Europa vrea să interzică pungile de plastic pentru cumpărături

Perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naționale de reducere sau chiar interzicerea utilizării pungilor din plastic pentru transportul cumpărăturilor în anumite condiții, reprezintă alternativele propuse de Comisia Europeană pentru reducerea numărului pungilor aruncate după încheierea cumpărăturilor. Potrivit comunicării executivului european pungile subţiri sunt utilizate o singură dată şi pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care, spun cercetătorii, sunt periculoase în special pentru flora și fauna marină.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, spune că, Europa ia „măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă și foarte vizibilă”. Potrivit oficialului european, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deșeuri în Europa, în fiecare an, provocând daune importante mediului înconjurător. „Unele state membre au obținut deja rezultate foarte bune în ceea ce privește reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă și alte țări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80 %”, mai spune comisarul european.

Propunerea Comisiei modifică directiva privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje în privința a două elemente principale. În primul rând, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase și adesea devin deșeuri. În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naționale de reducere și restricții de comercializare. Reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe și a altor măsuri arată că se pot obține rezultate prin acțiuni eficiente. Proprietățile datorită cărora pungile din plastic au succes comercial – greutatea redusă și rezistența la degradare – au contribuit, de asemenea, la proliferarea acestora în mediul înconjurător. Ele nu sunt incluse în sistemele de gestionare a deșeurilor și se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deșeurilor marine. După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deșeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o amenințare la adresa ecosistemelor marine și a animalelor precum peștii și păsările. De asemenea, există dovezi care indică acumulări mari de deșeuri în mările europene. Potrivit statisticilor europene, în 2010, 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piața UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de acest gen de către fiecare cetățean al UE. Din aceste, marea majoritate sunt pungi subțiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase. Cifrele referitoare la consum variază în mod semnificativ între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subțiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de 4 pungi în Danemarca și Finlanda și 466 de pungi în Polonia, Portugalia și Slovacia.

Producția globală de plastic a crescut de la 1,5 milioane de tone pe an în 1950 la 245 milioane de tone în 2008, din care 60 milioane de tone numai în Europa şi se estimează că 66,5 milioane de tone de plastic vor fi introduse pe piața UE până în 2020, iar producția globală de plastic s-ar putea tripla până în 2050. Pe de altă parte, statisticile arată că, în Uniunea Europeană s-au generat în 2008 aproximativ 25 milioane de tone de deșeuri de plastic, din care 12,1 milioane de tone (48,7%) au fost duse la depozitele de deșeuri, 12,8 milioane de tone (51,3%) au mers la valorificare8 și doar 5,3 milioane de tone (21,3%) au fost reciclate9. Deși previziunile pentru 2015 anunță o creștere totală de 30 % a nivelului de reciclare mecanică (de la 5,3 milioane de tone la 6,9 milioane de tone), este de așteptat ca depozitarea deșeurilor și incinerarea cu valorificare energetică10 să rămână principalele moduri de gestionare a deșeurilor. Producția de plastic crește odată cu PIB-ul, fiind însoțită de o creștere globală a volumului de deșeuri de plastic de 5,7 milioane de tone (23%) între 2008 și 2015. Această evoluție este determinată în principal de o creștere de 24% în sectorul ambalajelor și face parte dintr-o tendință de creștere continuă a volumului deșeurilor de plastic din Europa. În absența îmbunătățirii proiectării produselor și a ameliorării măsurilor de gestionare a deșeurilor, volumul deșeurilor de plastic va crește în UE odată cu producția.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.