Eurobarometru: Percepție pozitivă a veciniilor UE în ceea ce privește cooperarea cu aceasta

Conform concluziilor barometrului privind vecinătatea UE, cetățenii din zona vizată de politica europeană de vecinătate au, în general, o părere pozitivă despre relațiilor pe care țara lor le întreține cu Uniunea Europeană. Acest lucru este valabil mai ales în vecinătatea sudică, în care peste jumătate din persoanele intervievate consideră că aceste relații sunt bune.

De fapt, UE proiectează o imagine pozitivă pentru cetățenii din 16 țări partenere vizate de politica europeană de vecinătate, aceștia invocând „drepturile omului” și „solidaritatea” drept caracteristici care reprezintă cel mai bine UE în țările partenere din vecinătatea estică și sudică.

În ceea ce privește cooperarea dintre țări, cetățenii au considerat că cele mai importante domenii au fost „pacea și securitatea”, urmate de „comerț” și „drepturile omului”, în vecinătatea sudică, și de „combaterea sărăciei” și „drepturile omului”, în rândul cetățenilor din vecinătatea estică.

„Rezultatele anunțate ne ajută să înțelegem mai bine procesul democratic din țările noastre partenere. Evaluarea opiniei publice în vecinătatea UE este esențială pentru a ne ajuta să reacționăm mai eficient la preocupările cetățenilor din aceste țări și să ne asigurăm că sprijinul nostru se ridică la nivelul așteptărilor lor”, a declarat comisarul UE pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Štefan Füle.

Majoritatea cetățenilor din vecinătatea sudică (64 %) sunt, în general, satisfăcuți de viața pe care o duc, spre deosebire de cetățenii din vecinătatea estică (47 %). Cetățenii din vecinătatea sudică, au, de asemenea, o părere mai bună decât cetățenii din țările vizate de Parteneriatului estic în ceea ce privește situația economică a țării lor, 39 % din aceștia considerând-o foarte bună sau destul de bună (în comparație cu numai 25 % în vecinătatea estică) și declarând că se așteaptă ca această situație să se îmbunătățească în următoarele 12 luni.

Cetățenii din vecinătatea sudică sunt, de asemenea, mai optimiști în ceea ce privește impactul crizei asupra locurilor de muncă: jumătate dintre aceștia consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim (în comparație cu o treime în vecinătatea estică). Cetățenii din ambele regiuni consideră că UE este, după guvernele naționale, donatorul cel mai bine plasat pentru a lua măsuri eficace de combatere a efectelor crizei asupra țărilor lor (pentru 19 % din cetățenii țărilor vizate de Parteneriatul estic, în comparație cu 9 % din cei ai țărilor din vecinătatea sudică).

Cu toate acestea, același sondaj arată că numeroase persoane nu se consideră bine informate cu privire la acțiunile concrete ale UE în țările lor. Acest lucru subliniază necesitatea unei informări mai bune a cetățenilor din țările partenere în ceea ce privește Parteneriatul european pentru vecinătate (PEV), în special obiectivele, instrumentele și realizările acestuia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.