Evoluție (Evolution) by Remus CERNAT (41)

EXCLUSIVITATE

Iată lungul și anevoiosul drum din deasa ceață către soare, din neștiință către cunoaștere,  de la rățușca cea urâtă  la rodia cea hotărâtă  – pârguitul fruct dintru Adam care știe ce vrea și de la cine!

Copilăria, vârsta inocenței, a purității, vârsta la care copilele încă mai văd/vorbesc cu îngerii, vedere care se încețoșează odată cu primele minciunele, primele încăpățânări, primele încercări de manipulare, dar mai ales primul ruj pe buze, primele farduri de obraz, primul rimel, primele mărgele, în timp ce încalți pantofii cu toc ai mamei cu vreo 20 de numere mai mari! Vârsta la care nu te îngrijorează niciodată petele maro de pe chiloțeii albi! Oh, holy simplicity, dilectus innocentiae!

Apoi subtila trecere (deși uneori brutală) de la pubertate la adolescență, când petele maro devin roșii, în jurul vârstei de 14 ani! Uneori mai devreme! Rareori mai târziu …exclus de rar! Acum cu tehnologizarea/internetizarea asta, copiii află cam tot ce trebuie și mai ales ce NU trebuie de pe telefoanele inteligente!  …cu teoria sunt la curent, începând de la 6-7 ani; mai trec 5-6 ani și vine și practica! În cel mai bun caz!

De fapt, curiozitatea bolnăvicioasă generată de internet îi împinge pe mulți să înceapă mult mai devreme! Vârsta la care fetele devin rebele, androgine, neliniștite, iar mintea lor iscoditoare vrea să cunoască și să încerce totul! Știu …Înfricoșător și Trist! Trist, nu pentru că majoritatea părinților sunt extrem de ocupați cu munca și grijile zilnice ale familiei ci, mai ales, pentru că percep maturizarea precoce ale odraslelor ca fiind Normală! A avut grijă Educația Progresistă să le ilustreze așa… ca fiind “firești”…  Într-o familie Ortodoxă Practicantă, cu Spovedanie și Împărtășanie Regulată, e altă poveste! Acolo dezvoltarea spirituală, fiziologică și sufletească este Armonioasă! Acolo este Dumnezeu, nu poate fi decât armonioasă! (Dumnezeu nu este decât acolo unde este chemat!)

Și abia în etapa a treia se coace Fructul, iar adolescenta buboasă și băiețoasă devine  bijuteria delicată, rafinată, strălucitoare, pe care și-ar dori-o orice băiat! Strălucitoare și pe dinafară și pe dinăuntru! Fetele de la oraș își lucrează strălucirea prin culturalizare (și școlară și facultativă), bune maniere, cursuri de dans și dezvoltare personală, vestimentație, accesorizare și, mai ales, sală fitness + dietă! Fetele de la țară strălucesc pur și simplu! Căci simplitatea e condiția sine qua non  a sublimului! Ele își păstrează abdomenul plat de la sapă, hârleț, coasă, măturat prin curte, bătut fasolea, cules știuleții, dat mâncare la animale, adus apa de la fântână, rugăciune, mătănii și Post! Toate Posturile de peste an! Ce strălucire mai mare vrei?! E maximă!

Între cele trei rățuște, am inserat o sfoară – firul poveștii – firul transformării, cu evenimentele aferente fiecărei fete în parte!

Pentru nimic în lume nu am să vă spun ce simbolizează acele noduri!

Femeile sunt ca și vinurile, fie se beau repede, căci nu au fost tratate bine și se oțetesc; și odată oțetite nu prea mai ai ce face cu ele… decât eventual oțet! Fie sunt tratate excepțional și atunci le savurezi o viață!

Decantare frumoasă!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă! 

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta decorativă.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte aparent, toate având Morala Ortodoxă!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă.

Ca pictor-sculptor-artist decorativ sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită!

Sper să vă schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri …

Apropo, cei care căutați arta progresistă, New Age, dadaistă etc. o să vă plictisiți de Moarte!

Fascicole infime de erotism? Ei, cam da, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !”, doar am fost dansator exotic. Sper că nu am scăpat nimic trivial, căci acum sunt omul Lui! Amin!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.