Estimare: Războiul contra SI în Siria, câştigat până la sfârşitul lui februarie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a estimat că războiul din Siria contra grupării Stat Islamic (SI) va fi „câştigat până la mijlocul, sfârşitul lui februarie”, dar atunci „va trebui” discutat cu Bashar al-Assad, transmite AFP.

„Pe 9 decembrie, premierul irakian (Haider al-Abadi) a anunţat victoria asupra Daech (acronimul arab al SI -n.red.) şi eu cred că, până la mijlocul, sfârşitul lui februarie, noi vom fi câştigat războiul în Siria”, a declarat Macron, într-un interviu difuzat recent de canalul de televiziune France 2.

Liderul francez indicase deja în urmă cu câteva zile că operaţiunile militare contra SI urmau să continue în Siria până la „mijlocul, sfârşitul lui februarie”, contrazicând astfel Rusia care a afirmat că această ţară a fost „în întregime eliberată” de SI.

Preşedintele Franţei a apreciat totodată că „va trebui discutat” cu liderul de la Damasc, a cărui plecare imediată este cerută de numeroşi opozanţi.

„Bashar este inamicul poporului sirian. Inamicul meu este Daech”, a subliniat Emmanuel Macron. „Bashar al-Assad va fi acolo. Va fi acolo pentru că este protejat de cei care, pe teren, au câştigat de asemenea războiul, fie Iran, fie Rusia, deci nu putem spune că nu vrem să vorbim cu el sau cu reprezentanţii săi”, a arătat Macron.

„Deci va trebui discutat cu Bashar şi reprezentanţii săi”, a continuat el, precizând că aceasta nu va împiedica apoi ca liderul sirian, acuzat de numeroase abuzuri, „să răspundă pentru crimele sale în faţa poporului său, în faţa justiţiei internaţionale”.

„În cadrul procesului pe care Franţa îl doreşte într-adevăr apărut la începutul anului viitor, vor exista reprezentanţi ai lui Bashar, dar eu doresc ca, de asemenea şi mai ales, să existe reprezentanţi din toată opoziţia, inclusiv cei care au plecat din Siria, pentru securitatea lor, din cauza lui Bashar, şi nu a Daech”, a adăugat Emmanuel Macron.

Declanşat în 2011 odată cu reprimarea unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 340.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.