Emil Hurezeanu, la Nocturne, TVR 1 şi TVR HD

Marina Constantinescu vă dă întâlnire la Nocturne luni, 15 aprilie, de la ora 23.00, și pe www.tvrplus.ro

Pentru luni, 15 aprilie, la Nocturne, TVR 1 programează o întâlnire neconvenţională între realizatoarea Marina Constantinescu şi scriitorul, omul de presă, radio şi televiziune Emil Hurezeanu.

Proaspăt reîntors din Japonia, Emil Hurezeanu recunoaşte că n-ar poposi acolo mai mult de câteva zile, spre deosebire de gazdă, care ar alege pe loc Ţara Soarelui Răsare drept destinaţie pe viaţă.

Cei doi stau de vorbă la Nocturne despre relaţiile dintre marile puteri ale lumii, despre prezenţa invitatului în puncte cheie pentru români (Radio Europa Liberă, apoi Piaţa Universităţii), despre emisiunea România mea sau programul Cap şi Pajură (realizat împreună cu Cristian Tudor Popescu), dar şi despre presă ca având o contribuţie decisivă în fracturile şi dezechilibrele societăţii noastre, fiind totodată o victimă.

Cu totul inedit pentru emisiunea Nocturne a fost dialogul celor doi despre problema agrară, plecând de la temerea invitatului că există o „lipsă de interes a elitelor faţă de problemele reale ale celorlalţi” (Emil Hurezeanu). Întrebat dacă lumea elitelor este „rănită” de contextul social al ultimilor (zeci de) ani, Emil Hurezeanu răspunde: „lumea asta este prizoniera propriei indiferenţe, este un abandon de grup, în grup”.

Vorbind despre România, Hurezeanu admite că nu se numără printre aceia care spun „nu se mai poate face nimic”. Jurnalistul este de părere că „nu prin plecare se mai rezolvă lucrurile, ci prin rămânere şi interiorizare, prin internalizarea problemelor”.

În fiecare luni, de la ora 23.00, Marina Constantinescu va continua discuţiile cu jurnalişti de impact din presa românească, fără nicio intenţie de a judeca, ci doar cu aceea de a înţelege derapajele de la deontologia profesiei de jurnalist.

În noul sezon Nocturne, Marina Constantinescu încearcă o radiografie a societăţii şi, implicit, a presei româneşti prin interviuri cu jurnalişti de impact, de primă linie. „Noul este reprezentat acum de încercarea mea de a radiografia şi altfel ce înseamnă un lider de opinie, acela din mass media. Încerc să discut, cu câţiva oameni cu impact din televiziuni, radio şi presa scrisă asupra acestei societăţi, ce înseamnă verbul, responsabilitatea, compromisul, vina, asumarea, derapajul. Şi, deloc în ultimul rând, ce este puterea…”, spune Marina Constantinescu, realizatoarea Nocturnelor de la TVR 1.

Dialogul pe teritoriul Nocturnelor s-a purtat deja cu jurnaliştii Marius Tucă şi Liviu Mihaiu, iar după ediţia cu Emil Hurezeanu, vor urma Robert Turcescu, Mihai Gâdea, Radu Moraru.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – http://bit.ly/NocturneTVR1.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.