Entuziasme puerile

Aud ca dl. Dacian Ciolos – una peste alta, cel mai onest si mai dedicat exercitiului unei guvernari de calitate premier pe care l-a avut Romania in ultimii 27 de ani – cocheteaza cu ideea de a infiinta un partid. Si, mai aud ca o multitudine de persoane se entuziasmeaza pana la lacrimi la auzul acestei vesti mirobolante.

Fara alte explicatii, faptul ca Dacian Ciolos isi face partid nu inseamna nimic. Absolut, nimic! Tentatia publicului autohton, consumator de politica, de a achiesa la inca o formula partinica numai pentru ca o persoana cu scor bun in sondaje anunta o coagulare institutionala, pe care o va conduce, demonstreaza inca o data – pentru a cata oara…? – ca inca suntem tributari formelor fara fond. Marea problema a romanilor, de la Maiorescu incoace.

Nu vreau sa fi gresit inteles. Dacian Ciolos a fost un prim ministru iesit complet din tiparele ciocoiului de partid si de stat care populeaza grotesc spectrul politic carapato-danubiano-pontic de 27 de ani. A fost un premier decent in relatia cu publicul, autentic in modestia de ardelean nepervertit de dulceturile gretoase ale puterii, profesionist, capabil, tenace. Chiar daca nu exceleaza in discursul public, dl Ciolos a tacut si a facut in multe domenii, in numai un singur an (!), mai mult decat au facut in cateva domenii, toate guvernarile post decembriste la un loc, in 26 de ani (!). Fie si numai pentru ca a miscat incremeniri structurale de tip medieval, ale realitatii ecnomice si administrative, ce pareau eterne. Dar a incepe sa aplauzi aparitia unui partid, doar pentru ca o persoana fasta si frecventabila intentioneaza sa se avante astfel in politica, mi se pare cel putin pueril.

In ceea ce ma priveste, ca simplu alegator, as vrea sa vad echipa guvernamentala a domnului Ciolos (eventual, un shadow government!), echipa de conducere a viitorului partid al domnului Ciolos si, mai intai de toate, as vrea sa studiez programul politic al partidului domnului Ciolos, cu tot ceea ce inseama politicile sale publice, izvorate din doctrina. Da, din doctrina! Caci acuratetea doctrinara – nu, ideologica! – produce acuratetea programatica a politicilor publice, care produce un program de guvernare usor identificabil si aplicabil, care produce predictibilitate si incredere in exercitiul guvernarii. Fara aceste atribute, simplul fapt ca domnul Ciolos cocheteaza serios cu infiintarea unui partid propriu, nu reprezinta, cum spuneam, absolut nimic!

In plus, intr-o Europa care musteste de ideosincrazii neomarxiste, ateiste, deconstructiviste identitar, corecte politic si multiculturaliste-cu-orice-pret (chiar si cu pretul sangelui varsat de cetateni nevinovati), un nou partid romanesc, posibil inspirat de retorica halucinanta a elitelor bruxelleze – care au reusit performanta sa aduca Uniunea Europeana in pragul destramarii, prin aroganta si suficienta birocratica si prin sfidarea realitatilor obiective – nu cred ca este ceea ce Romania are nevoie in mod necesar in acest moment. Formarea politica a lui Dacian Ciolos, teoretic tributara acestui delir stangist Occidental, ma face sa fiu, insa, extrem de circumspect fata de orientarea doctrinara a unei atari intreprinderi politice, avuta in vedere de fostul premier.

De aceea, astept sa vad, mai intai, ce anume ne propune un viitor asemenea partid si care este fibra sa doctrinara. Dupa care, voi vedea, ca orice om cu capul pe umeri, daca ma voi entuziasma sau daca voi deveni extrem de dezamagit.

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.