Evenimentele RePatriot: Inspirație, discuții, analize, proiecte noi și multă dragoste de țară alături de oameni deosebiți

Repatrierea prin antreprenoriat, aportul la dezvoltarea economică, necesarul de forță de muncă profesionistă, tipul de oameni calificați întorși deja acasă la salarii comparabile  cu cele din țările de adopție, unde se vor întoarce, în mediul rural sau urban, ce ar trebui să facă administrația și companiile, impactul cultural, educativ, civilizațional și democratic al întoarcerii românilor acasă, fructificarea oportunităților din țară de către românii din diaspora au fost temele majore discutate în cadrul sesiuni RePatriot, de la Summit-ul RBL, din 3 martie.
Panelul  moderat de Marius Bostan și Felix Tătaru, a avut invitați ca speakeri pe Claudiu Lupaș (Fontana Group), Valentin Făgărășian (Consorzio Edile Iro), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Courier) și diferite intervenții ale antreprenorilor din România și Diaspora precum: Mihai Dohotar (Carpathian Bakery), Lucian Rotar (Nexia Consultant), Hilde Brandl (Unith2be Arhitects), Gabriel Iștoc (B-Team), Sergiu Manofu (Travel Idea), Emil Munteanu (Atra Doftana), Voicu Oprean (Arobs Transilvania) și mulți alții.

“În momentul asta RePatriot are peste 70 de ambasadori în toată lumea, unii dintre ei au luat această oportunitate și exportă produsele românesti în țările care sunt. Românii, indiferent unde s-ar afla, trebuie să promoveze România!”, spune Felix Tătaru, Președintele GMP Group.

Care ar fi impactul economic al întoarcerii a 10.000 de antreprenori?
“Dacă există un mediu prietenos pot apărea ușor 10.000 de companii noi în Români. Ele pot aduce o creștere economică de cel puțin 1,5% care să contribuie la creșterea existentă și astfel ar plasa România pe un val de creștere de 5%. Asta ar însemna avantaje majore în competiție cu alte țări”, spune Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot.

Dezvoltarea economică generată de cei care s-ar putea întoarce ne ajută pe toți și poate avea efect în de pretutindeni. În turism sunt multe de făcut. În plus, românii din diaspora pot ajuta turismul și pot recomanda în tarile de adoptie.
“În Italia am avut o echipă de 40 de angajați, care au demonstrat investitorului, Fontana Group, că merită să vină și să investească în România. Sunt mândru când văd că românii contribuie la construcția unor mașini ca: Ferrari, Mc-Laren, Rolls Royce, Audi, BMW, etc.

Cred în continuare că investind în satul românesc, atât eu, cât și dumneavoastră, putem avea o viață mai bună și putem lăsa moștenire ceea ce am făcut. Cred foarte mult în România, doresc să vină cât mai mulți români acasă să investească și să ne ajute cu experiența dobândită în țările de adopție”, spune Claudiu Lupaș, repatriat din Italia, Vicepreședinte Fontana Grup și proprietarul Castelului Lupilor din Deva. 

“Dacă în România cineva câștigă cu 30% sub ceea ce câștigă în Germania, are cel puțin acelasi nivel de trai, plus apropierea de casă. Salariile nu trebuie să fie egale pentru a face competiție cu cei de afară”, spune Dragoș Anastasiu, Președintele Eurolines Group.

Prin întrebarile puse, prin răspunsurile oferite și prin constientizare am încercat să facem oamenii responsabili să se implice în rezolvarea celei mai importante probleme ale României. Creșterea economică, stabilitatea, o Românie în care să ne placă să trăim, obiective ale tuturor participanților la RBL Summit.

“Am fost invitat în calitate de membru RBL, la consiliul consultativ al Primăriei din Cluj. Ei își doresc să sprijine inițiativele Repatriot și să ofere teren în concesiune într-o zonă nou dezvoltată în Cluj. Sperăm să nu fie doar o promisiune, pentru a putea conecta Diaspora cu Țara e bine să oferim și niște avantaje”, a spus Voicu Oprean în cadrul sesiunii. 

“În constructii, ne confruntăm cu lipsa personalului și acum o să începem un proiect în Brăila, unde nu avem oameni. Va trebui să-i aducem pe cei care îi avem la firma din Italia, care sunt bucuroși să se întoarca acasă și nu numai datorită salariului și pentru dragostea de țară. Este oportunitate sa revină înapoi acasă”, Valentin Făgărășian, Președinte Consorzio Edile Iro.
Inspirație, discuții, analize, proiecte noi și multă dragoste de țară alături de oameni deosebiți

Timp de două zile, am lucrat împreună cu peste 300 de antreprenori, manageri și profesioniști români la a VI-a ediție a Summit-ului RBL, pentru o Românie prosperă, o Românie care ne-o dorim cu toții.

Antreprenorii din comunitatea RBL contribuie cu peste 10% la PIB și au peste 50.000 de angajați. RePatriot, Antreprenorești, Vreau să fiu antreprenor, Merito, Ateliere de Antreprenoriat, Mentoria și alte proiecte generează bune practici în societate și contribuie la o Românie mai bună.

“România este o țară cu resurse naturale bogate, cu un mare potențial în agricultură și cu o societate foarte creativă. Diaspora este o șansă în plus pentru România și oportunitățile trebuie valorificate împreună”, spune Hide Brandl, co-fondator Unith2be Arhitects.

“România nu mai este țara cu salarii mici si cu forță de muncă ieftină. Dacă vrem să ținem acești oameni în țară trebuie să crestem salariile. Oamenii pleacă din firmă și după ce muncesc câteva luni în străinătate se întorc, pentru că munceau dublu pentru câteva sute de euro în plus. De exemplu, un curier ajunge la 1.000 de euro pe lună. Realizez că îmi scad profiturile, dar fără acești oameni nu mai fac niciun fel de profit”, a spus Felix Pătrășcanu, co-fondatorul companiei FAN Courier, în cadrul sesiunii RePatriot.

“Datorită proiectului RePatriot, Romanian IT care lucrează pe segmentul Diaspora, a avut parte de un boost semnificativ. Acum sunt persoane, din domeniul IT, care au avut curajul să întoarcă capul, unele chiar au facut pasul de a se întoarce în România”, Valentin Maior.

Înainte de închide această sesiune, peste 300 de antreprenori, primari și experți în dezvoltare locală și-au unit forțele într-o sesiune comună Antreprenorești – Repatriot pentru a da un mesaj despre potențialul satului românesc în conjuncție cu forța antreprenorială a românilor din Diaspora.

“Am declarat ziua de 15 august, de Sfânta Maria, Ziua Diasporei și încercăm să facem cât mai multe evenimente în țară pentru a crea o stare de spirit. Sperăm ca în toată luna august să fie cât mai multe manifestări la nivel local în localitățile din România.

Noi nu suntem decât cei care ridică un steag și am reusit să inspirăm mai mulți primari, care au răspuns pozitiv apelului nostru, să ni se alăture, pentru a readuce cât mai mulți români înapoi acasă”, spune Marius Bostan, inițiatorul RePatriot.

RePatriot poate avea efect în averea fiecărui român, dacă mișcarea va crește rapid și va inspira cât mai mulți antreprenori români de pretutindeni să facă afaceri acasă, să aducă o creștere economică susținută. Dacă va deveni o stare de spirit!
A fost o experiență memorabilă pe care am surprins-o și în imagini. Fotografiile din cadrul sesiunii RePatriot le puteți vedea aici, iar înregistrarea video aici.
RePatriot continuă acțiunea! Pe 14 martie la Paris, la ora 17:00, la Ambasada României din Paris și pe 15 martie la Lyon, la ora 17:30, la Primăria din arondismentul 6, vor avea loc întâlniri ale echipei RePatriot cu românii din Franța preocupați de ce se întamplă acasă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.