Emiratele Arabe Unite se alătură Olandei pe lista paradisurilor fiscale

Emiratele Arabe Unite reprezintă cea mai recentă intrare a unui stat în rândul paradisurilor fiscale.

Un document al Tax Justice Network, o organizație care deconspiră statele care sunt complici ai companiilor care nu vor să plătească taxele pe care ar trebui să le achite, arată că multinaționale din SUA și Africa de Sud au mutat 218 miliarde de dolari din Olanda spre monarhia din Golf – echivalentul a jumătate din PIB-ul Emiratelor.

Tax Justice Network mai atrage atenția asupra unui fapt relevant: statele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare au o parte din vină în două treimi din cazurile de „risc de abuz al corporațiilor în ce privește taxele”.

De altfel, mare parte din aceste cazuri vin din „rețeaua” britanică – teritorii care sunt sub jurisdicția Guvernului britanic, pe primele locuri figurând ca paradisuri fiscale Insulele Virgine, Insulele Cayman și Bermuda.

De asemenea, pe listă apar Singapore și Hong Kong, dar și state membre ale Uniunii Europene – Luxemburg și Olanda, potrivit solidnews.ro.

Boris Kowalski, specialist de la  Fundația Marshall, din SUA, punctează faptul că în special în codițiile pandemiei s-a vădit și mai mult cum aceste paradisuri fiscale subminează atât de dorita coeziune europeană și politicile comune pe care le susține Uniunea Europeană.

În timp ce guvernele trebuie să bage adânc mâna în buzunar pentru a face față crizei sanitare după ce lumea abia și-a revenit dintr-o criză economică prelungită, paradisuri fiscale cum este Olanda fac exact opusul.

Foarte relevantă este atitudinea oficialităților olandeze – în anul 2009, când fostul președinte al SUA Barack Obama arăta cu degetul spre Olanda din această perspectivă, liderii politici din Țara Lalelelor se declarau „șocați” și „revoltați” de a fi puși „în aceeași oală cu Bermuda”.

În paralel cu această afișare de revoltă, parlamentarii olandezi au refuzat să ratifice recunoașterea Olandei ca paradis fiscal – după ce Uniunea Europeană a făcut asta – în timp ce în realitate, potrivit unui studiu din 2017, Olanda canalizează aproape un sfert din toate investițiile corporațiilor spre Insulele Virgine, facilitând astfel „evitări” în valoare de 22 de miliarde de dolari pe an.

Printre țările europene care pierd venituri mari din taxe din cauza operațiunilor Olandei se află Franța, Spania sau Italia…

Recent, Polonia a amenințat Olanda că o va deferi Curții Europene de Justiție pentru „sistemul agresiv de taxare, care nu se potrivește cu regulile pieței interne europene”, după ce Olanda a arătat cu degetul Polonia pe direcția respectării statului de drept…

 

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.