Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Este timpul pentru „Europa cetățenilor”?

Publicat: luni, 07 ianuarie 2019

Este timpul pentru „Europa cetățenilor”?

 

La începutul anului 2018, mulți entuziaști proclamau „Europa s-a întors!”, încântați de menținerea creșterii economice. Euforia nu a ținut foarte mult, debutul anului curent găsind Europa adâncită în foarte multe probleme și, din nefericire, tot atât de diverse.

Diplomații și analiștii europeni lucizi și care și-au lăsat „spațiul de rezervă” necesar în evaluările unei perioade în care istoria este în mișcare atrag atenția că diviziunea este la ordinea zilei în Europa care se pregătește pentru alegerile europarlamentare. Nu prea se mai vorbește despre federalizare, despre uniunea moonetară și alte concepte menite să întărească statele membre în jurul unui nucleu, întrucât mișcări centrifuge ca ale Ungariei sau Italiei nu mai lasă loc de iluzii. În plus, retragerea cancelarului Merkel, chiar urmată de eventuala accedere la funcție a unui „emul” al celei mai puternice femei din Europa, pune sub semnul întrebării coeziunea viziunii comune cu Franța, al cărei președinte este sub un tir social care l-a scufundat în toate sondajele. Nici Austria nu a dat semne că s-ar da în vânt după coeziunea europeană, deși tocmai și-a încheiat Președinția în fruntea Consiliului UE: populiștii sunt tot parteneri de guvernare ai Cabinetului Sebastian Kurz, iar tânărul cancelar a refuzat pur și simplu să semneze Pactul pentru Migrație al ONU. De asemenea, „Brexit” a avut, printre altele, și efectul de a arunca o lumină albă, crudă, peste divergențele dintre statele membre. În același timp, Olanda conduce un grup de state refractare la ideea unui buget comun al Eurozonei. Exemplele ar putea continua.

În acest peisaj parcă mai complicat ca niciodată, mulți specialiști se întreabă dacă nu cumva sub ochii noștri se edifică așa-numita „Europă a cetățenilor”, mult amânată ca implementare și care astăzi pare a avea un tip de deadline. Acest concept este, probabil, una dintre ultimele flamuri sub care se pot ralia forțele pro-europene. „Cred că Europa ar trebui să fie mult mi ambițioasă. Fiecare guvern își apără poziția națională și cam atât. Nu se face nimic pentru a anima cetățenii europeni față de viitorul constructului european”, sintetizează premierul spaniol Pedro Sanchez.

Odată dentificată problema, care ar putea fi abordarea, dacă se ia în calcul faptul că Uniunea Europeană este un conglomerat de o diversitate uimitoare, cu 500 de milioane de cetățeni atât de diferiți și pentru care este nevoie de o specializare politică mai rară – „acordul fin”? „Europa va fi nevoită să aplice o nouă paradigmă a participării cetățenilor la viața blocului comunitar, aceștia fiind puși în fruntea agendei de preocupări și de monitorizare a puterii”, detaliază Alberto Alemanno, profesor de legislație europeană la Paris. Iar mișcările civice care agită seismografele politicii tind să-i dea dreptate. În condițiile existenței unui suport încă foarte serios pentru proiectul numit Uniunea Europeană, cetățenii deja acționează, sancționând autoritarismul și izolarea. Unul dintre exemple este mișcarea Volt, care are 15.000 de membri în 30 de țări, cu toții susținători ai ideii de Europă condusă de cetățeni. Alegerile europarlamentare din luna mai 2019 vor releva în ce măsură noul este capabil să ia locul vechiului în politică. Întreg contextul internațional indică fără urmă de îndoială că Uniunea Europeană poate rămâne un mare actor global doar reconectată masiv cu propriii cetățeni.

 

Roxana I. Istudor

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107300

Publicat de la data ian. 7 2019. Categorii ACTUALITATE, Breaking News, Editorial, EXTERN, Social, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 ianuarie 2020, 5:58
 

V
Senin
-4°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -3°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 17:09
Prognoza 22 ianuarie 2020
Zi
 

VSV
Predominant însorit
8°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Predominant senin
-3°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 257.182 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team