Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ESTIMARE: Programul energetic pentru iarna 2017-2018, peste trei miliarde de lei

Publicat: sâmbătă, 26 august 2017

Programul de iarnă din sectorul energetic va necesita o finanțare totală de 3,5 miliarde de lei, din care 3,1 miliarde de lei pentru combustibilul necesar producției de energie în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018 și 412 milioane de lei pentru lucrările de reparații ale centralelor, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Energiei.

Astfel, autoritățile arată că stocurile necesar a fi constituite până la 15 noiembrie 2017, pentru buna desfășurare a activității odată cu începerea sezonului rece, sunt următoarele: lignit în centrale — 1,3 milioane de tone, lignit depozitat în cariere — 500 de milioane de tone, huilă — 332 milioane de tone, păcură — 26,5 milioane de tone.

Totodată, volumul de apă în lacuri ar trebui să fie de 1,4 miliarde de metri cubi (estimare Apele Române), adică echivalentul unei producții de energie electrică de 1,6 milioane de MWh (estimare Hidroelectrica).

Este necesar, de asemenea, și un stoc de gaze naturale în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 de 2,2 miliarde de metri cubi (estimare Transgaz).

La capitolul finanțarea programului de iarnă, inițiatorii proiectului arată că necesarul total pentru achiziția de combustibili este de 3,1 miliarde de lei (2,5 miliarde de lei pentru producătorii din subordinea Ministerului Energiei și 569 de milioane de lei pentru cei din subordinea autorităților locale), la care se adaugă 412 milioane de lei pentru lucrări de reparații.

Reprezentanții ministerului explică faptul că tot acest necesar de combustibili este fundamentat pe prognoze care arată o creștere de 1,1% a consumului mediu de energie electrică pentru perioada 15 noiembrie 2017 — 15 martie 2018, comparativ cu sezonul rece anterior.

„Ținând cont de evoluția consumului de energie electrică din perioada 1 ianuarie — 1 septembrie a.c., de inexistența unor semnale privind apariția de noi agenți economici cu consum relevant de energie electrică, de scenariul DEN (Dispeceratul Energetic Național — n.r.) care ia în considerare o corecție a influenței temperaturilor medii lunare mai scăzute cu 1-2 grade C, estimarea de creștere medie a consumului luat în calcul pentru perioada 15 noiembrie 2017 — 15 martie 2018 este de 1,1% față de realizările perioadei similare aferente Programului de iarnă anterior”, potrivit documentului.

Astfel, cantitățile de combustibili prevăzute în balanța de combustibili au fost estimate pentru a face față unei creșteri medii față de anul trecut de până la 1,1% a consumului de energie electrică, în condițiile unei prognoze hidrologice rezervate, precum și în condițiile în care centralele termoelectrice, ce funcționează pe lignit, vor fi aprovizionate din timp cu cantitățile prevăzute.

„Pentru a realiza stocurile de lignit, cel puțin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările și depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roșia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcționale, și, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere și centrale să se desfășoare în mod corespunzător”, se mai arată în proiect.

Totodată, trei producători de energie în cogenerare care utilizează gaze naturale cu preponderență pot trece pe consumul de păcură. Este vorba despre Electrocentrale București, Electrocentrale Galați și Veolia Energie Prahova (CET Brazi).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84655

Publicat de la data aug. 26 2017. Categorii ECONOMIC, FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 decembrie 2019, 2:32
 

V
Senin
-1°C
4 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:37
Apus: 16:36
Prognoza 7 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
7°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Predominant senin
1°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Dolj: Craiova, Filiași, Podari, Leu, Argetoaia, Brădești, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Ișalnița, Calopăr, Braloștița, Pielești, Bratovoești, Breasta, Castranova, Vârvoru de Jos, Dioști, Goiești, Teasc, Coșoveni, Orodel, Carpen, Malu Mare, Robănești, Teslui, Țuglui, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 05-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Arad: Arad, Pecica, Sântana, Chișineu-Criș, Nădlac, Curtici, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Vinga, Macea, Secusigiu, Șicula, Zimandu Nou, Șimand, Apateu, Șagu, Semlac, Sintea Mare, Beliu, Mișca, Craiva, Seleuș, Fântânele, Cermei, Șepreuș, Livada, Felnac, Zărand, […]

Loto

Horoscop

  • 246.734 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme