Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Eurasia Group: Pentru reforma UE, priviți Germania, nu Franța

Publicat: miercuri, 19 iulie 2017

Mujtaba Rahman, specialist al Eurasia Group, analizează ”motoarele” care împing UE spre reformare, considerând că marile decizii vor fi adoptate după alegerile din Germania, iar viitorul Europei va depinde semnificativ de cine va câștiga, dar mai ales de ce manieră, aceste nalegeri organizate la început de toamnă.

După ce Europa a stat aproape un an sub asediul formațiunilor populiste, nucleul dur al continentului prinde din nou aripi. Sosirea lui Emmanuel Macron la Elysee, Brexit, disputele transatlantice tot mai accentuate și previzibila realegere a Angelei Merkel în fruntea guvernului german constituie toate motive de apropiere franco-germane în scopul impulsionării UE, în special a Zonei Euro.

Teza general acceptată, scrie Mujtaba Rahman, este că totul depinde de Emmanuel Macron.

Dar președintele Franței trebuie să reformeze piața franceză a muncii și să îmbunătățească situația fiscală a țării ca pre-condiții ale colaborării cu Germania în tentativa reformării Zonei Euro.

Este însă doar jumătate de adevăr. Mai importantă pentru viitorul Uniunii va fi alegerea pe care trebuie s-o facă Angela Merkel, după alegerile din septembrie: cine va fi partener de coaliție guvernamentală în Germania, deci ce partid va deține controlul Ministerului german al Finanțelor.

Fără altă alternativă, tandemul Macron-Merkel va fi judecat în viitor doar pentru modul în care vor reuși, sau nu, să își armonizeze pozițiile.

Iar Parisul și Berlinul au mult mai puține în comun decât le place să creadă.

Relația franco-germană nu este încă naturală în ciuda a 50 de ani de cooperare bilaterală strânsă, de la nivel central până la nivelul administrațiilor locale.

Cea mai mare provocare o reprezintă atingerea unei viziuni unice asupra arhitecturii viitoare a Zonei Euro. Uniunea monetară trebuie să fie întărită, dar pentru asta germanii trebuie să renunțe la sentimentul că ei plătesc mai mult, iar francezii să fie de acord să respecte constrângeri fiscale inevitabile.

Pentru reforma Zonei Euro, 3 sunt lucrurile importante:

  • în primul rând, stabilirea unui nou spațiu fiscal înăuntrul căruia statele să aibe libertatea să se miște, poate mai mic de 3%
  • în al doilea rând, finalizarea Uniunii Bancare, în special în ceea ce privește asigurarea pan-europeană a depozitelor
  • în al treilea rând, repoziționarea fondului de bailout aflat la dispoziția Zonei Euro– Mecanismul de Stabilitate Monetară, căruia să i se ofere un mandat mai larg și puteri sporite

Parisul privește cu entuziasm reforma UE, dar pentru asta trebuie să-și rezolve propriile probleme, care nu sunt simple. Pentru specialiști este deja clar că simpla reformă a pieței muncii nu este suficientă.

Dacă și în acest an, și în 2018, Parisul continuă să își depășească țintele de deficit, așa cum foarte probabil se va și întâmpla, Macron va trebui să lupte din greu pentru a pleda la Berlin cauza Franței.

Guvernul Franței este conștient de această provocare, din una dintre ultimele declarații făcute de premierul Edouard Philippe reieșind că anumite măsuri promise în campanie ar putea fi amânate cu scopul încadrării în ținta de deficit.

Mingea nu este numai în curtea Franței- Angela Merkel, care are de trecut în septembrie testul alegerilor, are la rândul său constrângeri.

Sondajele de opinie arată că va reuși să obțină al patrulea mandat consecutiv de cancelar, dar cum formațiunea sa, Creștin Democrată, staționează la 38%, e clar că va avea nevoie de un partener de coaliție.

Luna trecută, CDU a lansat sloganul ”O Europă puternică pentru o Germanie puternică”- un semnal că partidul dorește ca Angela Merkel să își asume un mandat mai larg, pentru ”mai multă Europă”.

Cât de larg va fi acest mandat depinde însă de partidul care va fi cooptat la guvernare. Iar ceea ce ar putea îngreuna sarcina Angelei Merkel este greutatea din ce în ce mai mare a cuvântului pe care îl au la Bruxelles miniștrii de Finanțe ai statelor din Zona Euro.

Iar asta poate afecta planurile Angelei Merkel. Dacă în fruntea germaniei se reașează Marea Coaliție cu Social Democrații, Angela Merkel are o șansă bună să colaboreze cu Emmanuel Macron în realizarea planurilor ambițioase de reformă.

Dacă însă locul doi este ocupat de formațiunea liberală Partidul Liber Democrat, atunci situația se va schimba dramatic din cauză că formațiunea nu are poziții clar asumate în ceea ce privește viitorul Zonei Euro- cu excepția notabilă că partidul nu crede că Grecia poate rămâne în uniunea monetară.

În concluzie, nu de determinarea lui Emmanuel Macron depinde reforma Europei, ci de decizia din septembrie a electoratului german.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83392

Publicat de la data iul. 19 2017. Categorii EXTERN, MAPAMOND, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 mai 2020, 15:14
 

NNV
Noros
19°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 11 km/h NNV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:36
Apus: 20:51
Prognoza 30 mai 2020
Zi
 

VSV
Predominant înnourat cu furtună
22°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 8
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat
11°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

  • 299.253 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team