Entuziasmul febril al iubirii din cântecele Nataliei Guberna

          Gândul e un dulce exil al sufletului atunci când pornește să caute un țărm și găsește o patrie. De aceea eu am spus într-o zi despre Natalia Guberna că pentru cine o iubește profund iubirea e o patrie…, pentru că am ajuns a o cunoaște mai îndeaproape pe artistă, patria aceasta despre care vorbesc am simțit-o ca fiind și a mea…!

          Mai mult decât atât, am considerat ca necesar curajul de a renunța aproape inadmisibil de mult la orice ezitare, fără să fie nevoie să inventez nimic spre a o spune în forme ascunse.

          Dimpotrivă, mi-am luat toată libertatea de a fi curatorul inimii mele mărturisind-o în modul în care e greu de imaginat că poate cineva să fie mai sincer. Am pus în tot dovada faptului că în ce mă privește nu e loc de o dezordine interioară care să admită impresii pasagere ce nu sunt altceva decât condiții prealabile ale rătăcirii…!

          Nu…! Eu o iubesc pe artista Natalia Guberna întocmai pentru că sub impactul frumuseții ei umane și harului ei muzical viața își dezvăluie cel mai flagrant actul depunerii la suflet a momentelor frumoase ca un zăcământ de plăceri și vibrații…!

          Nu de foarte mult timp a lansat o melodie în duet cu la fel de admirabilul interpret Gabriel Dorobanțu, anume parcă pentru a prezenta o dovadă a faptului că singura explicație plauzibilă a frumuseții este iubirea. Dar o iubire la capătul căreia așteaptă tot iubirea – de fapt o inerție a iubirii, în cazul Nataliei Guberna transferate din pasiunea și talentul interpretării muzicale deplin armonizate de un ceva admirabil cu desăvârșire, un ceva mai fericit decât fericirea, un ceva frumos mai presus decât frumusețea și foarte uman…!

          Melodia interpretată în duet cu Gabriel Dorobanțu este atât de alinătoare încât îi mistuie pe romantici într-o evadare din ei într-o insulă emoțională a lor, iar de aceea, Guvernul ar trebui să întocmească un ordin ca acest iubit cuplu muzical frumos, nesperat și devenit necesar să cânte în continuare, obligatoriu…! Se intitulează „Raza mea de soare”, vine dintr-o depărtare și-n același timp apropiere sufletească atât de fascinante încât impune ca cine o ascultă să renunțe definitiv la singurătate și tristețe și să descopere fără duplicitate a exaltării că fericirea muzicii e o altă versiune a vieții: viața estetizată și sentimentală!

         Pentru că e iubit de Dumnezeu, omul are șansa de a suferi de singura formă de boală îngăduită de îngerul din fiecare dintre noi: iubirea până la categoria de ipohondrie…! Iar cunoscând-o pe Natalia Guberna, ascultându-i glasul cu plăcerea de a te lăsa pradă dulcii sfâșieri a inimii fără nicio cârtire, cu urâtul, uitarea și singurătatea și cu cel ce nu gustă viața orice prietenie devine imposibilă. Nu poți să zgâlțîi porțile exterioare ale vieții strigând dezolat să ți se deschidă când artista Natalia Guberna și linele ei melodii sunt la fereastra privirii și la ușa inimii tale…!

          În sinele fiecăruia dintre noi supraviețuiește un univers sonor care vibrează prin urechea Lui Dumnezeu. De aceea un cântec ce lunecă pe vadurile timpului, cum sunt cele interpretate de Natalia Guberna este înveșnicit. Cu el rezonează un entuziasm febril al iubirii…! Cineva care nu ascultă muzică și nu iubește devine o povară și pentru sine.

          În iubire inconsecvența nu e iertată, iar când aceasta e pe cale de a se întâmpla, nimic nu readuce mângâierea și încurajarea mai exploziv decât melodiile interpretei Natalia Guberna…!

Aurel V. ZGHERAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.