Erdogan și Putin anunță un nou summit pentru rezolvarea conflictului sirian

Președinții Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Rusiei, Vladimir Putin, au anunțat luni, la Ankara, organizarea unui apropiat summit în orașul Soci, pe litoralul rusesc al Mării Negre, pentru rezolvarea conflictului sirian, transmite agenția EFE.

„Am vorbit despre Siria. Ne vom reîntoarce în cel mai scurt timp posibil la Soci”, a spus Erdogan, într-o conferință comună de presă cu omologul său rus, transmisă în direct de canalul NTV.

La rândul său, Putin a confirmat că evenimentul va avea loc la „începutul anului viitor” și a precizat că, la respectivul summit, va fi dezbătut viitorul structurii de stat a Siriei.

„Am discutat azi de asemenea despre asta cu Bashar al-Assad, a declarat liderul de la Moscova, care s-a întâlnit cu președintele sirian la o bază aeriană din Siria, cu câteva ore înainte de a pleca spre Cairo și mai apoi Ankara.

Vladimir Putin a amintit că s-a văzut cu Recep Erdogan pe 22 noiembrie, la Soci, într-o reuniune la care a mai luat parte președintele iranian, Hassan Rohani, și a promis să transforme viitoarea întâlnire din acest oraș într-un „congres internațional”.

În ce privește recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Erdogan a afirmat că guvernul israelian „vede aceasta ca o oportunitate de a crește presiunea și violența contra palestinienilor”.

„În două zile vom avea un summit extraordinar al liderilor din Organizația de Cooperare Islamică (OCI), la Istanbul, și sperăm să dăm de acolo un mesaj puternic. Mă bucur să văd că poziția noastră coincide cu cea a lui Putin”, a spus liderul de la Ankara.

Putin a subliniat că decizia americană privind Ierusalimul „dăunează” procesului de pace în Orientul Mijlociu.

„Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis prin contact direct între israelieni și palestinieni”, a spus președintele rus.

Ambii lideri au evidențiat evoluția bună a relațiilor economice bilaterale și în domeniul turismului, precum și în ce privește cooperarea nucleară civilă și militară.

Potrivit lui Erdogan, citat de Reuters și AFP, oficiali turci și ruși se vor întâlni în această săptămână pentru a finaliza problema sistemelor de rachetă sol-aer S-400.

Turcia negociază de peste un an cu Rusia cumpărarea acestor sisteme.

Washingtonul și unii dintre aliații din NATO văd această decizie a Ankarei ca un afront deoarece armele respective nu pot fi integrate în sistemul de apărare al alianței.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.