Evreii din întreaga lume întâmpină Sărbătoarea Luminilor

Miercuri, 27 noiembrie, este Ajunul sărbătorii evreiești de Hanuca, sau Sărbătoarea Luminilor. După cum a explicat dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputat, de Hanuca evreii celebrează minunea întâmplată cu peste 2200 de ani în urmă, (165 î.e.a.), când Templul Sfânt din Ierusalim a fost recucerit de armata evreilor condusă de Iehuda Macabeul, redobândind valoarea sa religioasă majoră pentru poporul lui Israel. Uleiul scăpat de la profanare, găsit într-un recipient dintr-un ungher al Templului, ar fi ajuns, în mod firesc, numai pentru o zi, dar a ars timp de opt zile, motiv pentru care și în prezent, sărbătoarea de Hanuca durează opt zile.
În anul 2013, Hanuca începe pe 28 noiembrie și durează până pe 5 decembrie. Conform calendarului iudaic, ne găsim în al 5774-lea an de la Facerea Lumii, iar Hanuca începe, ca întotdeauna, pe 25 Kislev.
Victoria Macabeilor asupra armatelor lui Antiohus Epifanes al IV-lea a însemnat salvarea monoteismului, fără de care nu ar fi existat nici creştinism, nici islamism, de unde și valoarea universală a sărbătorii.
După cum a arătat dr. Aurel Vainer în mesajul său către cele 38 de comunităţi şi 26 de obşti evreieşti din România, „anul viitor, Hanuca va fi celebrată și în frumoasele lăcașuri de cult din Tulcea și Oradea, aflate în plin proces de refacere, precum şi în Templul Coral din București, unde s-au încheiat lucrările de restaurare constructivă și de instalații.”
Miercuri, 27 noiembrie 2013, la ora 18, cu prilejul Ajunului sărbătorii de Hanuca, la Sinagoga Mare din București va avea loc un concert extraordinar, cu participarea sopranei Felicia Filip, a Corului Hazamir, a sopranelor Elena Dincă și Angela Stratulat și a mezzosopranei Claudia Caia, precum și a orchestrei Klezmer a Comunității Evreilor din București.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.