Eveniment de excepție la Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Acad.Nicolae Cajal” cu ocazia a 30 de ani de Francofonie în România

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională și a Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie), la Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Acad.Nicolae Cajal” a avut loc un eveniment dedicat de mare ținută.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut doamnei director Cerasela Maria Măciucă, care a mulțumit tuturor pentru prezența și amabilitatea de a fi alături de seniorii noștri.

Printre invitații de onoare s-au aflat Irina Cajal, secretar de stat în Ministerul Culturii și totodată fiica celui care a dat numele acestei instituții de renume.

În discursul pe care domnia sa l-a ținut a mulțumit pentru tot ceea ce se realizează în acest lăcaș de suflet al celor care au trecut de prima tinerețe și care se bucură de toate condițiile de care au nevoie.

Evenimentul a continuat cu discursul de excepție al domnului Denis Philippot care ne-a prezentat lucruri interesante despre geografia, istoria, economia, cultura Franței, și nu în ultimul rând despre relațiile franco-române.

Domnul Phillippot a venit însoțit de soția sa, doamna Alice Florescu, o prezență remarcabilă care ne-a destăinuit cu bucurie faptul că oriunde se duce în lume spune că este româncă, că nu ar trebui să ascundem niciodată acest lucru.

De asemenea, a ținut să ne povestească diferențele dintre sistemul medical din România și cel din Franța. La final, a ținut să ureze tuturor multă sănătate și să ne bucurăm de fiecare clipă, viața este un dar frumos de la Dumnezeu!

Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Acad. Nicolae Cajal” s-a bucurat și de prezența unei mari personalitați, Alteța Regală, Michel de Laufenburg.

Domnia sa a mulțumit pentru invitația primită, se bucură că a putut veni la acest eveniment și a ținut să felicite tot personalul pentru dăruirea și iubirea de care dau dovadă  pentru ca vârstnicii de aici să se simtă ca acasă!

Totodată, au luat cuvântul dr. Farm. Speranța Prada, președinte Fundația ”Ana Aslan” care a lăudat inițiativa unui asemenea eveniment special, a apreciat munca echipei conduse de dna director Cerasela Maria Măciucă, și a promis că va fi mereu alături cu tot sufletul de seniorii rezidenți ai căminului.

De asemenea, a fost prezent și prof. Dr. Gabriel Ioan Prada care a adăugat că e de bun augur orice eveniment desfășurat sub auspiciile și sub îndrumarea celor din conducerea acestui minunat loc, numit de foarte mulți ca fiind ACASĂ. Le-a urat tuturor doamnelor primăvară frumoasă, cu multă sănătate și bucurie în suflet!

La această întâlnire-eveniment a fost prezent și dr.Emanuel Adrian Sârbu, membru fondator al Asociației de Suicidologie din România și inițiatorul unui grup de suport online pentru persoane cu tendințe suicidare care, de asemenea, a mulțumit pentru invitație și a avut numai comentarii și aprecieri pentru evenimentul dedicate francofoniei.

 

A continuat cu faptul că e realmente surprins plăcut de ceea ce a văzut și auzit despre marea familie a celor care sunt aici și care se simt ca ACASĂ. Le-a urat doamnelor o minunată primăvară și le-a dorit să aibă parte de multe alte evenimente frumoase și de acum înainte!

A urmat un moment artistic susținut de actrița Claudia Motea, care a interpretat personajul Maria Tănase din spectacolul de succes ”Brâncuși, mon amour” și care a reușit cu farmecul irezistibil să aducă un zâmbet pe fețele celor prezenți. În continuare, au fost recitate poezii de Carmen Bobocescu și Daniela Bădescu, dar și de rezidenții centrului care au citat în limba franceză.

Spre finalul evenimentului a dat cuvântul și dr. Traian Ionescu, fost expert OMS, un om de mare valoare care a fost unul dintre stâlpii României de ieri și care a fost tare bucuros că mai are încă șansa să discute în limba franceză cu un nativ, dl. Denis Phillippot. A continuat cu mulțumiri adresate întregului personal al căminului și cu bucuria de a fi aici alături de oameni frumoși, care au har și  și nu singur în locuința sa.

Cerasela Maria Măciucă, director al Căminului pentru Persoane Vârstnice ”Acad. Nicolae Cajal”  a încheiat evenimentul, cu mulțumiri pentru echipa cu care își duce la îndeplinire misiunea zi de zi, și fără de care nu ar reuși, dar și cu o reverență pentru toți cei prezenți și cu urarea de a ne menține sănătoși, să avem o primăvară frumoasă și să ne bucurăm de tot ceea ce avem!

 

dr. Teodora MARIN

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.