”Evanghelia după Iuda” este autentică, spun specialiştii

Manuscrisul ”Evanghelia după Iuda”, care prezintă o altă variantă a Noului Testament, este autentic și nu un fals modern, spun specialiștii în analizarea textelor antic,  precizează Fox News.

Papirusul, descoperit în Egipt, a fost scris în limba coptă și prezintă o variantă inedită a sacrificiului lui Iisus.

Iuda este cunoscut ca apostolul care l-a vândut pe Hristos pe 30 de monede de argint, însă cercetările făcute asupra manuscrisului dezvăluie o altă variantă. Aici, Iuda este portretizat drept un erou și un eliberator al Domnului.

Evanghelia după Iuda a fost descoperită din întâmplare în 1970, în Egipt. Aceasta a ajuns pe piața neagră și a fost recuperată de abia în 2006.

În urma studiilor pe care specialiștii le-au făcut asupra papirusului, s-a descoperit că cele 63 de pagini aduc interpretări total diferite de cele patru Evanghelii consacrate ale Noului Testament.

Evanghelia a fost scrisă sub forma unor dialoguri între Iisus și Iuda și relevă faptul că Iisus avea nevoie să se elibereze de trupul său, cu scopul de a deveni un Mântuitor. Pentru a dovedi oamenilor că este într-adevăr fiul lui Dumnezeu, Iisus trebuia să moară și apoi să învie. Așadar, l-a ales pe Iuda să-i fie alături și să comploteze la moartea sa.

Pentru a afla dacă papirusul este autentic, cercetătorul Joseph Barabe a analizat la microscop cerneala folosită și compoziția hârtiei. Rezultatul analizei a relevat faptul că documentul a fost scris cu două tipuri de cerneală. A fost utilizată o cerneală de culoare neagră, care era folosită în Egipt până în secolul III, însă cea de a doua, de culoare maro, este mai greu de înțeles.

Există caracteristici ale papirusului care demonstrează că este autentic. Printre acestea se numără cerneala care nu este impregnată peste papirusul împachetat, sugerând faptul că acesta a fost scris înainte de degradarea paginilor.

Alte cercetări făcute asupra manuscrisului – folosirea carbonului radioactiv pentru a se afla vârsta documentului, analiza textului și a stilului lingvistic – au concluzionat că acesta datează din anul 280 d.Hr., iar textul a fost scris de urmașii lui Iuda.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.