Emil Cioran omagiat de Ateneul din Madrid

 Cu ocazia Zilei Internationale a Cartii, Ateneul din Madrid a sarbatorit, 106 ani de la nasterea lui Emil Cioran. In cadrul manifestarilor legate de Ziua Internationala a Cartii, care au avut loc in ultima saptamana din luna aprilie, Ateneul din Madrid a organizat un ciclu de evenimente literare, iar unul dintre acestea, Filosofia Nihilismului, a fost dedicat filosofului Emil Cioran.

La dezbaterea despre viata si opera filosofului roman, au participat scriitorul Fabianni Belemuski, doctor in filosofie, Fernando Martínez Balseiro, scriitor si profesor de filosofie si Eduardo Luis Junquera Cubiles, scriitor si jurnalist cultural.

 In cadrul evenimentului, a avut loc si lansarea cartii El signo del Nihilismo (Zodia nihilismului, Editura Niram Art). Volumul cuprinde o colectie de eseuri si interviuri semnate de mai multi jurnalisti si critici literari francezi, spanioli si romani, printre care Fernando Savater, Gabriel Liiceanu, Hans-Jürgen Heinrichs, Christian Bussy, J.L. Almira, Josefina Casado si Fabianni Belemuski.

In timpul dezbaterii, a fost subliniat rolul important al filosofului roman in istoria filosofiei universale si prezenta lui Cioran in Spania, in baza comentariilor incluse in volum. Astfel, in opinia lui Fernando Savater, Cioran este “un perfect diletant transcedental, cum au fost Montaigne, Pascal sau chiar Nietzsche; un ultim dandy in sensul lui Baudelaire sau Villiers”.

De asemenea, in interviul acordat revistei Gallimard, inclus in volum, in traducere spaniola, Gabriel Liiceanu afirma ca Cioran este filosoful cel mai sincer, scrierile lui inspirand chiar “dezagregarea societatii”.

Fernando Balseiro a realizat un studiu comparativ intre filosofia spaniolului Ortega y Gasset si a lui Emil Cioran: l-am descoperit pe Cioran in timpul facultatii si m-am indragostit de luciditatea lui pe care o regasesc si la un alt filosof pe care il admir foarte mult, spaniolul Ortega y Gasset.

In incheiere, vorbind despre mostenirea lui Cioran in filosofia contemporana, scriitorul Fabianni Belemuski a semnalat ca “pentru Cioran nu exista sens si nici nu trebuie cautat”.

Comments

comments

One thought on “Emil Cioran omagiat de Ateneul din Madrid

  • 4 mai 2017 la 10:40
    Permalink

    Foarte frumos. Ma bucura Știrea mult. Salutari din Barcelona. Ma interesează cartea. Am sa o caut.

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.