Europa ne fură. Hoții de acasă sunt sfinți

”Exista o actiune a clasei politice la putere, inclusiv prin educarea populatiei, pentru scoaterea Romaniei din UE?”, este întrebarea acestei săptămâni, postată pe prima pagină a AMPress.

Ne-au sugerat-o mai mulți cititori,e drept și în forme mai complicate, dar care nu încap în stereotipul răspunsului DA sau NU. Ce este limpede e că România face, sub actuala cârmuire, pași îndărăt sau în laterală, de parcă s-ar feri de ceva, afișând o bățoșenie care nu-și prea are suportul atâta vreme cât poporul, în majoritate, și-a dorit și statutul cetățeniei europene.

Supără orgoliul țanțoș al politicienilor români, intangibili acasă, observațiile care vin de acolo? Dar am aderat nu doar la o legitimație, ci am acceptat regulile de comportament ale acestui club european. Miticismul nostru dâmbovițean nu mai știe să polemizeze – dacă avem dreptate și putem avea uneori – inteligent, cu diplomația exersată a marilor înaintași, ci recurge scurt, spre satisfacția unei galerii electrocutate de un naționalism ieftin, departe de ceea ce înseamnă patriotism, la ”ba p-a mă-tii!”

Aveam cel mai mare număr de adepți ai integrării noastre în Clubul European. Acum tindem spre respingere, chiar ură față de ”Înalta Poartă”. Abil, ”patrioți” care au tocat și jefuiesc România din interior, strecoară vina Europei care se face vinovată pentru jaful de acasă. Răspundeți, rogu-vă, întrebării prin Da sau Nu, să avem un semn dacă ne înșelăm. Poate că războiul  început cu Apusul e doar o iluzie sau o spaimă a celor care n-au uitat frigul Siberiei.

 

Lucian AVRAMESCU,

A.M. PRESS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.