Evenimente culturale recomandate de ziarul Ultima Oră și de platforma de presă bilingvă Intell News, parteneri media

Salonul de primăvară 2025 al Filialei Constanța Unu a U.A.P. din România, la sediul Primăriei Municipiului Constanța

Deschiderea expoziției a avut loc miercuri 7 mai 2025, la sediul Primăriei Municipiului Constanța. Succes celor 49 de artiști care expun pe simeze.

Curator: Florentin Sîrbu, președintele filialei teritoriale Constanța UNU, director general la Muzeul de Artă Populară din Constanța, cadru didactic la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius din Constanța.

Parteneriatul nostru început anii trecuți este bazat pe onoare și respect.

Salonul de primăvară 2025 al filialei teritoriale Constanța Unu se încadrează în proiectul platformei de presă #IntellNews: ,,Expozițiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România”, demers început pe 30 mai 2017, acum 8 ani, cu aproape 20 de episoade pe pagina web, iar apoi pe cea de Facebook în limba română, cu zeci de astfel de materiale de 8 ani încoace, pentru aproape toate filialele teritoriale ale U.A.P. din România!

Expoziția de pictură și ceramică ,, Între gând și gest” a Filialei Constanța Unu la Galeria Căminul Artei, parter

Filiala Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției ÎNTRE GÂND ȘI GEST, un eveniment ce reunește lucrări de pictură și ceramică, semnate de un grup remarcabil de artiști constănțeni.

Expoziția va fi găzduită de Centrul Artelor Vizuale (CAV), iar vernisajul va avea loc pe 12 mai 2025, la ora 17:00.

Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor: Ana-Maria Ceară, Mariana Constantinescu, Gheorghe Fărcașiu, Alfred Ipser, Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Cristina Tudorache – membri ai Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

ÎNTRE GÂND ȘI GEST explorează tensiunea creativă dintre impulsul artistic și reflecția intelectuală, materializată în gestul plastic. Publicul este invitat să descopere o diversitate de expresii și tehnici, ce îmbină gândirea artistică profundă cu spontaneitatea gestului creator.

Expoziția organizată de Mariana Constantinescu este curatoriată de Florentin Sîrbu, iar criticul de artă Mimi Necula va oferi o lectură interpretativă asupra lucrărilor și conceptului expozițional. ÎNTRE GÂND ȘI GEST poate fi văzută în perioada 12 – 25 mai 2025, în spațiul expozițional CĂMINUL ARTEI (CAV), parter, str. Biserica Enei, nr. 16, București.

Expoziția ,,Colours” a artistului Florin Mocanu la Galeriile de Artă ale Academiei Române

Miercuri, 7 mai, ora 18:30, la Galeriile de Artă ale Academiei Române (Calea Rahovei nr. 176, București) a avut loc deschiderea expoziției de pictură abstractă a artistului Florin Mocanu. Expoziția va fi deschisă și se poate vizita până pe 30 mai 2025.

Organizatori: Marius Barb, Gheorghe Pogan.

Dintre diferitele curente și orientări care au dominat scena artistică din România ultimelor decenii, Florin Mocanu a optat pentru arta abstractă, pe care o consideră cea mai importantă şi interesantă direcţie de dezvoltare contemporană şi căreia i-a rămas fidel întreaga activitate (până în prezentul scrierii acestor rânduri). Artistul nu a căzut niciodată în mrejele curiozităţii experimentale, considerând în schimb că abstracţia răspunde unei nevoi constitutive a spiritului uman.

Dorinţa de purificare prin semn vizual manifestată în creaţia sa transcende narativul, descrierile şi mimesisul, ca modelele culturale. Reprezentarea de Sfinți, eroi, nebuni sau oameni obişnuiţi, pe de o parte, pe de alta, de obiecte, locuri sau relaţii între aceste elemente, altfel spus tot ceea ce ţine de concret şi de conjunctural, a lăsat loc relaţiilor pure şi precise ale culorilor, organizate în  linii, puncte şi pete plasate pe fondul unor spaţii aşa-zis goale, fără adâncime, într-o logică nonverbală.

Relevant este faptul că lucrările lui Florin Mocanu sunt impregnate de un puternic spirit identitar, fiind recognoscibile în întreg caleidoscopul artei abstracte universale și în acelaşi timp râmănând distincte în asemănarea lor datorată legilor interne de compoziţie, dominate de derivări, permutări şi corespondenţe formale. Adevărata semnătură a artistului este constituită de fiecare tuşă sau intervenţie operată în lucrările sale, în sensul că acestea sunt atât de personale încât se pot constitui în elemente de identificare – Mihai Plămădeală, critic de artă, curator.

„Metamorfoze vizuale” – expoziția filialei Buzău a U.A.P. din România la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați

Marți, 6 mai 2025, ora 17:00, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu” din Galați (Str. Domnească nr. 22), s-a deschis expoziția „Metamorfoze vizuale”, organizată de Filiala Buzău a U.A.P. din România, în parteneriat cu Filiala Galați a U.A.P. din România. Acest demers marchează prima etapă a unui proiect de tip duplex, dedicat schimbului artistic și dialogului profesional între cele două filiale.

Expoziția aduce în atenția publicului o selecție amplă de lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, semnate de peste 40 de artiști, oferind o imagine diversă a scenei artistice contemporane buzoiene. Sub titlul „Metamorfoze vizuale”, expoziția itinerată reflectă transformările, tensiunile și echilibrele vizuale care definesc sensibilitatea artistică actuală.

Participă artiștii:

Elena-Doina Alexandrescu, Boglár Balázs, Alina Barbu-State, Ramona Bejan Gomoescu, Miruna Blănaru, Ana Maria Bogleș, Mădălina Canter, Lică Chițcan, Gheorghe Ciobanu, Alexandra Coman Mihai, Liliana Crăciun, Sonia Dinu, Ramona-Cristina Doboș, Ciprian Dominoschi, Claudiu Ștefan Ene, Georgeta Hlîhor, Nicolae Vlad Leonte, Florin Menzopol, Emil Popa, Anca Szep Dorojan, Claudia Lăscăn, Emil Lazăr, Ioana Alexe Morimoto, Cristina-Mary Molnar, Georgetan Necula, Mihaela Anca Pioară, Oprea Pioară, Emil Pricopescu, Liviu-Adrian Sandu, Ana Șușnea, Valeriu Șușnea, Gheorghe Stanciu, Tiberiu Stănescu, Loredana Popescu Tăriceanu, Diana-Rozalia Tăicuțu, Gabriel Tăicuțu, Luminița Toader, Raluca Trufin, Aurelia Tudorache, Vasile Tudorache, Ioan Vasile, Nicolae Măgureanu Velincescu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6–24 mai 2025, de luni până vineri, între orele 11:00 – 19:00.

Organizatori: Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Buzău, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Galați.

Expoziție de pictură și grafică Florin Menzopol la Galeriile de Artă ,,Ion Andreescu” din Buzău

Artistul Florin Menzopol  a deschis pe 6 mai 2025 o expoziție de pictură și grafică, la sala Etaj a Galeriilor de Artă ,,Ion Andreescu” din Buzău.

Expoziția este alcătuită din lucrări de pictură și grafică, fiind formată din lucrări care fac parte din nouă  cicluri dispuse pe simeze: Bizantine, Antract’70, Abisal(n), Fantasme’18, Grădina Mavrului, Concert Baroc, Mitologhia, Omul actual, Meditație.

Artistul Florin Menzopol este membru al filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Prof. George Tarara a prezentat demersul artistic.

Expoziția ,,POP’s Art/Arta lui POP” a artistului Ioan Augustin Pop la Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu

Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” a găzduit miercuri, 7 mai 2025, la ora 17:00, deschiderea expoziției ,,POP’s Art/Arta lui POP” a artistului Ioan Augustin Pop.

Adresa Muzeului: str. Geneva nr. 8, Târgu Jiu, jud.Gorj.

Artistul s-a născut în 5 mai 1955 la Zalău, este absolvent al Institutului de Arte Plastice ,,Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Textile-Contexturi, în 1983. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Ioan Augustin Pop a lucrat în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca între anii 1990-2002, iar începând cu 2003 la Universitatea de Vest Timișoara, unde în prezent este profesor coordonator în cadrul departamentul Școlii Doctorale de Arte.

Organizatori: Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” și Asociația Culturală HXA Art Gallery

Curator: Ana-Maria Ami Vasilescu

A prezentat demersul artistic: Dorina Cioplea-Văduva

,,Barock and roll”- Fizionomii grafice și ritmuri ale penelului de Cristian Sima la Centrul Cultural Art4All din București

Platforma de presă bilingvă Intell News RO & Intell News Romania EN și ziarul Ultima Oră recomandă acest eveniment, ca parteneri media: expoziția ,,Barock and roll”- Fizionomii grafice și ritmuri ale penelului, cu lucrări semnate de Cristian Sima.

Vernisajul va avea loc pe 8 mai 2025, ora 18:30, expoziția se desfășoară pe simezele Centrului Cultural Art4All din București în perioada 24 aprilie – 17 mai.

În deschidere va prezenta demersul artistic Mihai Plămădeală, critic de artă.

Expoziția concursului de pictură pentru copii „Râmnicul meu”, ediția a V-a, la galeria Artex din Râmnicu Vâlcea

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Liceul de Artă „Victor Giuleanu”, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Clubul Rotary Râmnicu Vâlcea, Clubul Rotary Cozia și Asociația Rotarienilor (Clubul Rotary Râmnic), organizează în data de joi, 8 mai 2025, în Galeria Artex, la ora 18,00, vernisajul expoziției concursului de pictură pentru copii „Râmnicul meu”, ediția a V-a, destinat elevilor vâlceni de la clasa pregătitoare până la clasa  a XII-a.

Expoziția de artă contemporană a Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România cu ocazia Zilei Europei

Filiala Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” sub egida Primăriei Municipiului Focșani, organizează la Galeria Trepte de istorie, din Focșani,  Expoziția de artă contemporană a Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziție de artă vizuală dedicată Zilei Europei.

Pe simezele Galeriei Trepte de istorie își vor prezenta creațiile: Gabriela Arghirescu Popa, Titi-Florentin Leica, Valeriu-Daniel Năstase, Elena Stoiciu, Monica Voicu, Marian Surăianu, Monica Turcu, Laurenţiu Nistor, Liviu Nedelcu, Cristi Însurățelu, Cristina Dimuș, Rodica Gherghinoiu Croitoru, Mihail Surăianu, Laurențiu Păun.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 mai  – 31 mai 2025. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 mai 2025, de la ora 17.00.

Expoziția ,,Luxuriant / Minimal” la Galeria Artoteca BMB din București

Luni, 12 mai 2025, ora 17.00, la Galeria ARTOTECA BMB, din Șoseaua Mihai Bravu nr. 4, Sector 2, București, va avea loc vernisajul expoziției  LUXURIANT / MINIMAL .

Vor expune pictură, sculptură și obiect: Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Vasile Tolan, Dionis Pușcuță, Gheorghe Zărnescu, Ovidiu Ungureanu, Dumitru Macovei, Victor Eugen Mihai, Anca Maria Ciofîrlă, Dalina Badescu, Diana Brăescu, Ioan Medruț, Elena Lupascu, Liviu Nedelcu.

Dalina Bădescu, organizatoare alături de Diana Brăescu și autoarea textului critic al expoziției afirmă:

Expoziția Luxuriant / Minimal nu propune doar un exercițiu de stil sau o temă comodă de atelier, ci și o provocare dublă, adresată simultan artistului și publicului.

Într-un peisaj visual dominat de polarizări, de algoritmizare a percepției și de estetici redundante, a cere unui artist să reflecteze active asupra opoziției dintre essential și exces înseamnă, de fapt, a-l invita la un gest de autoevaluare și decantare: ce păstrezi? ce elimini? cum definești azi bogăția formei și cum înțelegi austeritatea?

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 mai – 6 iunie 2025, de luni până vineri, conform programului Artotecii BMB.

Gala Luminilor 2025, ediția a V-a, la Constanţa

Anul trecut, Constanţa a fost gazda unui experiment social, cultural şi umanitar, intitulat Gala Luminilor. Bilanţul şi ecourile acestui eveniment au întrecut aşteptările tuturor, astfel că, în acest an, experimentul continuă: Gala Luminilor a ajuns la cea de-a doua ediţie!

Scopul evenimentului a fost acela de a contribui la necesităţile financiare a cinci copii/ tineri talentaţi, cu potenţial, dar fără posibilităţi, şi de a-i ajuta, astfel, să îşi construiască câteva etape în drumul către calea propusă.

Generozitatea participanţilor a făcut însă ca 10 copii/ tineri să poată fi ajutaţi, Gala Luminilor devenind astfel un vector umanitar, social şi cultural extrem de important în peisajul constănţean.

Ţinând cont de toate aceste aspecte, organizatorii – Universitatea „Ovidius” din Constanţa – Facultatea de Arte, Muzeul de Artă, Asociaţia „Dobrogea Luminată”, Asociaţia Dark Knights şi partenerii – Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa vă invită, în data de 24 mai 2025, la Muzeul de Artă din Constanţa, la cea de-a doua ediţie a Galei Luminilor!

În deschiderea Galei Luminilor va vorbi renumitul critic de artă Pavel Șușară. Programul începe la ora 16.00, cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Facultăţii de Arte, urmat de licitaţia lucrărilor de artă contemporană, un spectacol în sine. Apoi, participanţii sunt invitaţi în parcul Muzeului de Artă, special amenajat pentru acest eveniment, unde vor fi întâmpinaţi de un quartet de muzică ambientală şi clasică, un performing de light design şi lasere, degustare de vinuri, precum şi de alte surprize.

Cei peste 70 de artişti participanţi sunt personalităţi ale artei româneşti contemporane, iar lucrările care urmează a fi licitate sunt tot atâtea mărturii ale talentului şi creativităţii româneşti. Toate lucrările vor apărea într-un catalog, care va avea şi variantă online. Aceasta va fi postată pe canalele de comunicare media ale Galei Luminilor cu aproximativ două săptămâni înainte de eveniment – 15 mai 2025.

Sumele obţinute din donaţiile celor prezenţi vor constitui baza de dezvoltare a unui laborator de design şi graphic design pentru Facultatea de Arte din Constanţa. Mai precis, se vor cumpăra mese speciale pentru design, calculatoare performante pentru grafică 2D şi 3D şi o imprimantă 3D.

„Gala Luminilor” este un eveniment de înaltă ţinută. Invitaţii sunt rugaţi să respecte dress code-ul impus – Black Tie şi, la primirea scrisorii/ mailului care va conţine invitaţia oficială, să confirme sau să infirme participarea la eveniment, dat fiind că locurile sunt nominale şi, prin urmare, limitate.

„Gala Luminilor” s-a impus în peisajul urban ca fiind cel mai relevant eveniment al anului trecut, reuşind să pună în operă, prin intermediul artei, toate domeniile şi categoriile sociale şi realizând astfel dezideratul anticilor – conştientizarea a ceea ce înseamnă conceptul de „cetăţean”, de participare la viaţa comunităţii, de implicare şi acţiune, de generozitate, empatie, emoţie şi cunoaştere. Anul acesta, Gala Luminilor vine din nou în întâmpinarea constănţenilor, aducând împreună artiştii şi publicul, contribuind astfel la coeziunea dintre grupurile sociale, precum şi la ideea de comunicare prin artă.

„Gala Luminilor” va fi organizată în fiecare an şi va concentra în jurul său energiile raţiunii şi ale altruismului, devenind astfel un far călăuzitor al spiritualităţii sociale care pune în lumină cea mai frumoasă operă a umanităţii: omul.

Vă invităm pe 24 mai 2025 sa fiți alături de noi, prezența domniilor voastre reprezentând etalonul actului caritabil bine asimilat în contextul socio-cultural din Constanța.

Expoziția de pictură „Ritmuri vegetale” a artistei Dana Nechita la Mogoșoaia

În perioada 15 mai – 10 iunie 2025, Galeria Foișor a Centrului de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” -Mogoșoaia, va găzdui expoziția de pictură „RITMURI VEGETALE” a artistei Dana Nechita, curator lector univ. dr. Silvia Stoica.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, ora 16:00.

„Expoziția reunește lucrări realizate de artistă în ultimii ani, creații în care este evidentă procuparea pentru un anumit tip de plasticitate, rafinament al paletei, vibrație a suprafeței, dinamică compozițională, consistență a formei și semnului plastic.

Dimensiunile temporalității, vitalității, continuității sunt înglobate de artistă în formă plastică și își dezvăluie sensurile de la o lucrare la alta, de la o serie la alta. Noi și nealterate energii, întrupate în formă, lumină, culoare sunt generate parcă de însăși energia formei naturale cu care artista dialoghează. Este remarcabilă circulația motivului plastic – copacul – motiv pe care artista îl abordează în varii moduri, de fiecare dată reconfigurat și dublat de noi și profunde semnificații.

Artista este preocupată deopotrivă de ansamblu, fragment și detaliu, dezvăluind un tip de cercetare plastică de la simplu la complex, de la unu la multiplu și invers. Seria de picturi în ulei pe pânză din anul 2023, cu titlul ”Copac” (1, 2, 3 etc.), se concentrează pe forma unică în cadru; copacul grav, solemn, puternic, epurat de accidental este proiectat pe un funadal luminos, deschis, solar. Seriile de picturi ”Ramuri” și ”Rădăcini”, datate tot 2023, pornesc de la fragmente ale copacului; rădăcini, ramuri contorsionate, devenite trasee, linii active, se înlănțuie, se extind dincolo de limitele cadrului pictural, sugerând o infinită ”creștere”. Lucrările din anul 2021 intitulate elocvent ”Accente vegetale”, ”Cadență vegetală”, ”Ritm interior” aduc în centrul preocupării artistei detalii ale epidermei formei naturale; este vorba despre gros-planuri asupra scoarței de copac, o apropiere până la micro-texturi care devin motive pentru picturi ale căror ”accente”, ”cadențe”, ”ritmuri” (sugerate de formele naturale) și-au găsit expresia în termenii limbajului plastic.

Pornind de la afirmația lui Oscar Wilde, „Arta începe de acolo de unde se opreşte natura” („De Profundis”), putem susține că arta Danei Nechita începe de acolo de unde își asumă ca temă problematizarea motivului copacului. Creația sa este raportată la forma reală, însă depășește realul, acesta rămânând o permanentă sursă pentru discursul plastic personalizat asumat cu luciditate și dezvoltat cu consecvență. Considerăm relevantă întâlnirea, în spațiul expozițional, a celor două tipuri de realități la care am făcut referire, căci artista prezintă, alături de picturile în ulei, un obiect, ambele categorii aflate într-un convingător dialog. Obiectul respectiv, minimal, este alcătuit dintr-o formă naturală – un fragment de rădăcină –, o oglindă și o prismă din suprafețe de plexiglas. Am putea spune, într-o sintagmă ce amintește de R. Magritte: ”Aceasta nu este o rădăcină”, căci elementul natural, reipostaziat, este supus unei mutații, creând o nouă realitate, un nou context și alt nivel de înțelesuri. Forma naturală este dublată de imaginea sa în oglindă, imagine care se modifică permanent în funcție de unghiul din care observatorul o percepe, generând nu numai un spectacol vizual continuu ci și noi și multiple accepțiuni. Închisă în cutia transparentă, izolată, protejată, ferită de orice acțiune externă, rădăcina recontextualizată devine formă plastică de sine stătătoare, solemnă, monumentală. Totodată, acest obiect, unic în ansamblul expozițional, poate oferi privitorului un indiciu asupra principiului care a stat la baza anumitor lucrări bidimensionale, anume deformarea ”tip caleidoscop” așa cum ne dezvăluie artista în chiar titluri ale acelor lucrări realizate în anul 2023. Descompunerea, aplicată analitic în picturile amintite, generează fragmentări și permutări ale formelor în ansambluri picturale în care ritmează golul și plinul, închisul și deschisul, caldul și recele, accentul și neaccentul. Toate acestea sunt alcătuite pe o tramă compozițională prestabilită, generată de subdivizarea, de geometria suprafeței pe care artista o modulează de la o lucrare la alta, păstrând, însă anumite elemente comune vizibile mai ales în circuitul formelor în cadru.

Expoziția personală deschisă de Dana Nechita la Palatul Mogoșoaia este gândită de autoare astfel încât să dezvăluie, deopotrivă cu subiectul picturilor sale, conceptul central al cercetării: încorporarea unei forțe active în forma și imaginea plastică. Artista reușește să creeze armonie și echilibru, totul cu emoție și sensibilitate”.

Curator: Lector univ. dr. Silvia Stoica

Evenimentul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități auditive.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00-19:00.

Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, AGERPRES, Amos News, Radio Trinitas, Jurnal de București, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Coolt Neamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism, Ultima Oră, Intell News, Piața de Artă.

Expoziția „Și unde ești tu, Marinelo, în toată povestea asta?” la Galeria Alfa din Arad

În perioada 15 mai – 30 mai 2025,  Galeria Alfa din Arad va găzdui expoziția „Și unde ești tu, Marinelo, în toată povestea asta?”, coordonată de Laurian Popa, cu o poveste de Anca-Raluca Memete.

Tema expoziției își are rădăcinile în copilărie, în acel moment magic în care fiecare dintre noi își descoperă eroii interiori — figuri care ne însoțesc, în mod subtil sau puternic, de-a lungul întregii vieți.

Acești eroi devin prezențe esențiale în momentele în care credințele și valorile noastre sunt puse la încercare, modelându-ne identitatea, uneori cu delicatețe, alteori cu o forță necesară transformării.

Te invit, așadar să pătrunzi alături de mine într-o lume a descoperirii interioare, unde realitatea se împletește cu imaginația.

În lucrările mele vei regăsi fragmente din folclor, ecouri din mitologie și elemente din natură, toate țesute într-un parcurs personal al regăsirii reprezentate pe pânză și sub forma unor scurte animații.

Această expoziție este rezultatul unei explorări profunde a relației dintre ilustrație și animație. Ilustrația a fost prima formă de expresie artistică pe care am îndrăgit-o, fiind un limbaj învățat de la mama mea care este poetă și de la care am învățat dragostea pentru cărțile ilustrate si lumea poveștilor. – Anca Raluca Memete, artistă

Expoziția Ancăi Raluca Memete îndrumă privitorul într-o călătorie interioară, în care suferința devine reziliență, iar fragilitatea se transformă în sursa unei forțe creatoare, într-un univers în care eroii devin ghizi pe acest drum. Marinela, personajul central, reprezintă o reflecție vizuală a artistei, născută dintr-o durere profundă – pierderea fratelui. Această durere semnifică sfârșitul copilăriei și începutul unei noi figuri feminine, asemănătoare unui pirat-marinar, capabilă să navigheze între fragilitatea suferinței și speranța unei inocențe păstrate.

Arta Ancăi Memete se distinge printr-un stil clar și contrastant, inspirat de pictura naivă românească, care ascunde sub simplitatea sa reflecții profunde despre fragilitate și dorință. Lucrările ei stabilesc un dialog cu artiști contemporani precum Rose Wylie, dar și cu moderniști ca Henri Matisse și Francis Bacon, păstrând legături stilistice cu ilustratori actuali ca Beatrice Alemagna sau Mikhail Aldashin. În acest fel, creațiile Ancăi îmbină tradiția cu modernitatea, exprimând subtil tensiunea dintre vulnerabilitate și reziliență.

Animalele din lucrările Ancăi Raluca Memete sunt adesea reprezentate cu măști, marcate cu buline roșii pe obraji, transformându-le astfel în personaje ambigue – simultan amenințătoare și protectoare. În lucrarea Urșii veghează, Marinela este surprinsă dormind, privită de doi urși; aceștia, departe de a fi o amenințare, adoptă o atitudine protectoare față de inocența protagonistei. Firul care traversează arta Ancăi Memete amintește de miniaturile medievale prin compozițiile dense și narative, precum și prin detaliile simbolice inserate cu grijă în fiecare lucrare. Fiecare element – de la animale cu măști la obiecte recurente precum mărul sau crinii – devine o scenă dintr-un manuscris iluminat, în care povestea nu se desfășoară linear, ci se dezvăluie strat cu strat. Această structură vizuală creează o rețea complexă de sensuri în care memoria, mitul și introspecția se împletesc organic.

Expoziția nu doar că prezintă un peisaj interior, ci reflectă atât fragilitatea, cât și forța interioară a fiecărei ființe. Prin expoziția Și unde ești tu, Marinelo, în toată povestea asta?, Anca Raluca Memete oferă o confesiune artistică profundă, născută dintr-o pierdere personală, care navighează ca un pirat-marinar valurile învolburate ale inocenței și cunoașterii. Expoziția invită privitorul să își urmeze propriul drum interior, să îndrăznească să se confrunte cu propriile frici, descoperind astfel modul în care fiecare dintre noi poate înfrunta și înțelege provocările vieții – Bogdan Cornea, doctor în Istoria Artei.

Grupaj de Claudiu Victor Gheorghiu©, artist vizual

membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala AFAPRR București: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, jurnalist cultural, reprezentant a doi parteneri media: Senior Editor Intell News Romania, publicist comentator al ziarului Ultima Oră

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.