Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

EXCLUSIV ”ULTIMA ORĂ”: Festivalul de muzică folk ,,Chitara Dunării” la ediția cu numărul 10

Publicat: vineri, 30 noiembrie 2018

  Pe malul Dunării, la Călărași, se celebrează frumos muzica folk și, implicit, poezia. Festivalul concurs ,,Chitara Dunării”, emblematic pentru segmentul artistic al orașului, organizat de Centrul Județean de Cultură, a ajuns la ediția a zecea. Prilej frumos pentru revederi, emoții, competiție și recitaluri minunate. Este o sărbătoare pentru publicul călărășean să aplaude timp de trei seri, în splendida sală ,,Barbu Știrbei” a Centrului Cultural, talente în devenire și artiști îndrăgiți.

O stare de spirit numită ,,Chitara Dunării”

Au participat concurenți din întreaga țară, individual și grupuri care confirmă bucuria de a cânta muzică folk și speranța că talente există. Prin urmare și premize optimiste există. Acelea că sensibilitatea, însușirile creatoare și interpretative transpuse în act artistic salvează partea frumoasă din tineri, orientîndu-le traseul spre muzică și vers. Este mare lucru că există evenimente care îi pune în valoare și îi recompensează.

  Cele trei seri de festival au fost prezentate cu sensibilitate și profesionism de către scriitoarea și jurnalista Loreta Popa.

  În recitaluri, invitați special anul acesta au fost Trupa ,,Ocru” (Adrian V. Mărgineanu și Dorin Pitaru), Emeric Imre și Jimmy El Laco și Alina Manole, acompaniată de trupa sa. Fiecare dintre acești artiști minunați a fost răsplătit de publicul cald și entuziast din Călărași, cu cel mai frumos omagiu sonor, aplauzele prelungite.

    Există o anume stare de spirit la festivalul ,,Chitara Dunării”, pe care cei prezenți o redescoperă an de an. O bucurie senină de a fi laolaltă, de a participa, de a trăi plenar și cu rost clipa ce tocmai trece. De ani buni, evenimentul se desfășoară la sfârșit de noiembrie când vremea e capricioasă spre înghețată. Atmosfera, însă, lumina din ochii oamenilor și căldura îmbrățișărilor învăluie totul în confort spiritual și bună dispoziție. Este meritul organizatorilor, de această dată, doamna Mihaela Petrovici, directoarea Centrului Județean de Cultură, senină, blândă și luminoasă și a domnului Ștefan Nițu, secretar artistic, actor de profesie și prieten prin excelență.

Muzica folk emoționează și vindecă

  Juriul celei de a zecea ediții a avut o misiune grea, având în vedere nivelul bun spre foarte bun al participanților la competiție. Emeric Imre (președinte), Walter Ghicolescu, Alina Manole, Tatiana Ojog, Marius Ojog și Marius Matache au apreciat și notat calitățile fiecărui concurent, dar, ca mereu la asemenea concursuri, premiile au fost numeric limitate. Merită felicitat fiecare concurent în parte, pentru curaj, determinare, credință în steaua sa și, bineînțeles, talent. Destinul, pe termen lung, nu este determinat de premii sau distincții ci de munca individuală și noroc. Important este să nu piardă bucuria de a fi, de a cânta și de a evolua. Pentru că, după cum se poate vedea, folkul merge frumos mai departe, are viața sa proprie și frumoasă, în pofida nedreptei lipse de mediatizare cu care se confruntă. Public iubitor al genului, de asemenea, există în întreaga țară. Pentru că muzica folk emoționează și vindecă.

Festivalul ,,Chitara Dunării” de la Călărași este singurul care, prin organizatorii săi, acordă și un premiu pentru cea mai frumoasă poezie cântată.

Era ceață și frig, dar orașul cânta

Este mare lucru că se găsesc resurse materiale și afective pentru astfel de întâmplări. Sentimentele și bucuria încorporate în acorduri sonore se ridică și încarcă văzduhul. Pe malul Dunării (mai precis a brațului Borcea) era ceață și frig, dar orașul cânta. Chitara Dunării se aude prin timpuri și anotimpuri. Tot la Călărași se întâmplă și ,,Noaptea albă a folkului”, eveniment unic în țară, conceput și realizat de Ștefan Nițu prin Centrul Județean de Cultură.

Și pentru că vorbeam despre noapte, într-una dintre ele am privit cerul. Poate am visat, dar mi s-a părut că văd, proiectată pe bolta de deasupra orașului, o imensă chitară. Cânta singură sau cu degetele nevăzute ale lui Dumnezeu.

Muzică, poezie, aplauze, flori, revederi și îmbrățișări. Crâmpeie de viață vindecătoare. A fost o ediție de nota zece. Folk must go on!

Premiile ediției:

Trofeul „Chitara Dunării” – Cosmin Mariciuc

Premiul 1 – Jack of all trades

– Trofeul „Chitara Dunării” – Cosmin Mariciuc
– Premiul 1 – Jack of all trades
– Premiul 2 – Paul Adrian Tihan
– Premiul 3 – Marius Barbu
– Premiul „România Centenar” – Kethy Bivolaru
– Premiul „Cea mai bună trupă” – Simbol
– Premiul „Cea mai frumoasă poezie cântată” – Omnis
– Premiul Asociației culturale Walter Ghicolescu și ExpertMusic – Florian Mircea Sprînceană

Clara Mărgineanu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106614

Publicat de la data nov. 30 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURA, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

17 decembrie 2018, 13:15
 

NE
Precipitaţii
0°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 18 decembrie 2018
Zi
 

NE
Zăpadă
0°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Rafale
-3°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:30 si 12:00 In zona : Județul Sibiu: zona de munte;Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Racovița, Șura Mare, Turnu Roșu, Sadu, Șura Mică, Boița;Județul Mureş: zona joasă; Se vor semnala : ninsori moderate cantitativ care local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Bistriţa-Năsăud;Județul Maramureş: zona de munte;Județul Maramureş: Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Tăuții-Măgherăuș, Copalnic-Mănăștur, Șisești, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Dumbrăvița, Suciu de Sus, Cupșeni, Cernești, Lăpuș, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte;Județul Dâmboviţa: zona de munte; Se vor semnala : ninsori în general moderate cantitativ care local, îndeosebi la altitudini de peste 1200 m, vor determina depunerea unui strat de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : viscol: ninsoare însoțită de vânt cu viteze la rafală de peste 70...80 km/h care determină vizibilitate de sub 100 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 05:20 si 08:00 In zona : Județul Vrancea: zona joasă; Se vor semnala : precipitații mixte, care local vor depune polei.

Loto

Horoscop

 • 161.527 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team