot nu scapi de mine! Pân la urmă am negociat (cum negociază tot neamul ei cârlionțat dinspre tată, că după mamă e ortodoxă) și am căzut de acord! Și mai e un amănunt, tot ce avem astăzi e făcut pe creierul meu, dar n-aș fi reușit fără ajutorul mamei tale! Uși care păreau închise pentru totdeauna după ce am intrat în familia ei s-au deschis ca prin minune. Și nu oricum, ci cu disponibilitate și amabilitate maximă!

Mai greu a fost să o învăț să facă diferența dintre unic și special! Problemă pe care încă o am și cu tine fiule. Să te crezi unic este foarte bine. Pentru că este adevărat! Dumnezeu în infinita Lui imaginație ne face de peste șapte milenii unici, diferiți! Chiar și gemenii au o grămadă de elemente prin care se diferențiază. Dar să te crezi special este foarte nesănătos! Să te crezi special implică o anumită infatuare, te face să privești un pic de sus la cei din jurul tău. Muncește, studiază, antrenează-te până îți curge sânge din nas, fii exceptional într-un domeniu și atunci comunitatea te va găsi special. Dar nu tu! Tu rămâi modest, privește cu îngăduință la aproapele căci TOȚI au primit cel puțin un talant de la Creator, toți sunt buni la ceva, fiecare are o menire pe lumea asta! Toți suntem oamenii Lui.

Dar tată dacă la toți ne-a dat câte un talant de ce eu sunt cel mai bun la toate materiile, inclusiv la sport? Ei lasă nu te mai victimiza atât, că mai sunt câteva fete foarte bune în clasă, și tu nu străluceai așa dacă nu te dădeam la toate sporturile de mic și dacă nu băgam în curu tău o armată de meditatori și nu-ți puneam în mână cărțile care trebuie și dacă nu te învățam eu cum să devii popular, cum să iei partea celor mai slabi, cum să scapi de la bătaie tocilarii, cum să treci impasibil pe lângă frumusețile decoltate ale școlii, cum să aștepți să vină ele la tine, ai uitat ce-am gasit în istoricul tău pe calculator? Dacă era după mama ta și acum îți puneai părul pe bigudiuri ca să devii un fotomodel de succes…Tot ea m-a întrebat odată dacă nu-i așa specială și nu face parte dintr-un popor ales de ce a lăsat-o Dumnezeu așa frumoasă?! Pentru că moștenești o mamă credincioasă din sfânta Moldovă  că dacă îl moșteneai pe taică-tu erai o combinație dintre Cyrano de Bergerac și Quasimodo mă rog cu cocoașele în față…Iată ce spune Evanghelia către Ioan 19:27,28

26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău!
27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta!

Asta înseamnă că toți suntem cei aleși! Cei 12 Apostoli împreună cu cei 70 de ucenici aveau etnii diferite, nu erau toți din poporul lui Israel dar toți s-au împrăștiat prin toată lumea Asia, Africa Europa și au propovăduit Cuvântul Domnului, toți au primit Duhul Sfânt, toți au făcut minuni și aproape toți au plătit cu moarte mucenicească nu înainte de a lăsa în urma lor alți ucenici care au făcut și ei minuni și apoi au devenit mucenici. Toți suntem cei aleși!

Aici s-a terminat discuția tată-fiu și continuă natural povestitorul…practic tot eu ;}

De ce am ales acest titlu Elogiul Frontierelor? Că nu are nici o legătură cu o carte de filoZofie pe care o promova Trinitas TV…Când am văzut cine o laudă și la ce editură e m-am liniștit complet… Însă mi-a plăcut idea de frontieră, hotar, limită care trebuie elogiată! În ce condiții ar trebui elogiată o limită? În condițiile în care ea a fost de mult depășită! Cum ar trebui elogiată? Din tot sufletul, cu sânge! Albastru! Că el a făcut tot deranjul ăsta pe glob! Cu ce începem? Cu Rugăciunea și puterea exemplului personal! Să fim noi buni, să lucrăm noi Binele, să ne rugăm și pentru dușmani, să lăsăm răzbunarea Lui, și EL va avea grijă ca sângele roșu să fie la adăpost fără să fie vărsat pentru că albaștrii se vor vărsa între ei…evident din cauză de lăcomie!…iată un gând aproape utopic!

PS: E ușor a scrie versuri/ Când nu ai nimic a spune/ Dar eu scriu a voastre râsuri/ Doar să văd cum faceți spume!

PS2: Da mă știu, “ale voastre râsuri” …dar stricam ritmul…trecem la licență poetică!

PS3: În pop-art-ul de azi ne bucurăm să vedem un porc cu o atitudine de porc, cu o viață de porc care este sacrificat exact de cei care odinioară îi aduceau flori…

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus CERNAT – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există!

Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

 

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism?

Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.